İklim değişikliği UNESCO mirasını tehdit ediyor

Yeni bir araştırma, iklim değişikliğinden en çok etkilenen 50 UNESCO Dünya Mirası alanını belirledi.

0
Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande, 10 Nisan 2015'te Pont-d'Arc Mağarası projesinin açılışında. Proje, UNESCO Dünya Mirası listesindeki Chauvet Mağarası'nın aslına uygun bir kopyasıdır. Dünyanın en eski mağara resimlerini içeren bu yeniden yaratım, 25 Nisan'da ziyarete açılacak. Fotoğraf: PHILIPPE WOJAZER/AFP, Getty Images aracılığıyla)

İklim değişikliğinin UNESCO Dünya Mirası alanları üzerindeki etkisini inceleyen yeni bir çalışma, en büyük risk altındaki 50 alanı belirledi ve kültür sektörünün acil eylem geçmesi gerektiğini vurguladı.

Araştırma, iklim riski firması Climate X tarafından gerçekleştirildi. Araştırmacılar, dünya genelindeki 1.223 UNESCO alanını inceleyerek, tropik kasırgalar, aşırı sıcaklıklar ve sel gibi çeşitli iklim tehlikelerinin önümüzdeki yüzyıl boyunca bu alanları nasıl etkileyeceğini tahmin etmek için modelleme kullandı.

İklim değişikliğinden en çok etkilenen alan, kuraklık, aşırı sıcaklık ve sel tehdidi altındaki Endonezya’nın 9. yüzyıldan kalma Subak sulama sistemi olarak belirlendi. Listede yer alan diğer önemli alanlar arasında, dünyanın en iyi korunmuş figüratif çizimlerine ev sahipliği yapan ve sel ile heyelan riski altında olan Fransa’daki Chauvet Mağarası ve Sidney Opera Binası bulunuyor.

Birleşik Krallık’ta dört alan özellikle savunmasız olarak tanımlandı. İskoçya’daki Forth Köprüsü, Hebridler’deki ıssız St Kilda Adası, New Lanark’taki 18. yüzyıl değirmen köyü ve Yorkshire’daki Studley Kraliyet Parkı, kıyı selleri, heyelanlar ve şiddetli fırtınalardan kaynaklanan risklerle karşı karşıya.

Rapor, kültür liderlerini sanat ve miras sektörlerinin iklim değişikliğiyle mücadeleye daha fazla dahil olması çağrısında bulunmaya yöneltti. Julie’s Bicycle adlı yardım kuruluşunun yöneticisi Alison Tickell, yaptığı açıklamada, “Bu rapor, halihazırda yerler ve topluluklar üzerinde korkunç bir yıkıma neden olan iklim değişikliğinin tehlikelerine karşı bir uyarı çağrısıdır. Kültür, iklim eylemi için hayati ancak genellikle göz ardı edilen bir unsurdur,” dedi. Exeter Üniversitesi’nden peyzaj arkeoloğu Dr. Nadia Khalaf da bu endişelere katılarak, miras alanlarının kaybının özellikle turizm ve toplum refahı üzerinde derin ekonomik ve sosyal etkileri olabileceğini belirtti.

İlgili bir çabada, Newcastle Üniversitesi’nden miras uzmanları, Birleşik Krallık’taki üç UNESCO alanı üzerinde iklim değişikliğinin etkilerini değerlendirmek için ayrı bir çalışma başlatıyor: Hadrian Duvarı, Kuzey Devon Biyosfer Rezervi ve Brecon Beacons’taki Fforest Fawr Küresel Jeoparkı. Birleşik Krallık hükümetinin Paylaşılan Sonuçlar Fonu tarafından desteklenen bu 1,8 milyon sterlinlik proje, bu hassas alanları korumak için hem Birleşik Krallık’ta hem de uluslararası alanda uygulanabilecek stratejiler geliştirmeyi amaçlıyor.

UNESCO Birleşik Krallık ulusal komisyonu genel müdürü James Bridge, bu pilot projenin küresel miras koruma çabaları için bir model olma potansiyeline sahip olduğunu söyledi: “Pilot, Birleşik Krallık’taki üç özel alana uyarlanmış yaklaşımları test edecek olsa da, sonuçların hem Birleşik Krallık’ta hem de uluslararası alanda daha geniş çapta insanlar ve yerler için uygun, uyarlanabilir ve yararlı olması umulmaktadır.”

Önceki İçerik4. İstanbul Uluslararası Oda Müziği Festivali
Sonraki İçerikSavaş kalıntılarında samuray kılıcı bulundu
Abone Olun
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments