7.7 C
İstanbul
Pazartesi, Aralık 23, 2024
Ana SayfaHaberlerSahne Sanatları‘Süper İyi Günler’ izleyicisiyle buluşmayı sürdürüyor

‘Süper İyi Günler’ izleyicisiyle buluşmayı sürdürüyor

Sahnelenmeye başladığı ilk günden itibaren seyircisinden yoğun ilgi gören ‘Süper İyi Günler’ Mart ayında da farklı lokasyonlarda da sahnelenmeye devam ediyor.

Tiyatrokare, Mark Haddon’un çok satan romanı “Süper İyi Günler’’ oyununu Nedim Saban yönetmenliğinde Mart ayında farklı salonlarda  buluşuyor. 2 ve 3 Mart’ta son kez Artı Sahne’de izleyicisiyle buluşacak oyun, 8, 9 Mart tarihlerinde Ankara’da Çayyolu Cüneyt Gökçer sahnesinde izleyicisiyle buluşma heyecanını yaşıyor. 13, 14 Mart tarihlerinde  Kozyatağı Kültür Merkezinde sahnelenecek olan oyun 23 Mart tarihinde de Trump Kültür merkezinde sahneleniyor.

Ayrıca teknolojinin harmanlanarak üç boyutlu animasyonlar eşliğinde ve tamamı 80 metrekare LED ekranlardan oluşan özel dekorla oynanan oyun Türk tiyatro sahnelenme açısından da bir ilki barındırıyor.

Oyunda  Asperger Sendromu taşıyan Christopher Boone’un geniş hayal dünyası çarpıcı sahne efektleriyle izleyicisine anlatıyor. Christopher’ın  yaşadığı küçük kasabada komşusunun köpeğinin öldürülüşüne tanık olması ve ardından köpeğin katilini bulma macerasıyla bazı aile sırlarını çözmeye başlıyor.

Bu sırada  Christopher’ın bütün duyguları Türkiye’de daha önce denenmemiş bir sahne teknolojisi ve  vurucu sahne efektleriyle seyircini etki altına alıyor. Christopher çok özel bir karakter olarak teknolojik unsurlarla donatılmış bir sahnede izleyicisine bütün duyguları yansıtıyor. Oyun sahnelenme tekniği açısından Christopher Boone karakterinin zengin dünyasını seyircisine net bir şekilde aktarıyor.Christopher7507’ye kadar bütün asal sayıları ezbere biliyor. Renkler onun dünyasında çok önemli bir yer tutuyor. Kırmızı rengini o kadar çok seviyor ki, bazen sadece kırmızı yiyecekler ile besleniyor. Onun için  peş peşe beş kırmızı araba görmek ‘süper iyi gün’ demek oluyor. Yalan söyleyemiyor, kendi deyimiyle, iyi bir insan olduğu için değil, yalan söyleyemediği için yalan söyleyemiyor.Sherlock Holmes’u çok seviyor. Sherlock Holmes’un dediği gibi: ‘Dünya hiç kimsenin göremediği apaçık olaylarla dolu. Bazı insanlar bakar, bazı insanlar görür. Bazı insanlar bakar ama görmez.’Christopher karakteri de bakmadan da görebiliyor.

Süper İyi Günler oyununda 16 yaşındaki Asperger Sendromu taşıyan Christopher Boone’un sosyal, iletişimsel ve algısal becerilerin gelişiminde farklılık olarak bu sendrom; Albert Einstein, Bill Gates, LionelMessi, Charles Darwin, Tim Burton, Wolfgang Amadeus Mozart gibi ünlülerde tespit edilmiş bir farklılık. Oyunun kahramanı aynı zamanda otizmli bireylerin sadece çok küçük bir kısmında gözlemlenen “savant sendromu” nu taşıdığı için, herkesi şaşırtan ve dehşete düşüren bir zekayla hareket ediyor. Günlük hayatın en sade kurallarına uyamazken, 251 çarpı 864’u hiç düşünmeden çarpabiliyor.

Dünya edebiyatının en çok sevilen genç kahramanlarından birine dönüşen 16 yaşındaki Christopher Boone’un hikayesi üzerine kurgulanan oyun, bugüne kadar Londra West End ve New York Broadway başta olmak üzere dünya çapında “The Curious Incident of a Dog in the Night-Time” adıyla 3 milyondan fazla seyirciyle buluştu. “Tony ve Oliver gibi prestijli ödüllerde başta “En İyi Oyun” olmak üzere nice ödüle layık görüldü. 2003 Whitbred Ödüllü roman 44 farklı dile çevrildi. Broadway ve Londra’nın ardından Hong Kong, Melburn, Amsterdam ile eş zamanlı olarak Türkiye seyircisiyle buluşuyor.

Ford’un katkılarıyla, T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yanında Beko, Michelin gibi markaların çözüm ortaklıklarıyla perdelerini açan oyunun 16 ve 17 Şubat için hızla tükenen biletlerine ve doğrudan otizmli bireylerin eğitimine katkı sağlayacak Tohum Zone kategorisi biletlerine www.biletix.com adresinden ulaşılabiliyor.

Oyun künyesi:

Türkçeye Kazandıran ve Yöneten: Nedim Saban
Dekor& Işık Tasarım: Kerem Çetinel
Görsel Yönetmen: Tufan Dağtekin
Koreografi: Orçun Okurgan
Soundtrack: Son Feci Bisiklet / Arda Kemirgent
İkinci Yönetmen: Halim Ercan
Sanat Koordinatörü: Bülent Seyran
Dramaturji: Ezgi Gizem Gülümser
Yönetmen Yardımcısı: AysudaDalğıç
Afiş Tasarım: İsmail Anıl Güzeliş
Oyun Fotoğrafları: Emre Mollaoğlu
Oyuncular:
Emir Özden, Ayça Erturan, Korel Cezayirli, Didem İnselel, İbrahim Can Sayan,  Şebnem Şeviktürk, Onur Kırat, Uğur Can Arıkan, Cem Arslan, Sevcan Aydın, Beste Koçak ve Celile Toyon.

Editör
Editörhttps://www.nouvart.net
Hayatın yapı taşı sanat ve temeli bilim arasında bir köprü, her türlü gündemi birleştirici bir haber ve yaşam portalı; NouvArt
RELATED ARTICLES
Abone Olun
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments

Most Popular