Müzisyenlerin geliri yapay zekâ tehdidi altında

Müzik endüstrisi alarm veriyor: Yapay zeka, müzisyenlerin gelirini tehdit ediyor ve telif hakları izinsiz kullanılıyor.

0

Uluslararası bir ekonomik araştırma, yapay zekânın müzik endüstrisi üzerindeki yıkıcı etkisini ortaya koydu. Çalışmaya göre, önümüzdeki beş yıl içinde müzisyenlerin gelirlerinin dörtte biri yapay zekâ tarafından tehdit edilecek.

Confédération Internationale des Sociétés d’Auteurs et Compositeurs (CISAC) tarafından yapılan araştırma, yaratıcı içerik üreticilerinin ciddi bir gelir kaybıyla karşı karşıya olduğunu gösteriyor. 2028 yılında, müzisyenler yıllık yaklaşık 10 milyar Euro gelir kaybına uğrayabilecek.

CISAC Genel Müdürü Gadi Oron, “Çalışma, telif hakkı eserlerinin yapay zekâ şirketleri için ne kadar büyük değer taşıdığını açıkça gösteriyor” dedi. Oron, yaratıcıların eserlerinin izinsiz bir şekilde kullanılarak teknoloji şirketlerinin gelirlerinin artırıldığına dikkat çekti.

Araştırmaya göre, yapay zekâ destekli müzik piyasası 2028’de yıllık 16 milyar Euro’luk bir hacme ulaşacak. Müzik akış platformlarında, otomatik çalma listeleri insan tarafından üretilen müziklerin yerini alacak.

CISAC Başkanı Björn Ulvaeus ise konuya ilişkin şunları söyledi: “Yapay zekâ, bestecilerden film yönetmenlerine kadar yaratıcılar için yeni fırsatlar sunabilir. Ancak kötü düzenlendiği takdirde, insan yaratıcıların kariyerlerine ve geçim kaynaklarına büyük zarar verebilir.”

Araştırma, özellikle arka plan müziği ve pasif çalma listelerinde yapay zekâ müziğinin hızla yayılacağını gösteriyor. Görsel-işitsel alanda ise yapay zekâ içerik piyasasının 2028’de 48 milyar Euro’ya ulaşması bekleniyor.

Önceki İçerikGüneş Özgeç’ten yeni şarkı: “suçlu gibi”
Sonraki İçerikHer kullanıcıya özel yapay zeka: Gerçekliğin sonu mu geliyor?
Abone Olun
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments