6.2 C
İstanbul
Cumartesi, Aralık 28, 2024
Ana SayfaHaberlerGörsel SanatlarIstanbul Art Show Sanatçı Atölyeleri ve Söyleşileri

Istanbul Art Show Sanatçı Atölyeleri ve Söyleşileri

14-16 Aralık tarihleri arasında Harbiye’deki İstanbul Hilton Oteli Kongre Ve Fuar Salonu’nda “Istanbul Art Show” adı altında gerçekleştirilecek sanat fuarı kapsamında düzenlenmesi planlanan atölye çalışmaları yavaş yavaş şekillenmeye başladı. Ziyaretçilerin de karşılıklı katılımının amaçlandığı çalışmalarda, sanatçılar bir yandan eserlerinin tanıtımını ön plana çıkartan performanslar sergilerken, diğer yandan katılımcıların soru ve görüşlerinin de yer aldığı interaktif bir söyleşi yapma imkânına kavuşacaklar.

Yapıtlarını tanıtıp, performans sergileyecek ve söyleşi yapacak yerli ve yabancı bazı sanatçıların isimlerini şu şekilde sıralayabiliriz: İranlı bir heykeltıraş olan 1966 doğumlu Bebek Sobhi, 1981 Bursa doğumlu bir seramik sanatçısı olan Orçun İlter ve Mehmet Sümbelli.

Atölye Çalışmasının sloganı: “Topraktan geleceğe”

Sanatçılar:

Babek Sobhi;

İranlı bir heykeltıraş.

1966 Yılında Tahran’ da doğdu. 1985 yılında profesyonel atölye çalışmalarına başladı.

1990 Yılında İstanbul galeri Çizgi’ de ilk kişisel sergisini açtı.

1993 Yılında “Yankı” adında ilk kısa metraj filmini yaptı. Film, Kapadokya’daki kaya kiliselerinin gizemini ve insanın doğayla ilişkilerini içermektedir.

1995 -1999 Yılları arasında Babek Sobhi, Akademi İstanbul, heykel ve seramik bölümünü kurdu ve burada öğretim görevlisi olarak çalıştı.

2002 yılında İstanbul İstiklal caddesinde bulunan Yunanistan konsolosluğu binasının yenileme projesinde rölyef ve dış cephe renoatıonnunu gerçekleştirdi.

2005 yılında Diyarbakır’ da bej mermer taşından altı metre yüksekliğinde ve üç metre genişliğinde “Günebakan Çiçeği ” adlı bir heykel çalışması yapan Babek Sobhi, aynı yıl Diyarbakır Dağkapı Meydanı’ na, 20 metrekarelik elips biçiminde çeşitli taş parçalarının uyumlu bir şekilde yerleştirilmesiyle oluşan ve insan gölgesiyle çalışan bir “Güneş Saati” yaptı.

2008’de Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde Mask tarihi ve felsefesi üzerinde bir seminer düzenledi.

2009 yılında Kuşadası Belediyesi isteği üzerinde Atık metal’den 1 heykel çalışması yaptı.

2009 yılında Antalya da Altın Portakal Film Festivali kapsamında Ahşap Heykellerini sergiledi.

Çok sayıda kısa filmi ve heykel çalışması bulunuyor. (MS/EÖ)

Mehmet Sümbelli

Orçun İlter;

1981 yılında Bursa’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Bursa’da tamamladı. 1989 yılında Tayland Büyükelçiliği resim yarışmasında Türkiye ikincisi oldu. Bununla birlikte çeşitli kurumların açmış olduğu yarışmalarda derecelere girdi. 1999 yılında Bursa Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi’ n den mezun oldu. Aynı sene Eskişehir Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü’ nü kazandı.

Seramik eğitimi süresince Prof. Zehra Çobanlı yönetiminde serbest seramik tasarımı, Prof. Bilgehan Uzuner yönetiminde yüzeysel tasarım, Prof. Sibel Sevim yönetiminde teknik dekor, Doç. Emel Şölenay, Doç. Soner Genç ve Yrd. Doç. Münevver Çakı yönetiminde seramik teknolojisi, Yrd.Doç. Cemalettin Sevim yönetiminde çamur torna teknikleri, Prof. Ayşegül Türedi Özen ve Yrd. Doç. Kemal Uludağ yönetiminde mimarı seramik, Yrd.Doç. Sadettin Aygün yönetiminde endüstriyel seramik tasarımı, Yrd. Doç. Oya Uzuner yönetiminde desen çalışmaları ve Yrd. Doç. Ekrem Kula yönetiminde sıcak cam şekillendirme çalışmalarında bulundu.

2001 yılında Güney Kore – Çin, 2003 yılında Japonya, 2004 yılında Türkiye, 2005 yılında Meksika ‘ da yapılan Uluslararası Seramik Sempozyumu ve Sanat Eğitimi Değişim programına katıldı. Seramik atölyeleri, seramik fabrikaları, seramik okulları, müzelerle ve tarihi kültürlerle ilgili gezi, araştırma ve incelemelerde bulundu. 2003 yılında Eskişehir’de yapılan 3. Uluslararası Pişmiş Toprak Sempozyumuna katıldı. Bu sempozyumlarda Prof. Zehra Çobanlı, Prof. Fumio Shimada, Prof. Rick Mahaffey ‘e asistanlık yaptı. 2002 yılında Anadolu Üniversitesi ve Bursa Valiliği işbirliği ile Başbakanlık programı kapsamındaki Bursa İnegöl ilçesi Eski Karacakaya köyünde kurulan seramik atölyesinde Mürşit Cemal Özcan ve Işıl Özcan ile birlikte seramik çalışmalarında bulundu. 2004 yılı nisan ayında Eskişehir Büyükşehir Belediyesi belde evinde seramik eğitmenliği yaptı. 2003 yılında Eylül ve Aralık dönemi içerisinde Tokyo Güzel Sanatlar ve Müzik Üniversitesinde, öğrenci değişim programı kapsamında Japon ilkel ve modern fırın çeşitleri, çalışma sistemleri; Japon dekor teknikleri ve çamur torna teknikleri ile ilgili Prof. Fumio Shimada yönetiminde çalışmalarda bulundu.

Profesyonel seramik çalışmalarımı Eskişehir’de Kula Seramik atölyesinde Mustafa Kula ile birlikte sürdürmektedir. Norveç, Meksika ve Japonya ‘da ki müzeler başta olmak üzere özel koleksiyonlarda eserleri bulunmaktadır.

Editör
Editörhttps://www.nouvart.net
Hayatın yapı taşı sanat ve temeli bilim arasında bir köprü, her türlü gündemi birleştirici bir haber ve yaşam portalı; NouvArt
RELATED ARTICLES
Abone Olun
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments

Most Popular