Yedinci Kat Yayınları’ndan Susan Glaspell

Yedinci Kat Yayınları’ndan çıkan Susan Glaspell’in Önemsiz Şeyler kitabı, kadınların fark ettiği küçük detayların bir cinayeti çözmede nasıl belirleyici olduğunu gösteren, güçlü bir feminist eser.

0

Yedinci Kat Yayınları, Pulitzer Ödüllü Susan Glaspell‘in Önemsiz Şeyler (Trifles) isimli eserini Türkçeye kazandırarak, Glaspell yayınlayan ilk yayınevi oldu.

Susan Glaspell, Önemsiz Şeyler eserini yayınladığında, Amerika’da ciddi bir ses getirmişti. Feminizmin en dikkat çeken eserlerinden biri olan Önemsiz Şeyler, ayrıca ilklerden biri olarak da anılmaktadır. Glaspell, eserini piyes olarak tasarlamış olsa da sonrasında filme de uyarlanan hikâyesi, çeşitli edebi formlar hâlinde yeniden üretilmiştir.

Tanıtım Yazısı:

Önemsiz Şeyler, Susan Glaspell tarafından yazılmış tek perdelik bir oyundur. İlk olarak 8 Ağustos 1916’da Massachusetts, Provincetown’daki Wharf Tiyatrosu’nda Provincetown Oyuncuları tarafından sahnelenmiştir. Bu oyunda Glaspell, karakterlerden biri olan Bayan Hale rolünü üstlenmiştir.

Önemsiz Şeyler, kasaba savcısı, şerif, Bay Hale, Bayan Peters ve Bayan Hale’in Wright ailesinin boş çiftlik evine girmesiyle başlar. Kasaba savcısının isteği üzerine, Bay Hale bir önceki gün evi ziyaret ettiğinde yaşananları anlatır: Bayan Wright’ın tuhaf davrandığını ve kocasını üst katta boynuna bir ip dolanmış halde ölü bulduğunu söyler. Bay Hale, Bayan Wright’a bunu sorduğunda, Bayan Wright’ın, kocası boğulurken derin bir uykuda olduğunu iddia ettiğini belirtir.

Çoğunlukla en önemli feminist piyeslerden biri olarak kabul edilen Önemsiz Şeyler, Glaspell’e Pulitzer Ödülü’nü kazandırmıştır.” İki adet 180 karakter sınırında özet.

YazarSusan Glaspell
ÇevirmenUğur Uçum
YayıneviYedinci Kat Yayınları
Yayın TarihiEylül 2024
TürüOyun
Sayfa Sayısı48
Önceki İçerikPrime Video’dan yıldızlar geçidi: “Secret Level”
Sonraki İçerikGlasxs’ten yeni cover: “Gesi Bağları”
Abone Olun
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments