Ucuz Roman’ın (Pulp Fiction) dağıtımcısı Miramax, ünlü yönetmen Quentin Tarantino’ya film NFT’leri yüzünden dün dava açtı.
1994 yapımı efsane filmin haklarını elinde tutan Miramax, Tarantino’nun kendilerine danışmadığını ve telif hakkı ihlali yaptığını iddia etti. Yönetmen daha önce görülmemiş 7 sahnesini NFT formatında açık artırmaya çıkaracağını 2 Kasım’da duyurmuştu.
Açıklamada sahnelerin yanı sıra filmin el yazısıyla kaleme alınmış orijinal senaryosundan bölümler ve Tarantino’nun özel yorumlarının da NFT’lerde yer alacağı kaydedilmişti.
NFT, açılımıyla “non-fungible token”, Türkçeye genellikle “değişimi mümkün olmayan para ya da çip” diye çevriliyor. NFT’nin özgün ve biricik olması sayesinde NFT’ye aktarılan bir sanat eserinin özgünlüğü kolayca doğrulanabiliyor ve eserlerin kopyalamasının önüne geçiliyor.
Miramax avukatları, NFT satışının durdurulması için Tarantino ve ekibine 4 Kasım’da ihtarname yolladıklarını ancak bunun dikkate alınmadığını söyledi. Şirket, kendilerinin de Ucuz Roman NFT’leri çıkarma planları olduğunu ve Tarantino’nun hamlesinin bu projeyi olumsuz etkilediğini öne sürdü. Ayrıca şikayet dilekçesine göre, Tarantino’nun avukatı Miramax’e, senaryoyu yayımlama hakkının yönetmende olduğunu ve bu hakkı NFT satışı olarak kullanacaklarını söyledi. Ancak şirket, NFT’nin satışının sadece tek sefer yapılabildiğini ve senaryonun yayımlanmasıyla eşdeğer olmadığını savunuyor.