7.7 C
İstanbul
Pazartesi, Aralık 23, 2024
Ana SayfaHaberlerGörsel SanatlarContemporary Istanbul 13 yaşında

Contemporary Istanbul 13 yaşında

Contemporary Istanbul, çağdaş sanat fuarı bu sene 13. Kez kapılarını açmaya hazırlanıyor. Döviz krizi nedeniyle iki İran’lı galeri son anda fuardan çekilmek zorunda kaldı, Batılı galerilere de “fiyatları makul seviyede tutun, pazarlığa hazır olun” tavsiyesi yapıldı.

Akbank’ın ana sponsorluğunda 13. Yılına giren Contemporary Istanbul sanat fuarı 20-23 Eylül tarihlerinde sanat meraklılarına kapılarını açacak. 19 Eylül’de bir öngösterim ve VIP konuklarla buluşmanın ardından başlayacak fuara bu sene 54’ü yurt dışından olmak üzere 83 galeri katılıyor.

Fuarla ilgili bir basın toplantısı yapan CI Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli, dünya sanat pazarının 70 milyar dolarlık bir rakama ulaştığını belirtti. Güreli, “Sanat piyasasında başı ABD ve Çin çekiyor, onları İngiltere izliyor. Fransa çok çarpıcı bir biçimde geçen yıl pazara hızlı bir dönüş yaptı ve bizim fuarımıza da geliyorlar” diye konuştu. Modern ve çağdaş sanat takviminin çok sıkışık bir hale geldiğine, dünyanın her büyük kentinde bienaller ve fuarların yapıldığına dikkat çeken Güreli, “İstanbul bu pastadan daha büyük pay almayı hak ediyor. Sanat severler, karar alıcılar ve kent yöneticileri olarak bütünlüklü bir hazırlık içinde hareket etmeliyiz” dedi.

Güreli, son bir ayda yaşanan dolar krizinin özellikle yabancı galerileri etkilediğini belirtti ve “Çok uğraştık ama İran’lı iki galeri fuardan çekilmek zorunda kaldı. Batıdan gelen galerilere de fiyatları belli bir aralıkta tutmalarını, ve Türk sanatseverlerle pazarlığa hazır olmalarını tavsiye ettik. Ama gördük ki, uluslararası sanat piyasasının Türkiye’ye olan güveni tam. Çok büyük ilgi ve katılım bekliyoruz” dedi.

AKBANK’DAN SANAT KREDİSİ

Güreli, fuarın sponsoru olan Akbank’ın, Suzan Sabancı Dinçer’in de insiyatifi ile fuarda “Bir dakikada sanat kredisi” uygulamasına geçeceğini, limitin de 50 bin liraya yükseldiğini duyurdu. “Faiz oranları muhtemelen piyasanın çok altında olacak” diyen Ali Güreli, sanatta KDV oranını indirmek için de Naci Ağbal’dan söz aldıklarını duyurdu.

GLOBALLEŞMENİN SONU MU GELDİ?

Contemporary Istanbul İcra Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman ise, çağdaş sanatın küreselleşme ile başlayan bir akım olduğunu hatırlattı ve “Berlin Duvarı’nın yıkılmasının ardından geçen 30 yılda küreselleşme bitti diyoruz. Fuar bu anlamda, ülkelerin sınırlarına çekildiği, duvarların yükseldiği bu dönemde, kültürlerin, insanların yine de bir araya gelebileceğini, sınırların ötesinde bir diyalog ortamının hala mümkün olduğun ortaya koyan bir kuvvetli bir sivil alan ve böyle kalması çok önemli” dedi.

TASARIMCILARLA DİYALOG

Basın toplantısında konuşan CI Direktörü Kamiar Maleki, bu sene fuarda özellikle genç sanat yatırımcıları ve yeni nesil koleksiyonerlerin öne çıkacağını belirtti. Maleki, fuarın öncesinde 18 Eylül’de yapılacak CIF Diyaloglara önemli tasarımcı ve bilim adamlarını katılacağını, böylelikle sanatın alanını genişleteceklerini de dile getirdi. “Diyaloglar” bölümünün katılımcıları arasında ünlü ayakkabı markası Manolo Blahnik’in CEO’su Kristina Blahnik ve Biyomedikal Mühendisi Prof. Mehmet Toner gibi isimler yer alıyor. Fuar için ünlü tatil ve eğlence beldesi Land of Legends de çocuklara özel bir sanat pavyonu hazırlıyor.

Sputniknews
Editör
Editörhttps://www.nouvart.net
Hayatın yapı taşı sanat ve temeli bilim arasında bir köprü, her türlü gündemi birleştirici bir haber ve yaşam portalı; NouvArt
RELATED ARTICLES
Abone Olun
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments

Most Popular