Yeni çalışma Stonehenge’in gizemini aydınlatıyor

Stonehenge'in 6 tonluk altar taşının İskoçya'dan getirildiği belirlendi.

0

Stonehenge‘in merkezindeki 6 tonluk altar taşının, yaklaşık 720 km uzaklıktan getirilmiş olabileceği ortaya çıktı. Nature dergisinde yayımlanan yeni bir çalışma, bu taşın kökenine ışık tutuyor.

İngiltere’nin en ünlü tarih öncesi anıtı olan Stonehenge’in, MÖ 3100 ile MÖ 1600 yılları arasında birkaç aşamada inşa edildiği düşünülüyor. Büyük sarsen taşlarının dairesi ise Neolitik ve Tunç Çağı insanları tarafından MÖ 2600 ile MÖ 2400 yılları arasında yerleştirilmiş.

Daha önce yapılan araştırmalar, sarsen taşlarının 25 km uzaklıktaki Marlborough kasabasından, daha küçük mavi taşların ise 200 km uzaklıktaki Galler’deki Preseli tepelerinden getirildiğini ortaya koymuştu. Şimdiye kadar, kısmen gömülü olan altar taşının da Galler’den geldiği sanılıyordu.

Stonehenge'in açıkta kalan megalitleri ve kaynaklarını gösteren plan görünümü.

Ancak Aberystwyth Üniversitesi, University College London, Curtin Üniversitesi ve Adelaide Üniversitesi’nden araştırmacıların yürüttüğü bu son çalışma, merkez taşın Kuzeydoğu İskoçya’daki Orkney havzasındaki eski kırmızı kumtaşından geldiğini öne sürüyor. Araştırmacılar, taşın kaynağının Orkney adaları, Caithness’teki John O’Groats ve Inverness yakınlarındaki Moray Firth’e kadar uzanan dar bir kıyı şeridini kapsayan bir bölge olduğuna inanıyor.

Highland Archaeology Services direktörü Lynne McKeggie, “Bu, Neolitik dönemde insanların ne kadar bağlantılı olduğunu ve neler başarabileceklerini yeniden düşünmemizi sağlayan gerçekten ilginç bir gelişme. Stonehenge hakkındaki araştırmalar, siteyle ilgili anlayışımızı sürekli geliştiriyor. İskoçya’nın Highlands ve Adalar bölgesiyle olası bir bağlantı kurulması çok heyecan verici, çünkü orada da inanılmaz Neolitik anıtlarımız var.” dedi.

Bu keşif, tarih öncesi toplulukların sanılandan daha geniş bir ticaret ve iletişim ağına sahip olduklarını gösteriyor. Büyük yerel taşların yüzlerce kişi tarafından halatlar ve kütük makaralar kullanılarak taşınmış olabileceği düşünülürken, Galler’den getirilen mavi taşların deniz yoluyla sallar kullanılarak taşınmış olabileceği tahmin ediliyor.

Önceki İçerikBu Hafta Vizyona Giren Filmler (16 Ağustos 2024)
Sonraki İçerikDünya Motokros Şampiyonası için geri sayım başladı
Abone Olun
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments