Ankara’da arkeolojik sürpriz: Osmanlı hamamı gün ışığına çıktı

Ulus'taki antik alanda yapılan kazılarda Osmanlı hamamı ortaya çıkarıldı. Erken Osmanlı mimarisini yansıtan yapı, bölgenin tarihsel önemini bir kez daha gözler önüne serdi.

0

Ankara’nın Ulus semtindeki Antik Roma Tiyatrosu ve Arkeopark projesinde devam eden restorasyon ve kazı çalışmaları sırasında, arkeologlar Osmanlı dönemine ait bir hamam ve tabakhane ortaya çıkardı. Erken Osmanlı mimarisinin özelliklerini taşıyan hamam, proje kapsamında şehrin kültür hayatına kazandırılacak.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı tarafından 2022 yılında başlatılan Antik Roma Tiyatrosu ve Arkeopark alanındaki kazılar, bu yıl 28 Haziran’dan beri 13 işçi ve iki arkeoloğun katılımıyla sürdürülüyor.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yönetiminde, kazı ekibi erken Osmanlı dönemine ait bir hamam ve önünde yer alan bir tabakhane keşfetti. Simetrik olarak düzenlenmiş soğuk, ılık ve sıcak odaları ile hamamı besleyen bir sarnıcı bulunan yapı, 2026 yılına kadar tamamlanması planlanan proje kapsamında restore edilerek Ankara’nın kültür hayatına kazandırılacak.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdür Yardımcısı Umut Alagöz, Osmanlı hamamının tüm bölümlerinin bu yıl ortaya çıkarıldığını belirtti. Alagöz, “Bu bölge Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde önemli bir merkez olup, önemli kamu yapılarına ev sahipliği yapmıştır. Bölgenin canlılığı Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde de devam etmiştir. Osmanlı döneminin önemli bir sanayi kolu olan dericilik faaliyetlerinin Hatip Çayı kıyısında geliştiğini görüyoruz. Arkeolojik bulgular, bu hamamın deri tüccarları tarafından kullanıldığını gösteriyor.” dedi.

Alagöz, hamamın mimari özelliklerinin Roma yapılarına benzerliğine de dikkat çekerek şunları söyledi: “Hamamı 2022’de kısmen ortaya çıkarmıştık, şimdi tam planını görüyoruz. Roma’dan Bizans’a, Bizans’tan Selçuklu ve Osmanlı’ya kadar devam eden hamam mimarisinin önemli bir parçası olan simetrik planlı odaların yerleşimi bu hamam yapısında da görülüyor. Soğuk, ılık ve sıcak odalar ile sarnıç simetrik olarak yerleştirilmiş. Bu önemli Osmanlı hamamı, Ankara’nın kültür hayatına katkı sağlayacak. 18. veya 19. yüzyıla kadar kullanıldığını düşünüyoruz ve Roma Tiyatrosu ile birlikte planlanan Arkeopark projesi, ziyaretçiler için önemli bir görsel ve kültürel cazibe merkezi olacak.”

Önceki İçerikBu Hafta Vizyona Giren Filmler (4 Ekim 2024)
Sonraki İçerikRock efsanesi The Who’ya Kraliyet onuru
Abone Olun
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments