Avustralya’nın Qantas Havayolları, dünyanın en uzun ticari uçuşunun deneme seferini pazar günü yaptı.
New York – Sidney arasında Boeing 787-9 tipi uçakla yapılan ve 4 pilotun hazır bulunduğu uçuş 19 saat 16 dakika sürdü. Uçak, yakıt ikmali ihtiyacından kurtulmak için tam depoyla yola çıktı ve kısıtlı sayısa yolcu aldı.
Araçta bulunan toplam 50 kişinin arasında Business Insider muhabiri David Slotnick de vardı. Slotnick, 34 bin ila 42 bin fit yüksekte geçirdiği ve 16 bin 200 km yol aldığı neredeyse bir günlük yolculukta neler yaşandığını anlattı.
Uçakların teknik açıdan (yakıt verimliliği, bilgisayar destekli lojistik vb.) hiç olmadığı kadar geliştiğini söyleyen Slotnick’e göre, esas sorun yolcuların ve uçuş görevlilerinin havada geçirecekleri uzun sürelere ne kadar katlanabileceği. Bu yüzden de Qantas’ın deneme uçuşu, görevli ve yolcuların 20 saatlik yolculukla nasıl başa çıkacağını ölçmeyi hedefledi. Çünkü pilotların ve görevlilerin izlenmesiyle toplanan veriler, mürettebatın dönüşümlü de olsa 20 saat boyunca çalışmasının güvenli olup olmadığını gözlemleme olanağı sundu.
Şirket ayrıca, yolcuların saat farkı nedeniyle yaşayacağı uçuş sersemliğinin nasıl asgari düzeye indirileceği ve mürettebat için en iyi dinlenme saatlerinin nasıl ayarlanabileceğini belirlemeyi amaçladı. Uçağın içi de bu çabaya yönelik tasarlandı.
İnişe kadar 15 zaman dilimi atladıklarını belirten Slotnick, söz konusu tasarımı şu sözlerle aktardı: “Kabin aydınlatmaları, yiyecek seçenekleri ve hizmeti de yolcuların uyanık olması gereken zamanda dinç, gece vaktindeyse daha rahat hissetmeleri için hazırlanmıştı.”
Öte yandan, muhabire göre tam kapasite yolcu ve bagaj yüküne sahip uçakların bu mesafeyi aktarmasız geçmesi şu an mümkün değil. Çünkü yükün artması, uçağın yakıt verimliliğini azaltabilir. Bununla bağlantılı olarak uçuşta az sayıda yolcu bulunduğu için her kişiye yatağa dönüştürülebilen “business class” koltuk sağlandı. 20 saatlik uçuş deneyiminin, daha önce yaptığı tüm birinci sınıf yolculuklardan çok farklı olduğunu belirten Slotnick, sözlerini şöyle noktaladı: “Gerçekten eşsiz bir deneyimdi. Ne de olsa uçtuğunuz havayolu şirketinin CEO’sunun uçakta pijamayla jimnastik yaptığını görmek, sık yaşanan bir durum değil.”
Qantas, uçuştan topladığı verileri inceleyip bu rotalarda düzenli uçuşlara başlayıp başlamama kararı alacak. 2019 bitmeden açıklanacak kararın olumlu yönde olması halinde, yolculu uçuşlar 2022 ya da 2023’te başlayacak.
Çağla Üren / Independent Türkçe