Ortaköy’de bulunan Mimar Sinan’ın tasarladığı, 16. yy.’dan kalma Tarihi Hüsrev Kethüda Hamamı sanatçı Nilo’nun yeni kişisel sergisi “Güncem”e ev sahipliği yapıyor.
Sanatçı Nilüfer Tokay, basın gösteriminde yeni sergisinin, Tarihi Hüsrev Kethüda Hamamı’nda gerçekleşmesini çok istediğini belirtti. Mekânın büyüleyici dokusuyla yapıtların uyumu oldukça etkileyici.
Çalışma pratiğine 1978 yılından beri Devrim Erbil, Atilla Tos ve Kasım Koçak gibi sanatçıların atölyelerinde sürdüren sanatçı, yapıtlarıyla yurt içinde ve yurt dışında birçok karma sergiye katıldı.
İstanbul başta olmak üzere, Türkiye’nin farklı şehirlerinde sergiler açan Nilo’nun yapıtları, İzmir Resim ve Heykel Müzesi, Emlak Bankası, Akbank, İş Bankası gibi kurumların yanı sıra özel koleksiyonlarda da yer almaktadır.
Sanatçı basın toplantısında, kişisel yolculuğunu oldukça etkileyen Doğan Cüceloğlu, Tanrılar Okulu kitabının yazarı ünlü İtalyan yazar Stefano D’Anna ile tanışma hikâyesinden de bahsetti. Geçtiğimiz yıl hayatını kaybeden Prof. Dr. Doğan Cüceloğlu’na atfen yaptığı resmin yanında – Budadıklarımı… candan giden, budanan- diyor sanatçı.
Yapıtlarında insanı odağına alan sanatçı, korku ve endişelerin, olumsuz duyguların kendisini çok etkilediğini dile getiriyor. Çocukluktan itibaren öğretilen duygu ve davranışlarımız nedeniyle ebeveynlerimizi yargılamayın diyen sanatçı, onlar da ellerindeki kartları en iyi şekilde oynadılar diye açıklıyor. Sanatçı, geçmişimizin bizi inşa ettiğini dile getiriyor.
Sergide sanatçının dünden bugüne çalışmalarına yeni bir form ile yorumladığı resim, gravür, üç boyutlu eserler, heykeller, güncesinden notlar da yer alıyor. Figüratif eserlerinde kafkaesk izler, özellikle gözler serisinde dikkat çekiyor.
Sanatçının yaşam üstüne düşündüğü, izleyenleri içsel yolculuğa çıkardığı ”Güncem” sergisi 28 Mayıs tarihine kadar Ortaköy’deki Tarihi Hüsrev Kethüda Hamamı’nda görülebilir.