Eski Mısır’ın gizemli baş konileri

2019'da Antiquity dergisinde yayımlanan çalışmaya göre, Amarna'da bulunan iki mezardaki koniler cinsellik ve doğurganlıkla ilişkilendiriliyor.

0

Eski Mısır‘da yaklaşık 3300 yıl önce ortaya çıkan gizemli baş konileri, arkeologların uzun süredir merak ettiği bir konuydu. Antiquity dergisinde 2019 yılında yayımlanan bir çalışma, bu “kahve fincanı” büyüklüğündeki başlıkların sadece sanatsal bir motif olmadığını, gerçekten kullanıldığını ortaya koydu.

Milattan önce 1550 ile 30 yılları arasında, Eski Mısır resim ve heykellerinde erkek ve kadınların başlarında küçük, koni şeklinde süsler görülüyordu. Bu başlıklar, cenaze ziyafetlerinden avlanmaya, müzik çalmaktan doğum yapmaya kadar çeşitli etkinliklerde tasvir edilmişti.

Uzun yıllar boyunca sadece sanat eserlerinde görülen bu koniler, Amarna‘daki iki mezarda bulunan iskeletlerin başlarında keşfedildi. Yapılan analizler, konilerin balmumundan yapıldığını ve zengin olmayan işçi sınıfına ait bireylerde bulunduğunu gösterdi.

Arkeologlar, baş konilerinin amacı konusunda hala emin değil. Önceki teorilerden biri, bu başlıkların hoş kokulu bir merhem içerdiği ve eriyerek güzel bir koku yaydığıydı. Diğer bir olasılık ise konilerin doğurganlıkla ilişkilendirilmesi, çünkü resimlerde sıklıkla bereket tanrıçası Hathor ile birlikte gösteriliyorlardı.

Antiquity çalışmasının yazarları, “Bilim insanları genellikle konileri özellikle duyusallık, cinsellik ve ilgili kavramlarla ilişkilendiriyor, çünkü bu başlıklar görsel tasvirlerde sıklıkla kadınlarla, bazen de çıplak kadınlarla birlikte resmediliyor.” diye belirtti.

Bu keşif, Eski Mısır kültürü ve günlük yaşamı hakkında yeni sorular doğururken, araştırmacılar konilerin tam işlevini ve önemini anlamak için çalışmalarına devam ediyor.

Önceki İçerikBilim insanları nadir bir balık türü buldu
Sonraki İçerikBritney’nin gizemli projesi biyografi değil
Abone Olun
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments