British Council, ‘Kültürde Kadın Gücü’ programı kapsamında Türkiye genelindeki yaratıcı kurumlara ve sanat organizasyonlarına 10 bin TL’lik destek sağlıyor. 22 Kasım 2019 Cuma gününe kadar devam eden açık çağrı için başvurular, British Council Türkiye web sitesinden yapılabiliyor.
Toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadının güçlendirilmesinin katılımcı ve açık toplumlar yaratmada büyük önem taşıdığına inanan British Council, hayata geçirdiği sanat programlarında ‘geleneksel’in dışına çıkarak izleyici kitlesini çeşitlendirmeyi, daha katılımcı ve erişilebilir sanata giden yolu açacak yeni sanat küratörleri ve yaratıcı girişimcileri belirlemeyi ve onlara gereken becerileri kazandırmayı amaçlıyor. Bu amaçla, kültür alanında çalışan kadın profesyoneller ve sanatçılar desteklemeyi de programlarının temel unsurları arasında görüyor. Programın ana hedefinden yola çıkan British Council, Birleşik Krallık’daki kadın sanatçılar ve Türkiye’deki kültür ve sanat kurumları arasında iş birliklerini destekleyecek 10 bin TL’lik bir Destek Programı için bir açık çağrı başlatıyor. 22 Kasım 2019 Cuma gününe kadar devam eden açık çağrı için başvurular, www.britishcouncil.org.tr web sitesi üzerinden yapılabiliyor.
1 Ocak-31 Mart 2020 aralığındaki kültür-sanat etkinlikleri için Birleşik Krallık’tan destek
Destek Programı; Birleşik Krallık’tan kadın sanatçılar ve Türkiye’den yaratıcı profesyoneller, kamu ve özel kuruluşlar, sivil toplum örgütleri, üniversiteler ve yaratıcı merkezler arasında profesyonel iş birliği fırsatları yaratmanın yanı sıra Birleşik Krallık ve Türkiye’den kadın sanatçıların, sanatsal başarılarını geniş bir yelpazede, katılımcı ve inovatif programlar yoluyla paylaşmayı, kutlamayı ve daha geniş kitlelere ulaştırmayı hedefliyor.
Sivil toplum kuruluşları, dernekler, vakıflar, üniversiteler, devlet kurumları, kültür kurumları ve yaratıcılık merkezlerinin başvurabileceği Destek Programı, 1 Ocak-31 Mart 2020 tarihleri arasında gerçekleştirilecek etkinlikleri kapsamaktadır. Birleşik Krallık’tan bir kadın sanatçı tarafından veya katılımıyla düzenlenecek canlı veya çevrimiçi kültür-sanat etkinliklerinin desteklenmesi için başvuruların yapılabileceği Destek Programı, aynı zamanda konferans, çalıştay, halka açık konuşmalar, sergiler, gösterimler, canlı performanslar veya Türkiye’den sanatçılarla yaratıcı iş birlikleri gibi profesyonel ve seyirci gelişimine yönelik fırsatlar da içerebilir.
Katılım koşulları:
- Etkinlik, Birleşik Krallık’ın herhangi bir sanat dalında, Birleşik Krallık’tan yeni veya ismini duyurmuş kadın sanatçılar/sanatçı kolektifleri tarafından ortaya konulan sanat üretimini sergilemelidir.
- Birleşik Krallık sanat gösterimi Türkiye’de, 1 Ocak – 31 Mart 2020 tarihleri arasında gerçekleşmelidir.
- Başvuru başına alınabilecek azami hibe miktarı 10.000 Türk Lirası’dır. Projeler, talep ettikleri meblağın tamamını hibe olarak alamayabilirler.
- Desteğin ortak fon oluşturmada kullanılması, hibe alanın toplam bütçenin yüzde 25 ila yüzde 50’lik kısmını başka kaynaklardan (nakdi veya ayni katkı dahil olmak üzere) karşılaması beklenmektedir.
- Toplam eksiksiz masraf dökümünü ve diğer beklenen gelirler ile ayni katkılar dahil proje için sağlanacak desteklerin listesini içeren bir bütçe sunulmalıdır.
- Etkinlik erişilebilir bir mekanda veya dijital platformda gerçekleştirilmelidir.
- Bu etkinlikler destek almaya uygun değildir: a. Bu hibe kapsamında desteklenen daha geniş kapsamlı bir programın parçası olmayan konferans veya diğer performans odaklı olmayan etkinliklere davetler, b. Eğitim konulu etkinliklere (ör. kurslar, araştırmalar, doktora veya diğer düzeylerde) davetler. c. Dil eğitimi destekleri.
- Destek başvurusunda bulunan organizasyonlar, Türkiye’de kayıtlı tüzel kişilikler olmalıdır.
British Council hakkında:
British Council, Birleşik Krallık’ın kültürel ilişkiler ve eğitim fırsatlarından sorumlu uluslararası kuruluşudur. 100’ü aşkın ülkeyle, kültür-sanat, İngilizce, eğitim ve sivil toplum alanlarında çalışıyoruz. Geçen yıl 65 milyondan fazla kişiyle yüz yüze, 731 milyonun üzerinde kişiye de internet üzerinden, radyo ve TV programlarımızla ve basılı yayınlarımızla iletişim kurduk. Fırsatlar yaratarak, bağlantılar kurarak ve güven inşa ederek değiştirdiğimiz yaşamlarla, beraber çalıştığımız ülkelere olumlu katkılar sunuyoruz. 1934 yılında kurulan British Council, Kraliyet Tüzüğü ile tüzel kişilik kazanmış bir hayır kurumu ve bir kamu kuruluşudur. Gelirimizin yüzde 15’i ise Birleşik Krallık hükümet tarafından karşılanmaktadır.