İtalya’nın güneyindeki bir ormanda keşfedilen antik bir taş duvar, Roma İmparatorluğu’nu sarsan ünlü köle isyanının son günlerine ışık tutuyor.
Amerikan Arkeoloji Enstitüsü‘ne (AIA) göre, İtalya’nın Calabria bölgesindeki Dossone della Melia ormanında yaklaşık 2,7 kilometre uzunluğunda, yosun kaplı bir duvar bulundu. Kentucky Üniversitesi‘nden arkeolog Paolo Visonà liderliğindeki ekip, alanı incelemek için yer altı radarı, lidar, manyetometri ve toprak çekirdeği örneklemesi gibi ileri teknolojiler kullandı.
Araştırmacılar, duvarın yanında bir zamanlar derin bir hendeğin uzandığını keşfetti. Bu yapı, Roma hendek ve tümsek savunma sistemi olarak biliniyor. Chicago Üniversitesi‘ne göre, Romalılar bu tür tahkimatları sıkça kullanıyordu.
İtalya Kültür Bakanlığı arkeoloji müfettişi Andrea Maria Gennaro, ‘Duvar, topoğrafik konumu ve kapıların olmaması gibi diğer faktörler nedeniyle bir tür engel oluşturuyor. Geniş düz alanı ikiye bölüyor.’ dedi.
Arkeologlar, duvarın M.Ö. 71 yılında Romalı general Marcus Crassus tarafından Spartaküs ve ordusunu hapsetmek için inşa edildiğine inanıyor. Trakyalı gladyatör Spartaküs, M.Ö. 73’te başlattığı isyanla Roma’yı üç yıl boyunca uğraştırmıştı.
Çalışmanın yürütücülerinden Andrea Maria Gennaro, ‘Bu engel, M.Ö. 71’de Marcus Crassus tarafından Spartaküs ve güçlerini hapsetmek ve tuzağa düşürmek için inşa edilen kuşatma duvarı olarak tanımlanabilir.’ diye açıkladı.
Kazı alanında bulunan kırık demir silahlar, kılıç kabzaları, eğri bıçaklar, cirit uçları ve bir mızrak ucu, burada şiddetli bir çatışmanın yaşandığını gösteriyor. Gennaro, ‘Duvar boyunca bulunan silahları incelemeye başladık ve en yakın benzerlikler geç Cumhuriyet dönemine ait silahlarla. Çatışmanın yerini tespit ettiğimize inanıyoruz.’ dedi.
Bu keşif, sadece Roma tarihine değil, aynı zamanda antik dünyadaki kölelik ve isyan hareketlerine de yeni bir bakış açısı getiriyor.