7.4 C
İstanbul
Pazartesi, Aralık 23, 2024
Ana SayfaHaberlerBilim & TeknolojiSandıktan neler çıkıyor neler: Petrol tükense de, yerini yapay yapraklar alacak

Sandıktan neler çıkıyor neler: Petrol tükense de, yerini yapay yapraklar alacak

Bilim insanları, günün birinde petrolün sürdürülebilir alternatifini yaratabileceğini umdukları yapay bir yaprak geliştirdi.

İmitasyon yapraklar, bitkilerin güneş ışığını, karbondioksiti ve suyu enerjiye dönüştürdüğü kimyasal reaksiyon sürecini, yani fotosentezi taklit ediyor.

Cambridge Üniversitesi’nden araştırmacılar cihazı, fosil yakıtlardan üretilen bir gaz olan sentez gazını oluşturmak için tasarladı. Nihayetinde cihazın, petrol yerine sürdürülebilir bir sıvı yakıt ikamesinin geliştirilmesini sağlayabileceğine ya da ilaç, plastik ve gübre gibi diğer ürünlerde kullanılabileceğine inanıyorlar.

Üniversitenin kimya bölümünde profesör olan, araştırmanın kıdemli yazarlarından Erwin Reisner, “Sentez gazının kendisini duymamış olabilirsiniz ama her gün onun kullanımıyla hazırlanan ürünleri tüketiyorsunuz” diye konuştu: “Sentez gazını sürdürülebilir bir şekilde üretebilmek; küresel karbon döngüsünü kapatmak, sürdürülebilir bir kimya ve yakıt endüstrisi kurmak için kritik bir adım olacaktır.”

Profesör Reisner ve ekibi, kullanılan malzeme ve katalizörlerin kombinasyonu sayesinde, cihazın atmosfere ilave karbondioksit salmamasını sağladı. İşlem, kobalttan yapılan bir katalizörle birleştirilen ve güneş ışığını toplayan bitkilerdeki moleküllere benzeyen iki ışık emici kullanarak gerçekleşiyor.

Suya yerleştirildiğinde, bir ışık emici, oksijen üretmek için katalizörü kullanıyor. Diğeriyse karbondioksiti ve suyu, karbon monoksit ve hidrojene indirgeyen kimyasal reaksiyonu gerçekleştirerek sentez gazı karışımını oluşturuyor. Araştırmacılar, ayrıca, suni yaprağın bulutlu veya yağmurlu günlerde de verimli bir şekilde çalıştığını keşfetti.

Nature Materials adlı bilimsel dergide yayınlanan makalenin baş yazarı, doktora öğrencisi Virgil Andrei “Bu da bu teknolojiyi sadece sıcak ülkelerde kullanmakla ya da işlemi yalnızca yaz aylarında gerçekleştirmekle sınırlı olmadığınız anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.

“Bu cihazı şafaktan gün batımına kadar, dünyanın her yerinde kullanabilirsiniz” diyen Andrei, sözlerine şöyle devam etti: “Etanol gibi kolayca yakıt olarak kullanılabilecek ürünler üretmeyi hedefliyoruz. Bunları karbondioksit azaltma reaksiyonu kullanarak, güneş ışığından tek aşamada üretmek zor. Ancak doğru yönde ilerlediğimizden ve doğru katalizörlere sahip olduğumuzdan eminiz, bu yüzden yakın gelecekte  bu işlemi gerçekleştirebilecek bir cihaz üretebileceğimize inanıyoruz.”

Reisner da, “Bundan sonra yapmak istediğimiz şey, önce sentez gazı yapıp sonra da bunu sıvı yakıta dönüştürmek yerine, karbondioksit ve sudan tek aşamada sıvı yakıt üretmek” diye konuştu: “Ağır nakliyatı, gemiciliği ve havacılığı sürdürülebilir bir şekilde güçlendirmek için sıvı yakıtlara büyük bir talep var.” – Samuel Osborne

Onur Bayrakçeken / Independent Türkçe
Editör
Editörhttps://www.nouvart.net
Hayatın yapı taşı sanat ve temeli bilim arasında bir köprü, her türlü gündemi birleştirici bir haber ve yaşam portalı; NouvArt
RELATED ARTICLES
Abone Olun
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments

Most Popular