4 C
İstanbul
Pazartesi, Kasım 25, 2024
Ana SayfaHaberlerEdebiyatGorgon Dergisi’nin 9. Sayısı Yayımlandı

Gorgon Dergisi’nin 9. Sayısı Yayımlandı

Gorgon Dergisi, 9. sayısı ile yeniden sizlerle… Ancak 9. sayımız aynı zamanda bizim 2. yıl sayımız. Geçen zaman kadar bize anlam katan sizlerin varlığı ve gelinen noktada elde ettiğimiz başarıların gururu ve mutluluğu içindeyiz.

Bu sayıda sizlerin karşısına birbirinden güzel altı yazı ve bir söyleşi ile çıkıyoruz.

Afyon Kocetepe Üniversitesi Felsefe Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Cemile Barışan, “İbn Haldun’un Tavırlar Teorisi“ yazısıyla bu sayımızın “konuk yazarı”. Kendisine bu vesile ile teşekkür ediyoruz.

Tarih bölümümüzde iki yazımız var. İlk yazımız Balkanlarda Osmanlı Mimarisi’ni Atina üzerinden ele alıyor. Bu yazı ile hem Osmanlı’nın Balkanlardaki konumunu hem de dönemin mimari anlayışını görmek mümkün. İkinci yazımız ise Neoplatonizm ve Hristiyanlık ilişkisini dönemin felsefi tarihine değinerek okurlarıyla buluşturuyor.

Araştırma bölümümüze geldiğimizde “Osmanlı’da Karl Marx Okumaları: İctihad Mecmuası ve Marx’ın Fazla-i Sa’y Nazariyesi” yazısı ile dönemi ve dönemin Karl Marx’a dair düşüncesini anlıyoruz. Birbiriyle bağlantılı olduğu kadar ayrı değerlendirmeleri de göreceğiniz iki edebi incelemeye yer verdik. İlk edebi incelememiz hepimizin bildiği “Frankenstein” eseri hakkında. Yazı eserin yazarı Mary Shelley’nin hayat öyküsünün eserin yazılışına nasıl etki ettiğini bizlere gösteriyor. Diğer edebi incelememiz ise Amerikan edebiyatının üzerine en çok konuşulan yazarlarından Edgar Allan Poe ve “Kuzgun” şiirine dair. Öyle ki Edgar Allan Poe’nun hayatını, yazım anlayışına değinmekle beraber yazarın meşhur şiiri “Kuzgun” üzerinden bir çeviribilim analizi ve eleştirisi de sunuyor.

Kültür bölümümüze geldiğimizde, bir önceki sayımızla başlattığımız söyleşi kısmına kaldığımız yerden devam ediyoruz. Kıbrıs’ın ilk operası olarak tarihe geçen “Arap Ali Destanı” üzerine bir söyleşi yaptık. Bu söyleşi eser kadar bir ilk niteliği taşıyor. Çünkü bu söyleşi eserin bestecisi Ali Hoca, eserin librettosunu yazan Havva Tekin, eserde “Arap Ali” karakterine hayat veren Tuğrul Enver Töre, eşi “Seniha” karakterini oynayan Sermin Dikmen Töre ve eserde “Muhtar” rolü ile gördüğümüz bir diğer başrol oyuncusu Arda Aktar ile gerçekleştirildi.

Hâl böyleyken diyebiliriz ki, bu söyleşi opera eseri üzerine yapılmış en geniş çaplı söyleşi oldu ve biz bu söyleşiyi gerçekleştirirken çok büyük keyif aldık. Okurken sizin de keyif alacağınızı düşünüyoruz.

İnternet sitesinden de aktif olarak yayın yapmakta olan Gorgon Dergisi’nin bu sayısının yazı başlıkları şu şekildedir:

  • Cemile Barışan – İbn Haldun’un Tavırlar Teorisi
  • Martı Esin Şemin – Balkanlarda Osmanlı Mimarisi: Atina Örneği
  • Hüseyin Hakan Gazioğlu – Neoplatonizm ve Hristiyanlık İlişkisi
  • Bünyamin Tan – Osmanlı’da Karl Marx Okumaları: İctihad Mecmuası ve Marx’ın Fazla-i Sa’y Nazariyesi
  • Duru Başak Uğurlu – Mary Shelley’nin Dillemması ve Frankenstein
  • Nazım Fırat Şemin – “Kuzgun” Şiirinin Çevirisi Üzerine Eleştirel Bir Yaklaşım
  • Arman Tekin – Kıbrıs’ın İlk Operası: Arap Ali Destanı Üzerine Söyleşi

İçinizi ısıtan bir kış yaşamanız dileğiyle, keyifli okumalar dileriz.

Gorgon Dergisi

Editör
Editörhttps://www.nouvart.net
Hayatın yapı taşı sanat ve temeli bilim arasında bir köprü, her türlü gündemi birleştirici bir haber ve yaşam portalı; NouvArt
RELATED ARTICLES
Abone Olun
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments

Most Popular