Amerika’da yaşayan ve teknoloji ile müzik dünyasında lider iki Türk kadını, Ulku Rowe ve Nisan Ak tarafından New York’ta kurulan Türk Amerikan Orkestrası (TAO), ilk konserini gerçekleştirmek üzere hazırlanıyor. Müziğin evrensel dili aracılığıyla farklı izleyici topluluklarına ilham vermeyi hedefleyen bu yenilikçi orkestra, 50’nin üzerinde profesyonel Türk ve Amerikalı müzisyenden oluşuyor ve sadece klasik batı müziği değil, Türk müziğinin her çeşidini icra ediyor.
Orkestra’nın artistik danışma kurulunda iki kez Grammy Müzik Ödülleri’ne aday gösterilen besteci ve akademisyen Mehmet Ali Sanlıkol ile yine Grammy Ödülü adayı, yaptığı film müzikleriyle adını dünyaya duyuran besteci ve orkestra şefi Esin Aydıngöz bulunuyor. Orkestra’nın yerleşik besteci ve aranjörü ise; 2024 Afife Tiyatro Ödülleri’nde En İyi Tiyatro Müziği Ödülü sahibi besteci ve Berklee College of Music profesörü Utar Artun.
26 Ekim’de New York, Symphony Space’te, Orkestra Şefi Nisan Ak yönetiminde gerçekleşecek konserde Amerika’nın farklı bölgelerinde yaşayan 50’den fazla profesyonel, Türk ve Amerikalı müzisyen izleyicilerle buluşuyor. Klasik batı müziğinden, Türk halk müziğine, Türk musikisinden, çağdaş eserlere uzanan geniş bir repertuara sahip olan TAO’da klasik senfoni orkestralarında bulunan enstrümanların yanı sıra kanun ve ud gibi geleneksel Türk müziği enstrümanları da yer alıyor.
TAO’nun ilk konseri ismini orkestranın Türk müziğini tanıtmaya dair misyonundan alıyor. “A Celebration of Turkish Music” konser programında yer alan eserler arasında; Türk bestecilerden klasik eserler dışında, Sezen Aksu’nun popüler şarkıları ve Türk televizyon ve film müziklerinin orkestra uyarlamaları bulunuyor.
Eğitimci kimliğinin bir getirisi olarak klasik müziğin erişilebilirliğine önem veren ve kadınların klasik müzik dünyasındaki görünürlüğüne dair içerikleriyle öne çıkan Nisan Ak, kariyerinin en kıymetli gecelerinden biri olarak tanımladığı konsere ilişkin heyecanını şöyle ifade ediyor: “10 sene önce toplam iki bavulla tek başına New York’a taşınmış genç bir müzisyendim. Şimdi bu yakadaki Türk müziğine gönül vermiş müzisyenleri bir araya getiren bir orkestra kurduğumuz için çok gururluyum. Hem beraber müzik yapabileceğiz hem de müziğimizi her yönüyle tanıtabileceğiz.”
TAO’nun kurucularından, teknoloji dünyasında önemli başarılara imza atmış bir iş kadını olarak birçok önemli kurumun yönetim kurulunda da yer alan Ülkü Rowe ise TAO’nun misyonunu şöyle özetliyor: “Hedefimiz, Türk müziğini dünya sahnesine en yüksek standartlarda taşımak. Ekibimizde dünyanın dört bir yanında büyük başarılara imza atmış müzisyenlerimiz ve bestecilerimiz var. Zengin kültürümüzü uluslararası platformlarda, kaliteden ödün vermeden, her türlü farklılığı kucaklayarak temsil etmek için yola çıktık. Kadınların damgasını vurduğu, kadın müzisyenlerin, kadın bestecilerin ön plana çıktığı bir orkestranın hayalini kurduk. Bir diğer önceliğimiz de gençler, genç müzisyenler. Onlara burs imkanları ve yeteneklerini sergileyebilecekleri sahneler sunarak geleceğimize yatırım yapmak istiyoruz.”