Paris’in sembol yapısı Notre Dame Katedrali, geçirdiği büyük yangından sonra bilim insanlarına eşsiz bir arkeolojik keşif fırsatı sundu. Beş yıllık restorasyon çalışmaları sırasında yapılan kazılarda, Ortaçağ’dan kalma birbirinden değerli 1.035 parça sanat eseri ve tarihi kalıntı ortaya çıkarıldı.
Ulusal Önleyici Arkeolojik Araştırmalar Enstitüsü (INRAP) ekipleri, Christophe Besnier‘nin liderliğinde, katedralnin taş zeminin altındaki 40 santimetrelik alanda çalışma izni aldı. Besnier, “Buluntular beklenenden çok daha zengin çıktı” dedi.
Kazı çalışmalarında şimdiye kadar bilinmeyen pek çok detay gün yüzüne çıktı. Şair Joachim du Bellay‘ye ait olabileceği düşünülen bir kurşun lahit de dahil olmak üzere yaklaşık 100 mezar bulundu. Katedralin toplam mezar sayısı 500’ün üzerine çıktı.
Ortaçağ mimarisi hakkında da önemli bilgiler elde edildi. Yaklaşık 100 yaşındaki meşe ağaçlarından yapılan kirişler, dönemin iklimi hakkında ipuçları verirken, demirle birleştirilen taş bloklar Notre Dame’ı gotik mimarinin öncü yapılarından biri konumuna getirdi.
Öne Çıkan Bulgular:
- İsa’nın da aralarında olduğu boyutlu taş heykeller
- 13. yüzyıldan kalma koro bölümü ayırıcısı (jubé)
- Ortaçağ ahşap işçiliğine dair yeni bulgular
- Nehir yoluyla taşımacılık için kullanılan bağlantı izleri