Suriye’de Kaybolan Roma Kraliçesi Heykeli

Zenobia: Antik Suriye'nin efsanevi kraliçesi. Roma'ya kafa tutan, Mısır'ı fetheden, çok dilli bir stratejist. Kısa süren zaferi, trajik bir sonla bitti.

0

Bu yazımda sizlere bugünün Suriye devletinde hüküm sürmüş Palmira Kraliçesi Zenobia‘yı anlatacağım; Zenobia, Roma himayesi altında olan Palmira’da 268’den 272’ye kadar, yani günümüz Suriye topraklarında yaşamış ve hüküm sürmüştür. Zenobia ve eşi, Roma himayesindeki Palymyra’daki yönetici Odaenathus, 267 yılında Roma Doğusu Pers yöneticilerine karşı savaşarak Palymyra’yı geri almıştır. Odaenathus ve oğlu, 267’de kendilerine düzenlenen girişimde hayatlarını kaybetmişlerdir. Bu durum, Zenobia’nın liderlik ve kraliçelik koltuğunu garanti altına alacaktı. Nitekim Zenobia ve küçük varisi Wahballat, mutlak hükümdarlıklarını ilan etmişlerdi. Zenobia kendini kraliçe ilan ederken, Wahballat ise babasının ve büyük abisinin vefatından sonra krallar kralı ve Orientis lakaplarını almaya hak kazanmıştır. Kraliçe Zenobia, Roma’yı parmağında oynatan Mısır Kraliçesi Kleopatra’yı örnek almış ve hatta kendi şeceresini ona dayandırmıştır. Aramice, Latince ve Yunanca bilmektedir.

Zenobia, eşinin aksine savaşmayı seven ve Roma kolonisi olarak kalmaktan çok rahatsızlık duymaktaydı. 269’da Mısır’ı himayesine aldıktan sonra, Asya kıtasında olan birçok devleti ele geçirmiştir. Bu başarıdan dolayı Roma Kolonisinden çıkıp tam bağımsızlığını ve gücünü ilan etmiştir. Başlıca egemenliği altına aldığı bölgeler: Zenobia’nın ordusu, Anadolu’nun Ankara ve Kalkedon yakınlarına kadar olan bölgeleri kontrol altına aldı. Ardından Suriye, Filistin ve Lübnan tamamen ele geçirildi. Böylece Roma İmparatorluğu’nun denetiminde olan ticaret yollarının tümü kontrol altına alınarak Palmira İmparatorluğu’na katılmıştı. Ancak askeri birliklerini Doğuya doğru hareket ettiren Aurelian, Palmira için büyük bir tehdit oluşturmaktaydı. Aurelian, doğu harekâtı sırasında Antakya’yı kuşattıktan sonra Emesa’da (Suriye) Kraliçe Zenobia’yı yenmeyi başarmıştı ve Palmira’yı işgal etmeye başladı. Zenobia ve varisi, Suriye topraklarından kaçmaya çalışırken Fırat nehrini aşmadan yakalandılar ve teslim oldular. 273’te Palmira tekrar Roma Kolonisi olmuştur ve Roma şehri yok etmiştir. Bazı kitaplarda, Zenobia ve oğlunun aç bırakılarak öldüğü söylenmektedir.

Günümüz Suriye’sinde, Lazkiye denizinin ortasında heykeli yapılmıştır. Ancak heykel günümüze kadar gelmesine rağmen, yaşanan iç savaş ve IŞİD saldırılarından tahrip olmuştur. Konum ve görsel açıdan çok önemli bir heykel olmasına rağmen, tamamen yok olup Akdeniz’e gömülmüştür. Siz değerli okuyucularıma, Ortadoğu’da kaybolmuş Roma döneminin simge heykelinin tarihçesini buluşturup, bu güzide heykeli sizinle paylaşmaktan mutluluk duydum. Bir sonraki yazıma kadar esenlikle kalmanızı dilerim.

Önceki İçerikBu Hafta Vizyona Giren Filmler (27 Eylül 2024)
Abone Olun
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments