Fransız akordeon üretiminde bir devrin sonu

Maugein'in sahibi firmanın çöküşünden Çin'den gelen rekabeti ve Covid pandemisini sorumlu tutuyor, ancak eski Fransız cumhurbaşkanı umut olduğunu söylüyor.

0
Fransa Maliye Bakanı Valery Giscard d'Estaing (c) ve Fransız müzisyen Yvette Horner (sağda) 1973 yılında Montmorency'de düzenlenen dünya akordeon festivali sırasında akordeon çalıyor. Fotoğraf: Daniel Janin/AFP/Getty Images

Fransa’nın akordeon üretimindeki son kalesi, 105 yıllık köklü geçmişe sahip Maugein firması, ekonomik zorluklara yenik düşerek kapılarını kapatmaya hazırlanıyor. Bu gelişme, Fransız kültüründe derin izler bırakan bir müzik aletinin yerli üretiminin sonunu işaret ediyor.

Akordeon, Tom Waits‘in ünlü sözüne rağmen (“Centilmen, akordeon çalmayı bilen ama çalmayan kişidir.”), Fransa’nın kültürel dokusuna öylesine işlemiş ki, birçok kişi bu aletin Fransız icadı olduğunu sanıyor. Edith Piaf’tan Yann Tiersen’e, hatta eski Cumhurbaşkanı Valery Giscard d’Estaing’in “fakir adamın piyanosu” olarak nitelendirdiği bu enstrüman, adeta ulusal bir simge haline gelmiş durumda.

1919’da Jean Maugein tarafından Tulle kentinde kurulan Maugein, bir asrı aşkın süre boyunca %100 Fransız yapımı akordeonlar üretti. Ancak şirket, 27 Eylül’de Brive Ticaret Mahkemesi’nin aldığı kararla zorunlu tasfiye sürecine girdi. Indochine, Renaud ve Bourvil gibi ünlü Fransız sanatçıların tercih ettiği marka, son yıllarda ciddi zorluklarla karşı karşıya kaldı.

Şirketin sahibi Richard Brandao, La Montagne gazetesine yaptığı açıklamada, Çin pazarına girme çabalarının sonuçsuz kaldığını ve COVID-19 salgınının yarattığı ekonomik sarsıntının şirketi derinden etkilediğini belirtti. Mızıka ve elektronik akordeon gibi yeni ürün hatlarıyla çeşitlenme girişimleri de düşen siparişleri telafi etmeye yetmedi.

Bu gelişme, ironik bir şekilde, eski Cumhurbaşkanı François Hollande‘ın Tulle’de açtığı 9 milyon euro değerindeki akordeon müzesinin açılışından sadece altı ay sonra gerçekleşti. Hollande, Totem Radio’ya yaptığı açıklamada, Maugein markasının ve akordeon üretiminin yeni yatırımcılar sayesinde devam edebileceği umudunu dile getirdi.

Ancak yeni yatırımcılar bulunamazsa, Fransız müzik tarihinin önemli bir parçası olan bu geleneksel üretimin sona ermesi kaçınılmaz görünüyor. Bu durum, sadece bir şirketin kapanması değil, aynı zamanda Fransız kültürel mirasının önemli bir unsurunun kaybolma tehlikesiyle karşı karşıya kalması anlamına geliyor.

Önceki İçerik“Ahmet Say Müzik ve Edebiyat Ödülleri” sahiplerini buldu
Sonraki İçerikCultureCon 2024: Yaratıcılık ve kamp bir arada
Abone Olun
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments