Rock grubu Muse, bu yıl NFT satışlarıyla desteklenen bir albümle Birleşik Krallık listelerinde yer alan ilk grup olarak bir ilke imza atmaya hazırlanıyor.
Birleşik Krallık listeleri, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Billboard Top 100 ile birlikte dünya çapında en çok bilinen ve saygın listelerden ikisi. Büyük haber ise grup Will Of People’ı bir NFT aracılığıyla piyasaya sürecek ve NFT satışları liste satışları içinde kendine yer bulabilecek. Grup, albümünü satın alımda kripto cüzdanı gerektirmeyen çevre dostu NFT platformu Serenade’den çıkaracak.
Kripto cüzdanı yerine, NFT satın alındığında bir cüzdan oluşturuluyor ve işlem otomatik olarak buraya aktarılıyor. The Muse NFT 1.000 kopya ile sınırlı ve 20 £ (₺432) fiyatla satılacak. Bu, grubun dijital varlıklarla ilk çalışması değil; Muse, 2020’de dijital koleksiyon ürünleri yaratmak için CryptoKitties ile çalıştı ve NFT deneyimi için Serenade ve Warner Brothers tarafından seçildi. NFT, fiziksel bir formu olmayan kripto para birimi ile desteklenen dijital bir varlıktır.
Birleşik Krallık Resmi Listeler Şirketi yedi ay önce NFT’leri liste pozisyonları için geçerli hale getirmişti, ancak dijital varlıklarla ilgili bazı tepkiler nedeniyle Muse bu alana giren ilk sanatçı oldu. Proje başarılı olursa, NFT’lerin Türkiye de dahil olmak üzere diğer Avrupa listelerinde de geçerli hale gelmesinin önü açılabilir. Yine de, NFT’ler ve dijital varlıklar tartışmalı bir konu olabileceği için müzik gruplarının temkinli davrandığı görülüyor.
Diğer sektörlerde dijital varlıklar güçlü bir dirençle karşılaştı. Teknolojik açıdan yenilikçi olmasıyla bilinen oyun endüstrisi, dijital varlıklar konusunda aşırı bir gerileme yaşadı ve bazı şirketler planladıkları dijital varlık sürümlerini ilk duyurmalarının ardından geri çekti. Team 17, Worms NFT koleksiyonunu duyurduktan sonra hızla geri adım atmalarına neden olan inanılmaz bir tepkiyle karşılaşan bu sağlayıcılardan biri. NFT’ler, dijital otomobillerin gerçek otomobillerden daha değerli olduğu otomobil endüstrisinde de eleştirilmekte! Filmlerden ikonik sahnelerin açık artırmaya çıkarıldığı film endüstrisinde popüler olduklarını kanıtladılar, ancak henüz nasıl bir fayda sağladığı açık değil; sonuçta hepimiz filmleri izledik.
Bununla birlikte, spor bunların doğru şekilde yapıldığı bir sektör. Son Türkiye futbol şampiyonu Trabzonspor, Socios platformunda kullanıcı için somut faydaları olan bir fan token yayınladı; taraftarlar geçen sezon takım otobüsünün rengini bile seçti. Gerçek dünyada bir fayda ve kripto destekli bir varlığa sahip olmayı sağlayan bu dijital ürünlerin popüler olduğu kanıtlanmış durumda. Muse sürümü bu ikisinin arasında bir yerde duruyor; buradaki kazanç elbette hala dijital olsa da albüm ama aynı zamanda kullanıcısı için de yararlı. Herkesin görebileceği basit bir tablo olarak, NFT aynı ödüle sahip değil ve yoğun tartışmalara konu oluyor.
Muse, yayınladığı albümle bu tür sorunlardan kaçınmayı umuyor. Doksanlı yılların sonlarından bu yana popüler olan grup, canlı performansları ve gelişen teknolojiyi benimsemesiyle biliniyor. 2015 yılında çıkan en popüler albümleri Drones Avrupa ve Kuzey Amerika’da listeleri alt üst ederek İsviçre, Norveç, Meksika, Yeni Zelanda, Finlandiya, Fransa ve Danimarka’da bir numaraya yükselmişti. Dünya çapında ulaştıkları bu başarı, NFT albümlerinin sahip olduğu potansiyele işaret ediyor.
İngiltere’deki Warner Records’un kitle ve stratejiden sorumlu başkan yardımcısı Sebastian Simone, “Grup, yaratıcılığıyla ve sanatıyla her zaman teknolojik yeniliklerin ön saflarında yer aldı” diyor. “Bunun da bir yan üründen ziyade ürünün kendisi olmasını istedik,” diye ekliyor.
Bu durum medya için yepyeni bir satın alma modelinin önünü açacak mı? Gnarls Barkley’nin Crazy şarkısı bir numaraya yükseldiğinde, indirmeler dahil olmak üzere bir numaraya çıkmayı başaran ilk şarkı olmuştu. Muse, NFT satışlarıyla bunu başaracak bir ilk olabilir mi ve eğer olursa, müzik endüstrisini taraftar jetonlarının futbola bağlılık endüstrisini değiştirdiği gibi değiştirecek mi? Bunu zaman gösterecek.