Japonya ile Türkiye Arasında Diplomatik İlişkilerin Tesisinin 100. Yıldönümü Etkinlikleri kapsamında yer alan sergi, Japon klasik edebiyatından bir yazarla Türkiye’den çağdaş bir ressamın sanattaki buluşmasına odaklanıyor.
Sergide, Arzu Taşçıoğlu’nun, Akutagava’nın ünlü öyküsü Raşomon’a dayanarak, siyah mürekkeple ve Japon sanatından esinlenerek kendi üslubunda yaptığı resimler yer alıyor. Ali Volkan Erdemir’in Raşomon çevirisinden bölümler bu resimlere eşlik ediyor.
Raşomon ünlü yönetmen Akira Kurosawa’nın önemli filmlerinden birine ve Akutagava’nın öyküsüne adını veren kadim bir kapıdır. Yıkılıp tamir edilmeyen ve suçlulara mekan olan kapı, yaşanılan ekonomik çöküşün de simgesidir.
Raşomon, ahlaki bir yol ayrımını anlatır. Ekonomik yıkım içindeki Kyoto’da büyük bir yozlaşma başlamıştır. Eserin kahramanı işsiz kalmıştır ve gidecek hiçbir yeri yoktur. Durmaksızın yağan yağmur, onu, erdemli olmayla hayatta kalma arasında bir seçime zorlar. Yağmur serginin önemli unsurlarından biri.
Siyah beyaz çizimler, ışıkla karanlığın mücadelesini anlatır. Çizimlerde yer alan kargalar, karanlığın kahramana ve bize ne kadar yakında olduğunu hatırlatır.
Arzu Taşçıoğlu, farklı disiplinlerde ürün veren bir sanatçı. Resim, müzik ve edebiyat alanında birbiriyle kesişen işler üretiyor.
Işık ve karanlığın, iyiyle kötünün karşıtlığını ve bir aradalığını siyah beyaz mürekkep çalışmalarında ve yüksek kontrastlı akrilik ve pastel işlerinde görmek mümkün. Travmaları, suçlulukları, umursamazlıklarıyla sıradan insanlar, işlerinin genel temasını oluşturur. Öteki yüzleri, şiddet gören kadınları, sistemin içinde silikleşen insanları konu alır. Toplumda, aile ilişkileri de dahil her türlü baskıyla değişen insanları, bozulan formları resimlerinde yansıtır.
Edebiyat çevirmeni olarak, ünlü Dune bilimkurgu serisinin çevirisiyle tanınıyor. Asklepios, Turkish Book Review dergilerinin ve plan b yayınlarının yayın yönetmenliğini ve sanat yönetmenliğini yaptı. Çizimleri ve fotoğrafları dergilerde ve kitaplarda yayımlandı.
İlk kişisel sergisi Suret, Sima, Faça, Deniz Arcak Atölyehane’de gerçekleşmişti. Uluslararası Soğuk sergisini düzenledi. Fantazya ve Bilimkurgu Sanatları Derneği’nin düzenlediği, geniş sanatçı kadrolu Ejderha sergisinin küratörlüğünü yaptı.
A: Caferağa Mahallesi Nailbey Sokak (Caferağa Spor Salonu yanı) Kadıköy / İstanbul
T: +90 (216) 418 16 46
W: bmkm.kadikoy.bel.tr