42 tesla gücünde dev mıknatıs

Çinli bilim insanları, kuantum araştırmalarında çığır açabilecek dünyanın en güçlü mıknatısını üretti.

0

Çin Bilimler Akademisi‘ne bağlı Hefei Fizik Bilimleri Enstitüsü araştırmacıları, dört yıllık yoğun çalışmanın ardından dünyanın en güçlü mıknatısını geliştirmeyi başardı. Dünya’nın manyetik alanından 800 bin kat daha güçlü olan bu dirençli mıknatıs, 42.02 tesla değerinde sabit bir manyetik alan oluşturabiliyor.

Yeni rekor, 2017 yılında ABD’deki Ulusal Yüksek Manyetik Alan Laboratuvarı‘nda Florida’da kaydedilen 41.4 tesla’lık önceki dünya rekorunu geride bıraktı.

Küçük bir oda büyüklüğündeki cihaz, rekor kıran manyetik alanı üretmek için 32.3 megawatt elektrik enerjisi kullanıyor. Aşırı ısınmayı önlemek için özel olarak tasarlanan sistem, kimyadan fiziğe, malzeme biliminden yaşam bilimlerine kadar geniş bir yelpazede yeni bilimsel keşiflere kapı aralayacak.

Cambridge Üniversitesi’nden yoğun madde fizikçisi Alexander Eaton, “Bu kadar büyük bir kaynağı kullanmak için çok sağlam bir bilimsel gerekçeniz olmalı. Her fazladan tesla, bir öncekinden üstel olarak daha değerli.” değerlendirmesinde bulundu.

Son yıllarda yüksek manyetik alan kullanılarak yapılan keşifler, 10’dan fazla Nobel Ödülü’ne layık görüldü. Süper güçlü mıknatıs, özellikle akıllı telefonlardan güneş panellerine kadar birçok teknolojik üründe kullanılan yarı iletkenlerin geliştirilmesinde kritik öneme sahip kuantum faz geçişlerinin incelenmesinde yeni ufuklar açacak.

Önceki İçerikİki Kız Kardeş, Bir Baba ve Timsah Ateşi
Abone Olun
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments