Conan Doyle, Sherlock Holmes’u üniversite profesöründen mi yoksa çok yakın bir aile dostlarından esinlenerek mi yarattı bilemiyorum (Bunların hepsi gizemini koruyan söylentiler) fakat şundan eminim: Doyle, Sherlock’u Edgar Allen Poe’nun yaratmış olduğu karakter olan C.Auguste Dupin’den esinlenerek yarattı.
Aseksüel Sherlock Holmes’un Dupin’den farklı özellikleri vardı elbet. Çözecek bir problem bulamadığı zamanlarda düşünce dünyasının huzursuzluk veren yapısından dolayı kokain ve morfin kullanır; fizik yasaları, kuramlar, mühendislik vb konularda akademik bilgisi olmamasına rağmen cesedin ölüm anındaki düşüş açısına bakarak kurşunun nereden geldiğini hesaplayacak denli doğuştan gelen bir pratik zekası ve onu hiçbir zaman yanıltmayan altıncı hislerinin cesaretiyle hareket ederdi.
Sherlock Holmes’un çözdüğü olayların sayısı bilinmiyor. Bildiklerimiz Conan Doyle tarafından 4 roman ve 56 kısa öyküde toplandı. Şimdi ise bilmediğimiz Sherlock Holmes hikayelerini tanıma zamanı.
Hep Kitap tarafından yayınlanan bir Stewart Ross kitabı olan Gizemleri Sherlock Gibi Çöz – Akıl Yürütme Güçlerini Dünyanın En Ünlü Dedektifine Karşı Test Et raflardaki yerini aldı ve Sherlock severleri heyecanlandırdı. Daha önce okumadığımız 25 yeni hikayeyle macera severlerin karşısına çıkan kitap Holmes ve Dr.Watson’ın dünyasına bizleri yeniden çekmeyi daha şimdiden başaracak nitelikte.
Fakat kitabın başka bir ayırt edici özelliği var ki (diğer Sherlock Holmes kitaplarından farklı olarak) bu özelliğinden dolayı bile merakımızı cezbediyor.
25 cinayet vakasının tüm verilerini okuyucuyla paylaşan Sherlock olayı ilk önce okuyucunun çözmesini istemekte. Tüm vakaları paylaşıp, detayları anlattıktan sonra kitabın ikinci kısmı olan Çözümler’e geçilmekte. Sherlock’un vaka çözümlemeleriyle kendi çözümlemelerini karşılaştırma şansı bulan okuyucu için kitap daha önceki Sherlock Holmes kitaplarıyla karşılaştırılamayacak bir yerde durmakta ve sırf bu özelliğiyle bile heyecanı ikiye katlamakta.
25 maceranın bizleri nasıl sürükleyiciliği konusunda fikir edinmeniz açısından kitabın ilk macerası olan Baron Galtür’ün Gizemi öyküsünden tadımlık bir örnek vermek istiyorum:
“(…) Mektubun ana fikri Baron Galtür’ün yanlış adamı tutukladıklarında ısrar etmesiydi. Holmes’un dikkatini bu vakaya çeken şey, 25 Şubat 1887’de Baker Sokağı’na bırakılan ve üzerinde Interlaken posta pulu bulunan mektuptu. “İlginç” dedi Holmes, Watson’a, zarfı alıp incelerken. “Kağıdın kırışıklıklarına bakılırsa, bu zarf postalandıktan sonra buhara tutularak açılmış. Ya mektupta politik önem taşıyan konular var.” diye devam etti, “Ya da hapisteki biri yazmış”
Kitap ilk etapta -tüm verileri gözler önüne serip- vakayı çözümünü okuyucuya bırakıyor. Gizemleri Sherlock Gibi Çöz’de okuyucuyu kitabın eksenine alan Stewart Ross, kitabın Çözümler bölümünde Sherlock’un vakayı nasıl çözdüğünü paylaşarak vaka çözümlerini karşılaştırmamıza olanak sağlarken gizemlere, meraka ve heyecana bizleri ortak ediyor.
Stewart Ross’un derlediği öykülerde Sherlock Holmes yine yalnızca akla dayalı tümdengelim verilerine ve bilgisayar gibi çalışan beyninde depoladığı müthiş bilgi bankası sayesinde olayları çözüyor. Yeni gizemler sayesinde Baker Sokağı 221-B’nin olağanüstü atmosferinde bulacaksınız kendinizi. İllüstrasyon çizimlerle de hayat bulan kitap, hayal dünyanızın daha çabuk harekete geçmesini sağlaması açısından da ilgi çekici.
Olayları ilk kim çözecek Sherlock mu; okuyucular mı? Merakınızı cezbedici yapısıyla dünyanın en ünlü dedektifine karşı kendinizi test etme olanağını bizlere sunan Gizemleri Sherlock Gibi Çöz raflarda sizleri beklemekte. Okumanız dileğiyle…
Yazar | Stewart Ross |
Çevirmen | Ayşegül Gürsel Duyan |
Yayınevi | Hep Kitap |
Yayın Tarihi | Şubat 2019 |
Türü | İnceleme |
Sayfa Sayısı | 200 |