Güney Koreli yazar Han Kang, 2024 yılı Nobel Edebiyat Ödülü‘nün sahibi oldu. İsveç Akademisi, Han’ı “tarihsel travmalarla yüzleşen ve insan yaşamının kırılganlığını ortaya koyan yoğun şiirsel düzyazısı” nedeniyle ödüle layık gördü.
53 yaşındaki Han Kang’ın bu başarısı, birçok açıdan tarihi bir öneme sahip. Kendisi, Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan ilk Asyalı kadın yazar olmasının yanı sıra, bu ödülü alan ikinci Koreli yazar unvanını da elde etti.
1970 yılında Gwangju’da dünyaya gelen Han, çocukluğunda başkent Seul’e taşındı. Yonsei Üniversitesi’nde Kore Edebiyatı eğitimi aldı ve 90’lı yıllarda şiir ve kısa öyküler yayımlamaya başladı. İlk romanı “A Love of Yeosu” 1995’te okuyucuyla buluştu.
Han, Güney Kore’de uzun yıllardır edebiyat çevrelerinin takdirini kazanmış bir isim. Kore Kurgu Ödülü, Yi Sang Edebiyat Ödülü Büyük Ödülü, Dong-in Edebiyat Ödülü ve Sanat dalında Ho-Am Ödülü gibi birçok prestijli ödülün sahibi oldu.
Uluslararası arenada da başarılarıyla adından söz ettiren Han, Uluslararası Booker Ödülü, Premio Malaparte, San Clemente Edebiyat Ödülü ve Prix Médicis étranger gibi ödülleri kazandı. 2023 yılında ise Kraliyet Edebiyat Derneği Uluslararası Yazarı seçildi.
Çığır Açan Eseri: The Vegetarian
Han, 2016 yılında Uluslararası Booker Ödülü’nü, on yıl önce yazdığı bir romanla kazandı. “The Vegetarian“, ilk olarak 2007’de Güney Kore’de yayımlandı ve yazarın 1997 tarihli “The Fruit of My Woman” adlı kısa öyküsüne dayanıyordu. Eserin İngilizce çevirisi, Han’ın çevirmen Deborah Smith ile verimli iş birliğinin başlangıcı oldu ve yazarı uluslararası edebiyat sahnesine taşıdı.
“The Vegetarian”, Seul’ün orta sınıf toplumunu et yemeyi reddederek sarsan Yeong-hye adlı bir kadının sıra dışı hikâyesini anlatıyor. Yeong-hye’nin et yemeyi reddetmesiyle ortaya çıkan gerilim, toplumsal normların da sorgulanmasına yol açarken, kadının davranışları giderek daha çok eleştiriliyor ve çılgınca bulunuyor.
“The Vegetarian”ı bu kadar çarpıcı kılan, bir kadının basit bir et yememe eyleminin nasıl bir ailenin dağılmasına zemin hazırladığını göstermesi. Han’ın – ve çevirmen Deborah Smith’in – ustalıklı anlatımı, Kore aile yaşamının kırılganlığını, nezaket ve öfke arasındaki dengeyi ustaca kuruyor.
Son Eseri: Greek Lessons
Han’ın en son romanı konusunda birkaç faktör belirleyici: Korece okuyup okuyamadığınız ve orijinal eserin mi yoksa çevirisinin mi yayın sırasını önemsediğiniz. Eğer Korece okuyabiliyorsanız, Han’ın 2021 tarihli “Don’t Say Goodbye” adlı romanı en yenisi ve Emily Yae Won ile Paige Aniyah Morris’in İngilizce çevirisi önümüzdeki yıl yayımlanacak.
Bundan önce, Han’ın bir önceki romanı “White“, 2016’da Kore’de yayımlandı ve Smith tarafından İngilizceye çevrilerek 2017’de “The White Book” adıyla okuyucuyla buluştu. Ancak uluslararası okuyucular için Han’ın en yeni romanı “Greek Lessons” olarak kabul ediliyor.
Geçen yıl yayımlanan “Greek Lessons”, aslında 2011’de Kore’de “Greek Time” adıyla çıkmıştı. Smith ve Yae Won tarafından çevrilen eser, “The Vegetarian”a benzer şekilde, güçsüz bir kadının varoluşsal yolculuğunu anlatıyor.
Bu kez, dil üzerindeki hâkimiyetini yeniden kazanmak için Eski Yunanca dersi alan dilsiz bir kadının hikâyesi ele alınıyor. Kadın, konuşma yetisini kaybetmesini diğer kayıpları üzerinden incelerken, görme yetisini ve ailesine olan bağlantısını kaybetmiş öğretmenine yakınlaşıyor. “Greek Lessons”, hacim olarak küçük olsa da, “The Vegetarian”dan farklı olarak insanlığı kullandığımız dil üzerinden inceliyor.
Diğer Önemli Eserleri
Han’ın geniş bir külliyatı olmasına rağmen, İngilizce çevirileri nispeten az. Nobel Ödülü’nü kazanmasının, iki yıl önce Fransız yazar Annie Ernaux’da görülen trendi yansıtması durumunda, yakın zamanda daha fazla romanının hak ettiği çevirilere kavuşması bekleniyor.
Bu süreçte, Korece bilmeyen okuyucuların mutlaka okuması gereken iki önemli eser “The White Book” ve “Human Acts“. Her iki roman da önemli tarihsel anları konu alıyor.
“The White Book”, okuyucuları Han’ın edebi merceğinden Avrupa’ya götürüyor. İkinci Dünya Savaşı sonrası Polonya’da geçen eser, 65 farklı beyaz nesne üzerinden yasa dair uzun bir düşünce egzersizi sunuyor. Maggie Nelson’ın “Bluets” eserini beğenenler, bunun ne kadar güçlü bir edebi mekanizma olabileceğini bilecektir. 2017’de İngilizce olarak yayımlanan eser, ertesi yıl Uluslararası Booker Ödülü’ne aday gösterildi.
“Human Acts” ise Gwangju Ayaklanması sırasında geçiyor. Kore’de 18 Mayıs olarak bilinen bu öğrenci protestoları, 1980 yılında Güney Kore’de askeri bir diktatörlük kuran darbeden bir gün sonra gerçekleşti. Ayaklanma, ABD’nin desteğiyle ordu tarafından şiddetle bastırıldı. Han, “Human Acts”in en temsili eseri olduğunu söylüyor ve Koreli olmayan okuyucular için ülke tarihindeki bu kritik ana dair bir içgörü sunuyor.
Euronews