10.7 C
İstanbul
Pazartesi, Aralık 23, 2024
Ana SayfaHaberlerSahne Sanatları"Keşanlı Ali Destanı" Birce Akalay, İlker Ayrık ve 50 kişilik oyuncu kadrosuyla...

“Keşanlı Ali Destanı” Birce Akalay, İlker Ayrık ve 50 kişilik oyuncu kadrosuyla perdelerini açıyor

Usta kalem Haldun Taner’in yazdığı, her yönüyle yerli ve bir o kadar da modern; halkın kendi yaşantısını, meselelerini, arzularını yansıtan “Keşanlı Ali Destanı”, orijinal oyun metniyle ve müzikleriyle perdelerini yeniden açıyor.

İlk kez 1964’te Gülriz Sururi, Engin Cezzar, Semiha Berksoy başta olmak üzere 40 kişilik dev bir kadro ve Genco Erkal rejisiyle dünya prömiyerini yapan oyun o günlerde, ‘Küçük Sahne oyuncularının büyük teşebbüsü’ olarak anılmıştı. “Keşanlı Ali Destanı” dünya tiyatrosuna armağan edilişinin 56. yılında, Türk Tiyatrosunun efsane yönetmeni Yücel Erten rejisiyle seyircisiyle yeniden buluşuyor. Birce Akalay, İlker Ayrık, Meral Çetinkaya, Köksal Engür, Nilgün Kasapbaşoğlu’yla birlikte 50 kişilik oyuncu kadrosunun yer aldığı oyun, bir Pervasız Tiyatro prodüksiyonu. Prömiyeri 22 Ocak Çarşamba akşamı saat 20.30’da TİM Show Center’da gerçekleşecek “Keşanlı Ali Destanı”, 23 Ocak Perşembe akşamı saat 20.30’da aynı sahnede tiyatroseverlerle buluşacak.

Türkiye’de epik tiyatronun öncüsü kabul edilen Haldun Taner’in, epik bir halk tiyatrosu üslubunda kaleme aldığı; Yalçın Tura’nın müziklerini yazdığı “Keşanlı Ali Destanı”, Yücel Erten rejisiyle ve Pervasız Tiyatro prodüksiyonuyla yeniden tiyatroseverlerle buluşuyor. İlker Ayrık’ın Keşanlı Ali’yi, Birce Akalay’ın Zilha karakterini canlandırdığı oyunda duayen oyuncular Meral Çetinkaya Şerif Abla; Köksal Engür Derviş Dayı/Sarhoş Rasih; Nilgün Kasapbaşoğlu ise Madam Olga karakterlerine hayat veriyor. Ayhan Anıl, Aykut Taşkın, Cem Cücenoğlu, Hilmi Özçelik ve Burak Şafak’ın da rol aldığı oyunun dekorunda Barış Dinçel, kostüm tasarımında Gamze Kuş, ışık tasarımında ise Yakup Çartık’ın imzaları yer alıyor. Müzik direktörlüğünü Çiğdem Erken’in üstlendiği oyunun koreografisi Hamit Erentürk’e ait. Oyunda, 50 kişilik oyuncu kadrosuna 10 kişiden oluşan bir orkestra eşlik ediyor.

Prömiyeri 22 Ocak 2020 Çarşamba akşamı saat 20.30’da TİM Show Center’da gerçekleşecek “Keşanlı Ali Destanı”, 23 Ocak 2020 Perşembe akşamı saat 20.30’da yine TİM Show Center’da izlenebilir. Oyunun biletleri, biletix.com adresinden ve gişeden temin edilebilir.

“KEŞANLI ALİ DESTANI”

Türkye’de epik tiyatronun öncüsü kabul edilen Haldun Taner, kaleme aldığı “Keşanlı Ali Destanı”nı şöyle anlatmaktadır:

sinekli: dağ bir ırklar karışımı bir diyalektler panayırıdır.
insanları hep diken üzerinde otururlar.
yıkıldık yıkılacağız, sürilldilk sürüleceğiz.
bu kayalıklarda, kertenkeleler gibi, yazın yanar kışın donarlar.
herbirinin gönlünde bir aslan yatar.
kursaklarında boğum boğum özlemler.
kfüte kızartır, darbuka çalar, meydan düğünü yapar, lik maçı
dinler, kafayı çeker, sinemaya gider, hovardalık eder, Aşık olur,
erkeklik uğruna adam şişler, hayatın tadını çıkarmaya bakarlar.
orada da çıkarlar çarpışır.
orada da insanlar birbiriyle uğraşır.
orada da ağalar vardır.
orada da iktidar el değiştirir.
orada da şefler yetişir.
destanları dillerde dolaşır.
çünkü
orada da bu destanlara inananlar, inandırılanlar
çünkü
orada da bir puta tapma ihtiyacı vardır.
hasılı sineklidağ büyük şehir gibi bir yerdir.

Haldun Taner

“Keşanlı Ali Destanı”,  tipleri, çevresi, müziği ile yüzde yüz ‘bizim’ olan nefis bir hiciv komedisidir. Keşanlı Ali adında bir gecekondu efendisinin kahramanlık destanının iç yüzünü anlatan oyun aslında, bir gecekondu ortamı içinde ‘asil’ büyük şehrin, bütün toplumumuzun hicvini yapıyor.

Oyunun geçtiği Sineklidağ, büyük bir kentin eteklerinde yer alan, gecekondulardan oluşmuş, ezilen yoksul insanların yaşadığı bir varoştur. Ali de Sineklidağ’da oturan bir gençtir. Zilha isminde, aynı semtte oturdukları bir kızı çok sevmektedir. Bir gün Zilha’nın amcası öldürülür ve suç Ali’nin üzerine atılır. İşlemediği bir cinayetten ötürü önce mahkûm edilen Ali, ardından bir kahramana dönüşür. 

Sineklidağ’ın insanları Türk oldukları kadar herhangi bir toplumun geri kalmış zümresinin insanları da olabilirler. Bu nedenle Türk edebiyatının epik konulu en iyi eserlerinden birisi olan  “Keşanlı Ali Destanı”, dünya çapında büyük ilgi görerek birçok tiyatro topluluğu tarafından defalarca sergilenmiştir. Avrupa’nın birçok şehrinde, Amerika’dan Lübnan’a kadar birçok ülkede oynanan oyun, Türk tiyatro tarihinde bir fenomen haline gelmiş ve halen güncelliğini yitirmemiştir.

PERVASIZ TİYATRO HAKKINDA

Pervasız Tiyatro, 2005 yılında kuruldu. Bugüne kadar “Sığıntılar”, “İlker Ayrık ve Acayip Tipler”, “Uçurtmanın Kuyruğu” ve “Tüy” oyunlarını sahneye koyan Pervasız Tiyatro, 2020 yılının ocak ayında Haldun Taner’in büyük eseri   “Keşanlı Ali Destanı”nı tiyatroseverlerle buluşturuyor. Pervasız Tiyatro, 2019-2020 sezonunda “Keşanlı Ali Destanı”nın yanı sıra  “Uçurtmanın Kuyruğu” ve “Tüy” oyunlarını sahnelemeye devam edecek.

Editör
Editörhttps://www.nouvart.net
Hayatın yapı taşı sanat ve temeli bilim arasında bir köprü, her türlü gündemi birleştirici bir haber ve yaşam portalı; NouvArt
RELATED ARTICLES
Abone Olun
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments

Most Popular