Yaklaşık 10 yıldan bu yana İstiklâl Caddesi’ndeki binasında düzenlediği 34 sergiyle güncel sanat alanında önemli bir işleve sahip olan Vehbi Koç Vakfı sanat müzesi Arter, Dolapdere’deki yeni binasını ve yeni sergilerini basın mensuplarıyla buluşturdu.
Etkinlikte ilk etapta Arter Kurucu Direktörü Melih Fereli, Vehbi Koç Vakfı Genel Müdürü Erdal Yıldırım ve Arter Baş Küratörü Emre Baykal’ın katılımlarıyla gerçekleşen bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya katılamayan Koç Holding ve Arter Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç’un gönderdiği mesaj, Melih Fereli tarafından basın mensuplarıyla paylaşıldı. 5 yıl boyunca Tüpraş’ın Arter’e kurumsal sponsorluk yapacağının açıklandığı mesajda, ayrıca 2 Ocak 2020 tarihine dek Arter’e girişlerin ücretsiz olacağının, bunun yanında 24 yaş ve altındaki tüm gençlerin sergileri ücretsiz gezebileceklerinin de altı çizildi. Mesajın içeriğinin tamamı şu şekilde:
”Arter’in yeni binasıyla birlikte tüm halkımızın, özellikle de gençlerimizin ve çocuklarımızın sanatla özgürce karşılaşabileceği bir ortamı mümkün kılmanın heyecanı içindeyiz. Ne mutlu ki, çağdaş müzecilik anlayışıyla inşa edilen ve sergilerin yanı sıra konserler, canlı performanslar, tiyatro, dans, film gösterimleri gibi sanatın pek çok disiplinini de içererek, ziyaretçilerine ‘bir müzeden çok daha fazlasını sunan bu yapıyı hayata geçirebildik. Çocuklarımızı yaratıcı düşüncenin, sorgulama becerisinin benzersiz dinamikleriyle donatmalı; yetişkinlerin de sanata erişim ve katılım hakkını yaygınlaştırmalıyız. İşte bu amaçla, açılışı takip eden aylar boyunca, 2 Ocak 2020’ye kadar Arter sergilerine girişin herkes için ücretsiz olmasını sağlıyoruz. Kültür ve sanat alanında büyük bir adanmışlık sergileyen Topluluk şirketlerimizden Tüpraş’ın Arter’in Kurumsal Sponsorluğunu üstlenmiş olduğunu da buradan gurur ve memnuniyetle duyurmak isterim. Tüpraş sayesinde 24 yaş ve altındaki gençler, Arter sergilerini her zaman ücretsiz olarak ziyaret edebilecekler.”
Basın toplantısında sorulan soruların odak noktası, etkinliğe ev sahipliği yapan binanın çevreyi dönüştürüp dönüştüremeyeceği noktasında şekillendi. Bunun üzerine Melih Fereli de, çevreye asla sırtını dönmeyen, aksine doğayı ve yaşamı kucaklayan bir anlayışları olduğunu ifade etti.
Mimari tasarımı İngiliz Grimshaw Architects tarafından yapılan ve inşası 3 yıl süren bina, 18 bin metrekare kapalı alandan oluşuyor. Binada galeri alanlarının dışında, performans alanları, kütüphane ve sanat yayınlarına odaklanan bir de kitabevi bulunuyor.
“Erişilebilir Sanat” kavramından hareketle Dolapdere’deki yeni binasında konuşlanan ve sanatseverler için çağdaş bir soluk alanı niteliğinde olan Arter, film gösterimleri, müzikal performansları, eğitim ve öğretim programları, atölyeleri ve her bakımdan heyecan verici sergileriyle 13 Eylül’den itibaren sanatseverlerle buluşacak.
Arter’in açılış sergileri ise sırasıyla söyle:
- Emre Baykal ve Eda Berkmen küratörlüğünde Arter Koleksiyonu’ndan oluşturulan Saat Kaç? başlıklı sergi, bellek, zaman ve mekân kavramları etrafında şekilleniyor.
- Küratörlüğünü Selen Ansen’in yaptığı Kelimeler Pek Gereksiz başlıklı koleksiyon grup sergisi, jest, kalıntı ve iz temaları etrafında kurgulanıyor.
- Altan Gürman Retrospektif Sergisi, 1976 yılında hayatını kaybeden sanatçının tüm üretimini bir araya getiriyor.
- Ayşe Erkmen‘in Arter’in açılış programında yer alan sergisi Beyazımtırak; sanatçının 1970’lerden bu yana gerçekleştirdiği sanatsal üretim içinden retrospektif bir anlayışla seçilenlerle birlikte, bu sergi için özel olarak tasarlayıp ürettiği yeni işleri bir araya getiriyor.
- Rosa Barba‘nın Gizli Konferans başlıklı yerleştirmesi, sanatçının 2010–2015 yılları arasında müze depolarında çektiği üç filmden oluşuyor.
- İnci Furni‘nin Bir An İçin Durdu başlıklı kişisel sergisi, sanatçının bu sergi için ürettiği yeni işlerini bir araya getiriyor.
- Céleste Boursier-Mougenot‘nun offroad, v.2 başlıklı yerleştirmesi, dışarıdaki rüzgârın hızı ve yönüyle etkileşim içinde hareket eden üç adet kuyruklu piyanodan oluşuyor.
Arter Dolapdere’de sergiler 13 Eylül 2019- 02 Ocak 202020 tarihleri arasında ücretsiz olarak görülebilir.
Elif Hopyar / Özgür Alan