Artweeks ile Sanat Dolu Bir Gün

Farklı galeriler, sanat kolektifleri, sanatçılar ve disiplinleri bir arada gözlemleme imkânı sunan Artweeks Akaretler’in 7. Edisyonu sanatseverlerle buluştu.

0

Farklı galeriler, sanat kolektifleri, sanatçılar ve disiplinleri bir arada gözlemleme imkânı sunan Artweeks Akaretler’in 7. Edisyonu Bilgili Holding’in ev sahipliğinde sanatseverlerle buluştu. UBS ana sponsorluğunda, Bilgili Sanat ve Sabiha Kurtulmuş tarafından organize  edilen bu edisyonu 13 Kasım’a kadar Akaretler Sıraevler’de ziyaret edebilirsiniz.

Artweeks Akaretler’in 7. Edisyonuna katılan bazı galeriler arasında; Ambiedexter, Anna Laudel, Art On, Bosfor, Büyükdere 35, Difo, Doğançay Müzesi, Ferda Art Platform, Galeri 77, Galeri Nev, Krank, Labirent Sanat, Martch, Merkür, Mine Sanat Galerisi, Mixer, Onearc, Öktem Aykut, Pi Artworks, Pilevneli, Sanatorium, Taksim Sanat, The Empire Project, The Pill, Versus Art ProjectveX-ist yer alıyor.

Gezimize Öktem Aykut ile başlıyoruz. Duvardaki QR kodu okutarak sergideki eserlerin görsel ve künyelerinin bulunduğu bir pdf dosyasına erişebiliyorsunuz. Melis Ağazat, Eymen Aktel, Koray Ariş, Gökçen Cabadan, Burhan Kum Öktem Aykut’ta eserleri sergilenen sanatçılar arasında yer alıyor.

Üst kata çıktığımızda ise X-İst Sayna Soleimanpour’un oldukça güçlü ve anlamlı bir eseriyle bizleri karşılıyor, “Eğer Bir Gün Öldürülürsem Bu Fotoğrafımı Paylaşın”. Sayısı her geçen gün artan kadın cinayetleri ve bu cinayetlerin haber yapılış şekli üzerine bu eser beni çok etkileyen eserlerden biri oldu. Kullandığımız dilin ne kadar önemli ve dönüştürücü olduğunu gözler önüne seriyor. Yalnızca Artweeks bütününde değil galeri veya sanat kolektiflerinin sergileri içinde de farklı disiplinden eserler, sanatçılar yer alıyor. X-İst’de bu galerilerden. Popüler kültür öğelerini minyatür sanatıyla birleştiren Murat Palta da “İyi, Kötü ve Çirkin”, “Jurassic Park” ve “Bir Zamanlar Anadolu’da” gibi eserleriyle X-İst’in Arweeks’teki mekanında görülebilir.

X- İst Art Weeks 7. Edisyonuna, Ali Bilge Akkaya, Ansen, Aydın Berk Bilgin, Aylin Zaptıçıoğlu, Burak Dak, Burçin Başar, Büşra Çeğil, Doğu Özgün, Gülin Hayat Topdemir, Gökhan Gökseven, Metin Alper Kurt, Murat Palta, Sayna Soleimanpour, Seda Hepsev, Serkan Yüksel ve Tayfun Gülnar ile katılıyor.

Sergileri gezerken orada bulunan sanatçılarla sohbet etme ve eserleri üzerine bilgi alma şansım da oldu. Mine Sanat Galerisi’nin Artweeks’teki alanında “Ritüel” ve “Fare – Kedi – Fare” eserleriyle yer alan Zuhal Baysar’da bu sanatçılardan biriydi. Ritüel kişinin kendini bulması ile ilgili bir eser, kendini tüketerek yeniden doğma… Aynı zamanda bu eserde yer alan figür sanatçının kendisi bu yüzden otobiyografik bir tarafı olduğunu da söyleyebiliriz. “Fare – Kedi – Fare” de ise yer alan hayvanlar şehir insanına bir metafor aslında. Avlanma geçmişten gelen ve bugün de bilinçaltımızda varlığını devam ettiren dürtüsel bir eylem. Ve günümüz insanı her ne kadar kendini bu eyleme uzak hissetse de o kadar da uzak değil aslında…  Avlanma, değişim geçirerek varlığını sürdürüyor. Bir başka canlı üzerinde güç kurma ona üstün gelme dürtüsünü şehir hayatında da nasıl devam ettirdiğimizi hayvanları metafor olarak kullanarak anlatıyor “Fare – Kedi – Fare” eserinde sanatçı.  Bu eserler sanatçının “Av Mevsimi” sergisinde yer alan eserlerden.

Sohbet etme imkânını bulduğum bir diğer sanatçı ise Mercado’nun “Urbanscapes” sergisinde yer alan Gamze Yalçın. Özellikle renk kullanımlarıyla dikkat çekiyor. Bazen fosforlu renkler de kullansa da genelde pastel tonları kullandığını ve bir paleti olduğunu söyleyebiliriz. İlhamını ise doğadan ve şehirden alıyor. Eserlerinin insana huzur veren bir yanı var. Sergide yer alan diğer sanatçılar ise Esk Reyn ve Max on Duty.

İyilik İçin Sanat Derneği’nin seçkisinde eserleri yer alan sanatçı Rabia Yıldırım’da sohbet etme imkânını bulduğum bir diğer sanatçıydı. Bu seçkide yer alan eserleri doğum lekeleri serisinden işler ve soyut, siyah beyaz eserler. Doğum lekeleri üzerine çalışma fikri ise toplu taşımada ortaya çıkmış. İyilik İçin Sanat Derneği’nin Artweeks’teki sergisinde yer alan sanatçılar, Alla Güner, Burak Dağ, Elif Akçay, Elif Aktaş, Emel Ezal, Emine Büyükbaş, Emir Furkan Tekkalmaz, Fatih Şimşek, Gonca Göde, İpek Erfidan, İrem Öztürk, Loya Kader Öztürkmen, Nida Erdoğan, Rabia Yıldırım, Serap Can ve Tolga Turan.

Eserleri üzerine konuşma fırsatını bulduğum bir diğer sanatçı ise Labirent Sanat’ın sergisinde yer alan Nermin Ülker. Bu sergide, kuş, hane ve boğa serisindeki eserleriyle yer alıyor. “Kuşlar belli bir mekana bağlı yaşamını sürdüren canlılar değiller. Özgürlükleri ellerinden alınmadığı sürece kapalı bir alanda olmazlar.” … “Bununla birlikte ‘kuşlar’, aynı zamanda kadınlar. Form olarak da dikkat edildiğinde bu nitelikleri rahatlıkla seçilebilir. Toplumsal olarak nerede, hangi eğitimi almış olursa olsun, sosyo-ekonomik olarak hangi mesleği yaparsa yapsın bir kadının mekanla kurduğu ilişkide bir içeride tutulma – tutsaklık, ruhsal bir zıtlık buluyorum.”  Sergiyi gezerken sanatçının metninden alıntıladığım bu cümleleri de aklınızda bulundurun. Labirent Sanat’ın Artweeks’teki sergisinde yer alan diğer sanatçılar ise Aslıhan Kaplan Bayrak, Emre Celali, Serhat Akavcı. Serhat Akavcı’nın eserlerinde karanlık yönümüzle yüzleşme, hayatımızın belli bir döneminde yaşadığımız bireysel veya toplumsal travmatik olguların yıkıcı etkisiyle mücadele ve bu olguların döngüselliğine odaklanıyor.

Sergileri gezerken bir bakmışsınız nasıl anlamadan 3 – 4 saat geçivermiş, o nedenle gezmeye başlamadan önce bir şeyler atıştırmanızı tavsiye ederim. Güler yüzle benimle eserleri, sanat anlayışları üzerine konuşan sanatçılara ve güler yüz ve ilgi gösteren, yardımcı olan tüm galeri ve Artweeks çalışanlarına teşekkürler. Sergileri gezen herkesin benim kadar güzel zaman geçirmesini dilerim. ?

Ceylan Kayhan
Önceki İçerikMüziKoridor #2
Sonraki İçerik4028 çekiç darbesiyle camdan “Atatürk” portresi
Abone Olun
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments