Meksika’nın gizli Maya kalıntıları gün yüzüne çıkıyor

Arkeologlar, LiDAR teknolojisi sayesinde Meksika'nın Campeche bölgesinde yeni Maya yerleşimlerini ortaya çıkardı.

0
Meksika, Campeche'de tespit edilen drenaj tüneli bulunan yerleşim yerlerinden birinin LiDAR görüntüsü. (COURTESY INAH)

Meksika’nın Campeche eyaletinin merkezindeki sık tropikal ormanlarda, arkeologlar antik Maya uygarlığına ait piramitler, tören merkezi ve bir top sahasının altında yer altı yapısı tespit etti.

Balam Kú Biyosfer Rezervi olarak bilinen ve daha önce az incelenmiş bir ormanda yürütülen arkeolojik çalışmalar, Meksika Ulusal Antropoloji ve Tarih Enstitüsü (INAH) öncülüğünde gerçekleştirildi. Yaklaşık 140 kilometrekarelik engebeli araziyi kapsayan bölgede, zorlu arazi koşulları ve tarıma elverişsiz olması nedeniyle daha önce az sayıda yerleşim yeri ve yapı bulunmuştu.

Slovenya Bilimler ve Sanatlar Akademisi Araştırma Merkezi’nden arkeolog Ivan Šprajc, “Bu bölgedeki Maya kültürünün, güneydeki Petén ile kuzeydeki ve doğudaki Chenes ve Chactún bölgelerine kıyasla gözle görülür şekilde daha az gelişmiş olduğu izlenimi kaçınılmaz.” dedi.

Araştırmacılar, LiDAR lazer uzaktan algılama teknolojisini kullanarak, daha önce gizli kalmış yapıların topografik verilerini kaydetti. 1990’larda keşfedilen Nadzcaan yakınlarındaki bir yapı grubunda, piramit inşaatı ve drenaj kanalı içeren ana meydan ortaya çıkarıldı.

Ayrıca, 13 metre yüksekliğinde, sivil ve törensel görevler için kullanıldığı düşünülen büyük bir bina da keşfedildi. Uzmanlar, binanın boyutuna bakarak buranın “sosyo-politik açıdan önemli” bir alan olabileceğini düşünüyor.

Alanın doğu kısmında, Erken Klasik dönemden (MS 200-600) kalma olabilecek bir alt yapının üzerine inşa edilmiş bir top sahası da tespit edildi.

Geç Postklasik döneme (MS 1250-1524) tarihlenen doğal bir tepe üzerinde yer alan üçüncü bir alanda, 16 metre yüksekliğinde bir piramit bulundu. Piramidi çevreleyen alanda çakmaktaşı ucu, seramik parçaları ve bir hayvan bacağının kalıntısı keşfedildi. Bu alan, İspanyol fethinden birkaç yüzyıl önce kullanılmaktaydı ve Orta Alçak Bölgeler’deki siyasi gerilemeye rağmen bu kültürlerin nasıl yaşadığını gösteriyor.

Önceki İçerikALQA’dan yeni şarkı: “WoW”
Sonraki İçerikSanat dünyası Eylül’de Tokyo’da buluşacak
Abone Olun
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments