9.6 C
İstanbul
Pazartesi, Aralık 23, 2024
Ana SayfaHaberlerKültür & YaşamHeavy metal konserine gidenler, kabilelerin 40 bin yıllık ritüellerini yaşıyor

Heavy metal konserine gidenler, kabilelerin 40 bin yıllık ritüellerini yaşıyor

Heavy metal fan’larını 3 yıl araştıran bilim insanları, konserde ‘mosh pit’ tabir edilen bir alan açılıp burada birbirine çarpıp vurarak şiddetli şekilde dans edilmesinin, Papua Yeni Gine ormanlarının derinliklerinde yaşayan kabilelerin 40 bin yıllık geleneklerine denk geldiği sonucuna vardı.

Antropolojik bir araştırmaya göre heavy metal fan’ları, kendi aralarında, yağmur ormanlarının derinliklerinde yaşayan kabilelerin üyeleri gibi iletişim kuruyor.

BUNLAR HEP KADİM RİTÜELLER

Mosh pit’lerdeki metalhead’lerin uydukları kurallar, Papua Yeni Gine’nin ücra bölgelerinde yaşayan kabilelerin 40 bin yıllık ritüellerine benziyor.

Buna göre kaotik kitle içinde görgü kuralları ‘yaşlılar’ tarafından gençlere aktarılıyor. Kitlenin üyeleri kendi aralarında simgesel hediye paylaşma ritüellleri yapıp karanlık, katartik bir müzikle dans ederken adeta Papua kabilelerinin kdaim ayinlerini taklit ediyor.

AYRI DÜNYALARA AİT KÜLTÜRLERLERDE KENDİLİĞİNDEN ORTAYA ÇIKIVERİYOR

Antropolojik araştırmada, buradan hareketle, bazı ilkelerin insanlığın temelini oluşturduğu ve ayrı dünyalara ait, taban tabana zıt kültürler içinde doğal olarak kendiliğinden şekillediği sonucuna varıldı.

ARADA BİR BAĞLANTI VAR

University College London (Londra Üniversitesi Akademisi) araştırmacısı ve raporun yazarı Lindsay Bishop, ”Tümüyle yabancı gözüken heavy metal kültürü ve mosh pit ritülleri ile Papua Yeni Gine yağmur ormanlarında yaşayan kabileler arasında bağlantı var” dedi.

10 yıldır heavy metal araştırmaları yapan ve son 1 yıldır Britanya, ABD ve Avrupa’dan çeşitli gruplarla birlikte tura çıkan Bishop, yüzlerce fan ile mülakatlar ve Fear Factory, 3Teeth, Mortiis, Pig, Combichrist gibi gruplarla ilgili belgesel çalışmaları yaptı.

YAŞLILAR GENÇLERE AKTARIYOR

Bulgulara göre daha yaşlı fan’ların mosh pit görgü ve davranış kurallarını gençlere ve yeni katılanlara aktardığını belirten araştırmacı, bu sayede kontrollü kaos ortamının sağlandığını, şiddetli şekilde çılgınca dans etmenin (moshing), kavga değili stres atma yolu olduğunu herkesin anladığını söyledi.

KAVGA DEĞİL, DÜŞEN KALDIRILIYOR

Açığa vurulmayan kurallara göre çukur (pit) gönüllü oluşturuluyor, katılmak mecburi değil ve yere düşenlerin hemen kaldırılması gerekiyor. Yaralanan olursa kendisinden sorumlu olan kişi tarafından çukurdan çıkarılıyor.

Fan’lar çembere (circle) geçildiğinde çukur denen alanın etrafında koşuyor, ölüm duvarına (wall of death) geçildiğinde düşman ordular gibi birbilerine koşuyorlar ta ki hep birlikte yere devrilene dek.

Ya da konser sırasında içlerinden birini başlarının üstünde elden ele kaydırarak dolaştırıyorlar (crowd surfing).

KAPSAYICI VE KÜRESEL

Genelde ‘hayvani ritüller içindeki ergen erkekler’ gözüyle bakılan heavy metal topluluğunun aslında karmaşık, kapsayıcı ve küresel bir yapısı olduğunu, üstelik bunun kuşaktan kuşağa geçirilerek devam ettirildiğine dikkat çeken Bishop, yoldaşlık, katarsis, sıkı sıkıya bağlı kalınan geleneklerin Papua kabilelerinin davranışlarına benzediği, ikincisinin on binlerce yıldır hayatta kalabildiği değerlendirmesini yaptı.

Sputniknews
Editör
Editörhttps://www.nouvart.net
Hayatın yapı taşı sanat ve temeli bilim arasında bir köprü, her türlü gündemi birleştirici bir haber ve yaşam portalı; NouvArt
RELATED ARTICLES
Abone Olun
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments

Most Popular