BaBa ZuLa’dan yeni albüm: İstanbul Sokakları

BaBa ZuLa'nın geleneksel ve modern sesleri birleştiren yeni albümü "İstanbul Sokakları", plak formatında da dinleyiciyle buluştu.

0

BaBa ZuLa en son 2020’de yayınladığı Hayvan Gibi albümünden sonra ilk defa İstanbul Sokakları isimli yepyeni albümü yayımlandı.

İstanbul Sokakları Türkiye plak edisyonu, Turhan Selçuk’un Abdülcambaz çizimleriyle tasarlanan gatefold kapağı, özel zarfı ve stickerı ile 33 devir-180 gr olarak yine aynı tarihte Ada Müzik etiketiyle plak dükkanlarında yerini alacak.

Bu efsanevi İstanbul grubu, günümüzün dikkat çeken çağdaş Türk psikedelik rock sahnesinin en deneysel temsilcisi olmaya devam ediyor. Türün alt dalı olarak İstanbul Psikedelik kavramını başlatıp yaratan grubun albümünde dört taksim ve dört yeni şarkı yer alıyor.

BaBa ZuLa, dünyadaki birçok köşede kült bir hayran kitlesi oluşturmuş ve Einstürzende Neubauten, Can ve Nick Cave the Bad Seeds üyeleri tarafından hayranlıkla takip edilen bir grup olarak tanınıyor.

Kaşıklar, el zilleri, darbuka, bendir, bozulmuş elektronik sesler, derin bir bas, elektrikli saz ve kadın erkek ikili vokalleri ile güçlendirilmiş ritmik ve hipnotik parçalar…

İstanbul Sokakları, grubun bize geçmişle bağlantılı şekilde geleceği göstermeye devam ettiği son derecede güncel bir sound ve politik bir bildiridir.

“Geçmişi ve Türk geleneğini kucaklıyoruz,” diyor BaBa ZuLa’nın kurucularından saz sanatçısı Murat Ertel, “Ama bu yetmez. 21. Yüzyılda yaşıyoruz ve tüm dünya bizim elimizde.”

BaBa ZuLa, 1996’da İstanbul’da bir araya geldiklerinden beri, elektronik sesler, derin ritimler ve ağırlıklı dub titreşimleri içeren, kesinlikle Türkiye coğrafyasından beslenen bir sesin içinde duran, transa geçiren psikedelik doğaçlamalar yapma konusunda uzmanlaşmıştır. Darbuka ve kaşık gibi vurmalı çalgılar geleneksel halk dansı ritimlerini çağrıştırırken, Ertel’in kendi tasarladığı elektrikli sazı modern ve güçlü bir Anadolu havası yaratıyor.

Bu yaklaşım onları gerçek ve öncü ikonlar olarak dünyada öne çıkardı. “Türkiye’de birçok müzisyen gelenekçi,” diyor grubun kurucularından Levent Akman. “Akustik istiyorlar ve Murat’ı elektrikli saz çaldığı için sevmiyorlar. Biz bu tür sınırları kırmaya çalışıyoruz.”

İstanbul Sokakları albümü ismini Turhan Selçuk’un ünlü Abdülcanbaz’ının 1960’larda yayınlanan bir macerasından alıyor. Albümün plak hali ise bir resimli roman estetiğinde ve her zaman olduğu gibi grup tarafından tasarlanmış. Kullanılan fontlar tamamen Murat Ertel’in dayısı Turhan Selçuk’un Abdülcanbaz maceralarında kullandığı el yazılarından oluşturulmuş.

Albümde yer alan yeni şarkıları konserlerinde çalmaya başlayan grubun iki yeni klibi de yayımlandı. Bunlardan ‘Arsız Saksağan’ Kazım Kızıl’ın yönetmenliğini yaptığı müthiş bir toplumsal eleştiri. Diğeri ise grubun Japon dansçısı Nourah’ın Tokyoda çektiği Pisi Pisi Halayı

Önceki İçerikFotoğrafçı Susan Meiselas’ın 50 yıllık kariyerine ödül
Sonraki İçerikHer Pazar ünlü isimlerle müzik dolu bir yolculuk: Işıl Işıl Sahne
Abone Olun
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments