Medya Estetiği şirketinin kurucusu, sevgili Serra Hoşman ile dijital dünya üzerine konuştuk.
– Merhaba Serra Hanım. Sizi tanıyabilir miyiz?
Serra Hoşman: Ben Serra Hoşman. Dokuz Eylül Güzel Sanatlar Fotoğraf bölümünü bitirip, hemen ardından Tacunia adını verdiğimiz butik ayakkabı mağazasıyla birlikte iş hayatına giriş yaptım. Sonrasında, ayakkabı sektörüne sanayi kısmından dikey geçiş yaptım. 19 senelik sanatla sanayi karışımı, ilhamlarla kıvılcımlar arasında geçen ustalık devresi… Serüvenimin son 8 senesinde, öncelikle kendi firmamız için almış olduğum eğitimler, yapmış olduğum projeler ve katılmış olduğum seminerlerle kendimi bu günlere hazırlamış oldum. Neticede kendi kabuğunu kırıp dış dünyadaki zorluklara cesurca atılmak kalmıştı en sona. Sanırım bu noktadayım.
– Üretime dayalı böyle bir yoğunluğun içinde, dijital dünyada olma fikrinizin nasıl geliştiğini de merak ediyorum. Biraz bahseder misiniz?
Serra Hoşman: Sektörün bu ayağı, zannedersem iş hayatına girdiğimden beri beynimde bir yerlerde saklıydı. Her zaman kadının iş hayatında başına gelen zorlukların kendim de içinde olduğumdan farkındaydım. Kadınların iş hayatını kolaylaştırmanın yolunu bulmaya çalışıyordum bir yandan. Hayatın içindeki her renkten kadının, nasıl daha kolay kendilerini ifade edecekleri hakkında projeler üretirken buldum kendimi. Sonunda dijital pazarlama ve sosyal medyada var olmaya çalışan kadın girişimcileri gördüğümde “Evet, bu benim çalışmak istediğim alan!” diye düşünmeye başladım. Almış olduğum eğitimin ve gelişen dünyanın pazarlama yöntemlerinin değişimini görmenin verdiği ilhamla sektörümüzde ve diğer paralel sektörlerde ‘Dijital Pazarlama ile Sosyal Medya’ kullanımının artık ne denli önemli olduğuna emin olmuştum. Yaklaşık 9 yıl önce emin adımlarla, bu alanda da bulunmaya başladım. Önceleri basit organizasyonlar ve toplantılar düzenleyerek ilerledim. Sonuç olarak, bu gün bulunduğum yerde işini profesyonel olarak yapan, konusunda uzmanlaşma yolunda kararlı adımlarla ilerleyen girişimci dostu bir kadın/patron oldum. Hayalim her zaman kadınların aile ve iş hayatlarını daha üretken ve mutlu hale getirmekti. Bu günden sonra da bu konuda projeler üreterek ve daha ileri seviyelere daha fazla girişimciyi taşıyarak yoluma devam edeceğim.
– Firmanız “Medya Estetiği”nden bahseder misiniz? Neleri kapsar?
Serra Hoşman: Medya estetiği adından da anlaşılacağı gibi dijital ve sosyal medyayı , estetik bir bakış açısıyla yorumlayarak bu mecralarda bulunmak isteyen girişimcilere doğru yolları gösteren ve her seviyede eğitim veren bir oluşumdur. Kurum ya da kişilerin dijital/sosyal medyada ve kendi karakterlerine uyabilecek mekânlarda yapacakları her türlü tanıtım reklam vs buluşma organizasyonlarının kurgulanmasına ve hatta gerçekleşmesine yardımcı olmayı, bu konularda da eğitim programları düzenlemeyi kapsar.
– Etkin kullanılan bir Instagram hesabı, bir nevi şirketin künyesini oluşturuyor diye düşünüyorum. Tüm bu doğru imajların oluşturulabilmesine ‘Medya Estetiği’nin katkısı nedir?
Serra Hoşman: Elbette. Dijital ve sosyal medyada, her nasıl olursa olsun, var olmak isteyen kurum ya da kişiler aceleci bir refleksle hesaplar oluşturup bu dünyaya giriyorlar. Tabi ki bu girişimler çoğunlukla istenilen neticeleri veremiyor. İşte burada biz devreye giriyoruz. Söz konusu girişimi tabiri yerindeyse masaya yatırıyoruz. Ona estetiysen bir cerrah edasıyla yeniden şekil veriyoruz. Doğru kanallara, doğru mesajlarla ve doğru zamanlarda ulaşmasını sağlayarak istenilen hedeflere kısa sürede ulaşılmasını sağlıyoruz. Tüm bunlara ek olarak, Türkiye birçok teknolojik ürün ve gelişmedeki uyum hızını her zaman hayret verici şekilde göstermektedir. Yalnız burada şöyle bir sorun var. Sindirmeden yapılan hızlı bir çok girişim gibi bu mecralarda da çarpık yapılaşma hakim. Zaten bizim de var olma sebeplerimizden en başta geleni budur.
– Firmanız aracılığı ile ‘Medya Estetiği yaptırmak isteyen bir markanın, dönüşüm süreci nasıldır?
Serra Hoşman: Öncelikle, şirketlerin teşhis süreci var. Bu yaklaşık olarak, yapının karmaşık ya da basit olmasına bağlı olarak, 1-3 hafta zaman alır. Beklentilerin oranı bu süreci logaritmik olarak arttırır. Belli yere gelmeyi ve orada tutunmayı hedefleyen yapılarda sürenin ucu açıktır. Şirketlerin, ‘Medya Estetiği’ ömür boyu sürebilir.
– Sosyal medyanın da kendi içerisinde kuralları var, öyle değil mi? Paylaşımları yapacağımız saatin belirlenmesinden, kullanacağımız dile kadar…Bu konuda şirketlere verdiğiniz hizmetlerden ve “Be4 Digital Workshop” adıyla düzenlediğiniz atölyelerden bahsedebilir misiniz?
Serra Hoşman: Elbette. İlk olarak Dijital Pazarlama ve Sosyal Medya konularında bilinçlendirme ile ilgili sıkı bir workshop bekliyor gelenleri. Burada neleri eksik veya yanlış yaptıklarını açıkça anlayabiliyorlar. Sonrasında kendi asıl alanım olan Mobil Fotoğrafçılık konusunda vermekte olduğum ikinci aşama eğitim programına katılıyorlar. Toplamda iki tam günü kapsayan ve ayrı tarihlerde yapılan bu iki workshop sayesinde katılımcılar doğru yerde, doğru şekilde ve doğru zamanda fakat en önemlisi doğru enstrümanlarla kendilerini ifade etmeyi öğreniyorlar.
– Bu yaz, Urla Gençlik Karnavalı’ndaydınız. Paylaşımlarınızdan oldukça eğlenceli geçtiğini anlıyorum. Nasıl gelişti süreç?
Serra Hoşman: Harikaydı! Gençlerin enerjisi ilgisi inanılmazdı. Eğitimlere katılan girişimciler için bir workshop alanı yarattık. Seramik sanatı (@portakalseramik) , taş boyama (@tasveagacindonusumu ) , keçe yapımı (@neslihaninkeceleri) ile ilgili yapılan etkinliklere ilgileri de oldukça yüksekti. Ayrıca Eğitimlerime katılan Urla Kadın Kooperatifi’nin ( @urlakadinkooperatifi ) sergilemiş olduğu el işleri ve yaptığı harika kurabiyeler kapış kapış gitti. Anlatılmaz yaşanır diyebileceğimiz, bir dört gün geçirdim.
– Üniversite öğrencilerine, iş hayatına atılmadan önce eğitimler vermek gibi hedefleriniz var mıdır? Hatta belki birkaç üniversiteyi ziyaret edersiniz…Öğrenciler için çok faydalı olacağına inanıyorum. Buradan da öğrenci kulüplerine sesimizi duyurmuş olalım.
Serra Hoşman: Girişimciliğin ve Startup fikirlerinin temelinde inanç olmalıdır. Mutlaka fikirleri paylaşmalı ve beyin fırtınası yapmalılar. Yeni doğan fikirler, ilk etapta onlara saçma gelebilir. ‘Sen inan ve gerisi gelir!’ diyorum. Birkaç üniversite ile çözüm ortaklığımız olacak . Yakın bir tarihte projeleri açıklayacağım.
– Sizi takip edebileceğimiz Instagram hesapları nelerdir?
@medyaestetigi ve @teknotopuklar
Teşekkür ediyorum.
Seçil Altınöz