Lübnan’ın Bıyıklı Müzisyeni: “Tony Youssef Hanna”

"Wadih El Safi, sanatçıyı sık sık takip etmekteydi; sesinin yanı sıra imajından çok etkilendiğini ifade etmiştir."

0

Bu yazımda sizlere tarzıyla bir sembol haline gelen müzisyen Tony Youssef Hanna’yı kısa bir çeviriyle anlatacağım.

1945 yılında Lübnan’ın Maad köyünde dünyaya gelen sanatçı giyim tarzıyla, uzun bıyıkları ve bastonuyla Lübnan müzik tarihine farklı bir imaj kazandırmıştır. Eserlerinden ziyade, tarzıyla tanınan sanatçı, on üç erkek kardeşin en küçüğüdür. Babası, çocukluğundan beri tatlı sesinin farkında olduğu için din adamı olmasını istemiştir ancak kendisi müzik sevdasını asla bırakamamış ve teklifi kabul etmemiştir.

Ayin esnasında güzel ve naif sesini keşfeden dönemin ünlü sanatçısı Wadih El Safi, çok etkilenmiş verdiği bir röportajda da dile getirmiştir. 1973 yılında Simona Asmar isimli yönetmen, “Hadai Hadday” şarkısını El Fan stüdyosunda söyletmiştir. Böylece sanat dünyasına resmi bir başlangıç yapmıştır. Yaşamının bir kısmını İngiltere ve Amerika’nın Detroit kentinde geçiren sanatçı 20 senenin ardından vatan sevgisinin ve özleminin baskısında kalarak kendi vatanına dönmüştür.

Tony Hanna dönemin ünlü sanatçılarından Fayrouz Hanımın korosunda görev almıştır. Wadih El Safi, sanatçıyı sık sık takip etmekteydi sesinin yanı sıra imajından çok etkilendiğini ifade etmiştir. Bu takibi ardından Tony Hanna’yı besteci Rafik Hobeika ile tanıştırmıştır. Böylelikle sanatçı yavaş yavaş zirveye tırmanmaktaydı. Sahnelerde Hadai Hadday şarkısını seslendirerek, Lübnan halkının sempatisini kazanmıştır. Dönemin en çok konuşulan sanatçısı haline gelmiştir. Tony Hanna, verdiği röportajlarda başarılarını üç kişiye atfetmekteydi, Bunların ilki babası Youssef Hanna idi; küçüklüğünden beri naif sesin arkasında durmuş ve desteklemiştir. İkincisi ise dönemin ünlü sanatçısı Wadif El Safi’dir; sesini keşfetmiş, imajıyla onun radarına takılmış ve sanat dünyasına taşımıştır. Üçüncüsü ise dönemin ünlü sanatçısı Rafik Hobeika’dır; sanatçıyı Stüdyo El Fan ile tanıştırmış Lübnan ve Arap dünyasına damga vurmasını sağlamıştır.

Ortadoğu sahnelerinde, naif sesi, giyim tarzı, Uzun saçları, uzun bıyıkları ve bastonuyla bütünleşmiş sembol haline gelmiştir. Ünlü yönetmen Raja Zahr ile “Becerilerimiz ve Kılıçlarımız” adlı şarkısına klip çekmiş ve Ortadoğunun ilk klibi ünvanını kazanmıştır. “Between The Sand Between” Al Mai adlı şarkısını sunmuş ve o dönemde Ürdün televizyonlarına uzun süre konuk olmuştur.

78 yaşında yaşamına devam eden sanatçı, Lübnan’da hala farklı tarzıyla anılmaktadır. Tony Hanna, gibi duayen ismi sizlere buluşturmanın mutluluğunu yaşıyorum. Bu sene olduğu gibi nice senelerde buluşma dileğimle sanatla ve esenle kalmanız dileğimle.

Önceki İçerikDaha iyi bir gelecek için “İleri Dönüşüm Sergisi”
Sonraki İçerikBale ile Hindistan’a Yolculuk: “La Bayadére”
Abone Olun
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments