Neuralink, Elon Musk’ın kurucusu olduğu bir nöroteknoloji şirketi, ilk kez bir insan denek üzerine bir beyin çipi implant ettiğini duyurdu. Bu çip, “Telepati” adını taşıyor ve bir kullanıcının beyin sinyallerini Bluetooth aracılığıyla bilgisayar tarafından işlenebilir bilgiye çevirmeyi amaçlıyor.
Böylece kullanıcıların sadece düşünceleriyle telefon gibi cihazları kontrol etmelerini sağlayacak. Cihaz, cerrahi olarak bir robot tarafından kafatasına açılan küçük bir deliğe yerleştiriliyor ve elektrot iplikleri, Neuralink’in Eylül 2023 basın açıklamasına göre, hareket niyetini kontrol eden bir bölgeye yerleştiriliyor.
Neuralink’in insan denemesinin başlangıç amacı, katılımcıların zihinlerini kullanarak bir bilgisayar imleci veya klavyesini kontrol etmelerine izin vermektir. İlk denek, ameliyattan iyi bir şekilde iyileşiyor ve “ilk sonuçlar, umut verici nöron tepesi tespiti gösteriyor,” ki bu da cihazın muhtemelen kişinin beyin sinyallerini aldığı anlamına geliyor.
Şirket, boynundan aşağısını etkileyen felç veya paraliziden etkilenen kişileri denemeye çekti. Neuralink’in yolculuğu pürüzsüz geçmedi. 2022’de, Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı, Neuralink’in ön klinik beyin çipi testleri sırasında hayvan refahı ihlalleri iddialarını araştıran bir federal soruşturma başlattı. Bir yılın altında bir süre sonra, WIRED, Neuralink’in denek maymunlarından birinin cerrahi sırasında implantın bir parçası kırıldıktan sonra enfeksiyon kaptığı dahil olmak üzere bazı sağlık sorunları nedeniyle kapatılması gerektiğini ortaya çıkardı.
Neuralink, insan deneklerine BCI’lar implant etmek için ilk şirket değil. Örneğin, 2022’de biyoteknoloji şirketi Synchron, kendi düşünceleriyle yardımcı teknolojileri işletmelerine yardımcı olan implante cihazı için umut verici deneme sonuçları duyurdu.
Neuralink şu anda cihazının tıbbi uygulamalarına odaklanmış olsa da, şirket sonunda çipin kullanımını genişletmek istiyor. Hedefi, “bugünün karşılanmamış tıbbi ihtiyaçlarına otonomi kazandırmak ve yarının insan potansiyelini serbest bırakmak” olarak belirtiliyor.
Ancak, bazı uzmanlar cihazın özgünlük açısından etik sonuçlarından endişe duyuyor. Allan McCay, Sydney Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden bir araştırmacı, “Bazı insanların bilişsel olarak geliştirildiği ve diğerlerinin olmadığı bir toplum, daha önce hiç olmadığı kadar bir sınıf ayrımı yaratabilir” dedi.