Rusya’nın Genç Ressamı brövesi sahibi Valentina Çernıh, Bodrum’da serebral palsi hastası çocuklar için düzenlenen farkındalık etkinliğinde, duvara kelebek figürleri boyadı.
Rusya çapındaki fuarlarda “Rusya’nın Genç Ressamı” altın brövesi alan 34 yaşındaki Valentina Çernıh, tatil için geldiği Bodrum’a yerleşmeye karar verdi. Çernıh, iki yıldır yaşadığı ilçede yatçılık sektöründe faaliyet gösteren bir Türk iş adamıyla da nişanlandı.
SP hastası çocuklar için hem ülkesinde hem de Türkiye’de farkındalık çalışmaları yürüten Çernıh, Turgutreis Mahallesi’ndeki Bodrum Engelliler Sağlık Vakfı’nda düzenlenen farkındalık etkinliğinde SP’li çocuklar ve aileleriyle bir araya geldi.
Babası ve dedesi de Rusya’nın ünlü ressamlarından olan Çernıh, etkinlikte AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendi deneyimlerini de kullanarak, insanları mutlu etmek için çaba sarf ettiğini söyledi.
‘ÇOCUKLAR İLETİŞİME ÇOK AÇIK’
Daha önce Rusya’da SP hastası çocuklarla çalıştığına değinen Çernıh, “Hem SP hem de özel çocuklarla çalıştım. Türkçe bilmediğim için çocuklarla nasıl iletişime geçeceğim konusunda çekincem vardı. Ama çocuklar o kadar iletişime açık ki bu bariyeri hissetmedim” dedi.
‘TÜRKİYE’Yİ VE BODRUM’U ÇOK SEVİYORUM’
Türkiye’de birçok yeri gezme fırsatı bulduğunu ve Türkiye’yi çok sevdiğini vurgulayan Çernıh, şöyle konuştu:
“Aynı zamanda da nişanlım da burada olduğu için Bodrum’da yaşamayı tercih ettim. Türkiye’deki çocuklarla birlikte farklı çalışmalar yapmak istiyorum. Onlarla atölye çalışmaları yapmayı düşünüyorum. Onlar da beni çok fazla motive etti ve farklı fikirler uyandırdı. Benim resim yapmam, kendimi ifade etmemde bana yardımcı oluyor. Görüyorum ki çocuklar boyama, resim ve kullandıkları renklerle kendilerini ifade ediyor. SP hastası da olsalar, engelli de olsalar aslında kendilerini ifade etmeleri için çok önemli.”
‘KELEBEKLER ÇOCUKLARIN DİLEKLERİ ANLAMINA GELİYORMUŞ’
Bodrum Engelliler Sağlık Vakfı Müdürü İlknur Şengül de Çernıh’nin kendilerine destek verdiğini belirterek şunları söyledi:
“Dünyada SP hastası çok fazla çocuk var. Bu hastalığa yakalanan çocuklar, fiziksel aktivitelerinde engelli hale geliyorlar. Bu hastalıkta dört çocuktan bir tanesi konuşamıyor, üç çocuktan bir tanesi duyamıyor ya da yürüyemiyor, diğer iki çocuktan bir tanesinin de zihinsel engeli var. Biz bu etkinliği farkındalık oluşturmak için gerçekleştirdik.”
Sputniknews