7.4 C
İstanbul
Pazartesi, Aralık 23, 2024
Ana SayfaHaberlerEdebiyatTürkiye’de ilk kez aşk bilimsel olarak inceleniyor: "Aşkın Kimyası"

Türkiye’de ilk kez aşk bilimsel olarak inceleniyor: “Aşkın Kimyası”

Prof. Dr. Özgür Öner’in yazdığı Aşkın Kimyası, hemen her birimiz için farklı bir anlam ifade eden aşk kavramını antropolojik, evrimsel, psikolojik ve biyolojik açılardan masaya yatırıyor.

Aşk belki de üzerine en çok konuşulan, sanatın çeşitli dallarında hakkında en çok eser üretilen kavram… Peki, aşk kimyasal olarak bizi nasıl etkiler? Aşık olduğumuzda beynimizde neler olur? Evrimsel açıdan aşkın gelişimi ne yönde olmuştur? Çağımızda adına aşk dediğimiz şey ile örneğin Ortaçağ’da ya da öncesinde aşk denilen şey aynı mıdır? Yoksa o zamanlarda aşk yok muydu? Aşkı sınıflandırmak ya da sınırlandırmak mümkün müdür? Aşk dünyaya tozpembe gözlüklerle baktığımız, her zaman olumlu ve umutlu hissettiğimiz bir süreç midir yoksa karanlık bir tarafı da var mıdır? Bunlar ve benzeri tüm soruların yanıtları bu kitapta. 

Prof. Dr. Özgür Öner Aşkın Kimyası’nda aşkı bir bilim insanı titizliğiyle incelerken dünyaca ünlü aşıklardan örnekler de vererek aşkın farklı yüzlerine daha yakından bakmamızı sağlıyor. 

Özgür Öner’in yazdığı Aşkın Kimyası Destek Yayınları’ndan çıktı.

Arka Kapak;

AŞK’ın

Antropolojik, Evrimsel, Psikolojik ve Biyolojik İncelemesi

Aşk bir durumdur, bozukluk değil. Neredeyse her insanın yaşadığı, zaman zaman kendini içinde bulduğu bir haldir. Ancak yaygınlığına rağmen, birçok insan için aşk acılı, kederli ve kaygılı bir süreçtir. İşte tam da bu nedenle, yapısında “bozulma” potansiyeli taşıdığı söylenebilir.

Aşk bir bozukluk değilse de, insanın normali de değildir. Yani insan âşıkken, biyolojik olarak normali dışında, farklılık gösterir. Söz konusu bu biyolojik fark, psikolojik, davranışsal, fizyolojik ve bilişsel farklılıklara da yol açar kuşkusuz.

“Âşık bir insan, tam olarak kendinde değildir, yargılama yetisi bozulmuştur!” demek hiç de yanlış bir tarif olmaz. Bu nedenle âşık kişi, çeşitli istenmeyen durumlara açık ve duyarlı hale gelebilir.

Aşkı zor hale getiren bir diğer özelliği de istemli cereyan ediyor olmamasıdır. Aşk, kontrol edebileceğiniz, “Gelsin gitsin, başlasın bitsin!” diyebileceğiniz bir süreç de değildir.

Prof. Dr. Özgür Öner’in kaleme aldığı AŞKIN KİMYASI evrimsel, kimyasal, psikolojik, antropolojik, biyolojik, sosyolojik ve evrensel açıdan aşk hakkında yazılmış en kapsamlı ve çok boyutlu bir kaynak…

Prof. Dr. Özgür Öner, şu ana kadar 70’in üstünde uluslararası bilimsel yayın yapmış, yerli ve yabancı kitaplarda bölümler yazmış, kendi alanında birçok bilimsel ödül almıştır. Öner; kaygı bozukluğu, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, yeme bozuklukları, davranış bozuklukları, tik bozuklukları, kişilik bozuklukları, depresyon, sosyal ilişki sorunları, öğrenme sorunları, madde kullanımı gibi psikiyatrik sorunlarda çocuk, ergen ve yetişkinlere danışmanlık vermekte, bireysel, aile ve grup terapileri yapmaktadır.

Yayın Tarihi:16.10.2020
ISBN:9786053119869
Baskı Sayısı:1. Baskı
Dil:TÜRKÇE
Sayfa Sayısı:184
Cilt Tipi:Karton Kapak
Kağıt Cinsi:Kitap Kağıdı
Boyut:13.5 x 21 cm
Editör
Editörhttps://www.nouvart.net
Hayatın yapı taşı sanat ve temeli bilim arasında bir köprü, her türlü gündemi birleştirici bir haber ve yaşam portalı; NouvArt
RELATED ARTICLES
Abone Olun
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments

Most Popular