5.1 C
İstanbul
Pazar, Aralık 22, 2024
Ana SayfaHaberlerEdebiyatİlk okuma kitaplarının okuma kültürüne katkısı, Okuyay Buluşmaları’nda konuşuldu

İlk okuma kitaplarının okuma kültürüne katkısı, Okuyay Buluşmaları’nda konuşuldu

Türkiye Yayıncılar Birliği’nin T.C. Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı Ortaklıklar ve Ağlar Hibe Programı hibesiyle hayata geçirdiği OKUYAY Platformu (Okuma Kültürünü Yaygınlaştırma Platformu) kapsamında düzenlenen OKUYAY Buluşmaları’nın üçüncüsünde, “İlk Okuma Kitaplarının Okuma Kültürüne Katkısı” konuşuldu.

İlk okuma kitaplarının, çocukların okuma kültürü kazanmalarında kritik bir öneme sahip olduğunun ve okuma alışkanlığını sürdürmelerinde önemli bir yeri olduğunun konuşulduğu buluşmada, okullardaki rekabetçi ortamın çocukların kitapla sağlıklı bir bağ kuramamasına yol açtığı da vurgulandı.

Okuma kültürünü desteklemeye çalışan STK’lere, aktivistlere ve gönüllülere destek vererek Türkiye ve Avrupa’daki iyi örnekleri Türkiye geneline yaymayı hedefleyen OKUYAY Platformu; düzenlediği etkinliklerle de okuma kültürünün gelişimine destek olmayı amaçlıyor. Bu amaçla OKUYAY Platformu’nun İstanbul Taksim’deki çalışma ofisinde düzenlenen OKUYAY Buluşmaları’nın üçüncüsü, “İlk Okuma Kitaplarının Okuma Kültürüne Katkısı” başlığıyla ve konuyla ilgili alanlardan temsilcilerin katılımıyla gerçekleşti. 

“İlk Okuma Kitaplarının Okuma Kültürüne Katkısı” başlıklı toplantıda; ilk okuma kitaplarının fiziki ve teknik özelliklerinin nasıl olması gerektiği, Türkiye’de ilk okuma kitaplarının durumu, resimli çocuk kitaplarından ilk okuma kitaplarına geçişte resim öğesinin ne kadar yer alması gerektiği gibi konular ele alındı. Toplantıda ayrıca ilköğretimde ilk okuma kitaplarının kullanımı, seçimi, çocuklara ulaşması ve bu süreçte öğretmen, ebeveyn ve yayıncılara düşen görevler ve eğitim ve edebiyat fakültelerinde öğretmen adaylarının eğitimi de konuşuldu. İlk okuma kitaplarının, çocuklara okuma alışkanlığı kazandırması ve alışkanlıklarını sürdürmesinde ne kadar etkili olduğu sorusuna dünyadan ve Türkiye’den örnekler verilerek yanıt arandı.

Toplantıda, çocukların okul öncesinde bir yetişkinle beraber okuduğu ve fiziksel bağ kurduğu kitapla bağını, ilk okuma kitaplarıyla karşılaşmalarında kaybettikleri, kitapla baş başa kaldıkları ve bu nedenle bu kitapların, okuma alışkanlığının devam etmesinde kritik bir öneme sahip olduğu konuşuldu. İlk okuma kitaplarında resimlemenin devam etmesinin de önemli olduğuna değinilirken, kitap içeriğinin ve temasının çocuk gerçekliğine uygun, eğlenceli, yaratıcı ve merak uyandıran yalın bir üslupta olması gerektiği vurgulandı.

Müfredat değişikliklerinin kitaplara olumsuz yansımasının da ele alındığı toplantıda; yayıncıların nitelikli ve uygun fiyatlı ilk okuma kitapları üretmesinde ve bu kitapların okullara ulaştırılmasında Milli Eğitim Bakanlığı’nın yayıncılarla birlikte çalışması gerektiği sonucuna ulaşıldı. Kitapların çocuklar tarafından seçilmesinin önemine sık sık değinilen toplantıda, eğitim ve edebiyat fakültelerinde çocuk edebiyatına daha fazla alan açılarak öğretmen adaylarına yönelik eğitimlerin oluşturulmasının gelecek için faydalı olacağı vurgulandı. Öğretmenlerin ailelerle ortak hareket etmelerinin iyi sonuçlar getireceğinin de altı çizildi.

Sevengül Sönmez’in moderatörlüğünde gerçekleşen toplantıya Aytül Akal, Ebru Akkaş, Beyza Ateş, Asya Çağlar, Esin Ulaş Dursun, Demet Ekmekçioğlu, Keriman Güldiken, Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, Ebru Şenol, AÇEV temsilcisi Serap Erdinç ve proje ekibi katıldı.

OKUYAY PLATFORMU HAKKINDA

OKUYAY-Okuma Kültürünü Yaygınlaştırma Platformu, ülkemizde okuma kültürünün yaygınlaştırılmasını çalışma konularından biri haline getiren Türkiye Yayıncılar Birliği tarafından, T.C. Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı’nın yürüttüğü Sivil Toplum Sektörünün Ortaklıklar ve Ağlar Hibe Programı kapsamında alınan hibeyle kuruldu. OKUYAY Platformu, okuma kültürünü desteklemeye çalışan STK’lere, aktivistlere, gönüllülere destek vererek Türkiye ve Avrupa’daki iyi örnekleri Türkiye geneline yaymayı hedefliyor.

Çalışmalarını, Türk Kütüphanecileri Derneği (TKD), Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV), Kadıköy Belediyesi ve Kingston Üniversitesi (Birleşik Krallık) ortaklığıyla gerçekleştirecek olan OKUYAY Platformu; okuma kültürünü yaygınlaştırmak için Türkiye’nin seçilecek 4 bölgesinde çocukları, ebeveynleri, öğretmenleri, kamu kuruluşlarını, kütüphaneleri ve sivil toplumu, yayıncılık paydaşlarıyla bir araya getirerek pilot uygulamalar yapacak. Proje sonunda hazırlanacak olan “Okuma Kültürünü Geliştirmeye Yardımcı Kılavuz”un ise bu alanda önemli bir başvuru kaynağı olması ön görülüyor.

OKUYAY Platformu, İstanbul Taksim’deki çalışma ofisinde düzenlediği toplantılar ve etkinliklerle, okuma kültürünü geliştirmeye destek olabilecek STK, aktivist ve gönüllüleri bir araya getirmeyi amaçlıyor. Aynı zamanda platform bünyesinde kurulacak “Okuma Kültürü” konulu kitaplık ise araştırmacıların kullanımına açık olacak. 2 yıl sürecek projenin tamamlanmasının ardından OKUYAY Platformu’nun Türkiye Yayıncılar Birliği tarafından sürdürülmesi hedefleniyor.

Bilgi için:

www.okuyayplatformu.com

www.facebook.com/okuyayplatformu

www.instagram.com/okuyayplatformu

www.twitter.com/okuyayplatformu

Editör
Editörhttps://www.nouvart.net
Hayatın yapı taşı sanat ve temeli bilim arasında bir köprü, her türlü gündemi birleştirici bir haber ve yaşam portalı; NouvArt
RELATED ARTICLES
Abone Olun
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments

Most Popular