ABD’nin on yıllardır ambargo uyguladığı Küba’da Covid-19 salgınının önünü kesmek için bir telefon uygulaması geliştirildi.
Halk Sağlığı Bakanı Jose Angel Portal, yürürlüğe girdiği ilk üç gün içinde, 86 kişinin karantina merkezlerine, üç hastanınsa hastanelere uygulama sayesinde kaldırıldığını ifade etti. Kullanıma açıldıktan bir hafta sonra, uygulamayı yaklaşık 70 bin kişi kullanmaya başladı.
Küba Bilgisayar Bilimleri Üniversitesi’nden yaklaşık 20 mühendis, geliştirdikleri projeyle, ülkedeki koronavirüs vakalarının erken tespit edilip hızla tedavi görmelerini hedefliyor. Projenin lideri Alain Pieria, uygulamanın nasıl çalıştığını “Biz halktan aldığımız bilgileri sağlık yetkililerine iletiyoruz, onlar da kullanıcıları ziyaret edip belirtileri inceliyor” diyerek anlattı.
Çin’in resmi haber ajansı Şinhua’nın özel haberine göre projede yer alan isimlerden 37 yaşındaki Yosvel Falero, 2018’de Pekin yönetiminin verdiği bursla Çin’in adı salgınla özdeşleşen Vuhan kentinde aldığı eğitimi kullanarak, bu uygulamaya katkıda bulunduğunu söyledi.
2002’de Fidel Castro tarafından kurulan Küba Bilgisayar Bilimleri Üniversitesi’nde yaklaşık 3 bin öğrenci eğitim görüyor. Ulusal yazılım endüstrisini geliştirmeye çalışan bu öğrenciler, daha önce de toDus isimli sosyal medya platformunu ve ApKlis adı verilen uygulama mağazasını geliştirmişti. Uzun yıllar boyunca bu konudaki altyapının geliştirilmediği Küba, internet konusunda atılım içinde.
Geçen sene halkın evlerinden internete bağlanmasına izin çıkmıştı. Ancak aylık ortalama maaşın 50 ABD doları civarında olduğu ülkede, bir saat internetin bir dolara satılacağı kaydedilmişti. Yetkililer ülkenin internet altyapısı geliştikçe, bu fiyatın düşeceğini ifade etmişti. Kübalılar daha önce devletin halka açtığı özel bölgelerde ve 2018’in aralık ayından sonra 3G özelliği getirilen telefonlarla internete bağlanabiliyordu.
İletişim Bakanlığı’na göre yaklaşık 11 milyon kişinin yaşadığı ülkede, 6 milyondan fazla internet kullanıcısı var.
Independent Türkçe