7.4 C
İstanbul
Pazartesi, Aralık 23, 2024
Ana SayfaHaberlerGörsel SanatlarDuvarları Olmayan Müze Yeni Küratörlerini Arıyor

Duvarları Olmayan Müze Yeni Küratörlerini Arıyor

Bu sene dördüncü sergisine ev sahipliği yapacak olan dijital sergi platformu Duvarları Olmayan Müze, üç farklı ülkeden üç küratörü ağırlayacak.

Türkiye, Gürcistan ve Ukrayna’dan seçilecek küratörler ‘Arada’ başlığı üzerine odaklanarak yeni bir sergi geliştirirken, British Council sanat ekibiyle beraber çalışma fırsatı da yakalayacaklar.

Başvurular için son gün: 13 Haziran 2019

Dijital sergi platformu Duvarları Olmayan Müze’nin yeni küratörlerinden biri siz olun!

Gürcistan, Türkiye ve Ukrayna’daki küratörlere yönelik açık çağrımızı yapmaktan mutluluk duyuyoruz.

British Council; Gürcistan, Türkiye ve Ukrayna’dan üç adaya, dijital sergi platformu ‘Duvarları Olmayan Müze’nin dördüncü yılında, birlikte küratörlük yapma fırsatı sunuyor. Duvarları Olmayan Müze, bugüne kadar British Council Koleksiyonu’ndan eserler ile Türkiyeli sanatçıların eserlerini bir araya getiren üç başarılı sergiye ev sahipliği yaptı ve yapmaya devam ediyor. Platform, ‘Yılın En İyi Web Sitesi’ de dahil olmak üzere birçok dalda Altın Örümcek Web Ödülleri’nin yanı sıra, Uluslararası Tasarım ve İletişim Ödülleri’nde Gümüş Madalya kazandı.

Çağrı kapsamında, her ülkeden (Gürcistan, Türkiye ve Ukrayna) seçilecek birer aday, British Council Görsel Sanatlar Bölümü’nden Ying Tan’ın sanatsal yönlendirmesiyle birlikte çalışarak ‘Arada’ (In between) başlığı üzerine ortak bir dijital sergi hazırlayacak.

Seçilen küratörler, Birleşik Krallık’a ve farklı ülkelere seyahat ederek birlikte çalışmanın yanı sıra, sergi konseptlerini, dijital alanda sanat bilgilerini ve uluslararası bağlantılarını geliştirmek için British Council’dan deneyimli sanat profesyonelleriyle iş birliği yapma fırsatı bulacaklar. 

Sergi teması: ‘Arada’:

İnternetin ülkeler arasındaki sınırları yıkması ve çok kültürlü toplulukların bir parçası haline gelen bireylerin hareketliliğini desteklemesi sayesinde, kesintisiz bir bilgi alışverişiyle tanımlanan günümüzün küreselleşmiş dünyasında, ‘ulusal’ kavramının tanımı, tartışılır hale gelmiş durumda. Bu uluslararası arka planda sahip olunan bilgi ve deneyimi artırmak yönündeki ortak amaç ise, eşitlik, çeşitlilik ve katılımcılığa anlamlı bir katkıda bulunulabilecek yolları keşfetmekten geçiyor.

Sergi; yer değiştirme, yerinden ayrılma, ayrılığın boyutları, kültürel kimlik ve mekanlar arası geçişlerde yakalanan anlara odaklanıyor. Küratörlerden, geçicilik, göç, yolculuklar ve değişen kimlikler üzerine düşünmeleri ve hem British Council Koleksiyonu hem de kendi ülkelerinin yerli sanatçılarının eserlerinden oluşan dijital bir serginin küratörlüğünü ortaklaşa üstlenmeleri bekleniyor.

Küratörler çalışmalarına, isterlerse British Council Koleksiyonu’ndan önerilen eser listesinden  yola çıkarak, isterlerse koleksiyondaki tüm eserlerden esinlenerek ve kendi ülkelerinin yerli sanatçılarının eserlerinden oluşan birer taslak eser listesi hazırlayarak başlayacaklar. Bu listeler değişime ve gelişime açık olmakla beraber, küratörlerden tek bir ortak dijital sergi üzerinde birlikte çalışmaları beklenecektir.

Duvarları Olmayan Müze – Dijital sergi platformu

Duvarları Olmayan Müze, ilk defa British Council Türkiye’nin sanat ekibi tarafından 2017 yılında başlatılan ve internet bağlantısı ile herkesin erişim şansına sahip olduğu British Council Koleksiyonu’ndan seçilen eserlerin yer aldığı sanal bir sergi platformudur. İki senedir devam eden dijital serginin üçüncüsü ise Ocak 2019’da hayata geçti.

Küratörlüğünü İstanbul Bienali’nin Sergi Koordinatörü Elif Kamışlı’nın üstlendiği platformun ilk sergisi olan ‘Geçen Gece Bir Rüya Gördüm’, Birleşik Krallık’ın iki kuvvetli sanat geleneği olan manzara resimleri ve heykellerden örnekler içermektedir. Sergi 110 bin kişi tarafından ziyaret edilmiş ve ‘Yılın En İyi Web Sitesi Özel Ödülü’ de dahil olmak üzere toplam dört dalda Altın Örümcek Web Ödülü kazanmıştır.

Dijital platformun ikinci sergisi ‘Tanışıyor muyuz?’un küratörlüğünü ise Pera Müzesi’nin Koleksiyon Müdürü Ulya Soley üstlenerek seçkisini bir kapsayıcılık aracı olarak kavramsallaştırdığı portre geleneği içinden oluşturmuş ve bu geleneğin son 80 yıl içerisindeki değişimine dikkat çekmiştir. ‘Tanışıyor muyuz?’ üç ayda toplam 159 bin kişi tarafından ziyaret edilmiştir ve 16. Altın Örümcek Web Ödülleri’nde En İyi Etkinlik ve Kültür – Sanat ile En iyi Mikrosite ödüllerini kazanmıştır. Ayrıca Felis ödüllerinde En İyi Mikrosite, En İyi Kullanıcı Deneyimi ve En İyi Kullanıcı Arayüzü kategorilerinde de başarı ödüünün sahibi olmuştur.

Duvarları Olmayan Müze’nin üçüncü küratörü ‘Cadılarla Dans Etmek’ başlıklı sergi konseptiyle kar amacı gütmeyen küratöryel kolektif Collective Çukurcuma kurucularından Mine Kaplangı oldu. Bir cadı/kadın olmanın güç sembolü olarak değerlendirilmesine odaklanan ‘Cadılarla Dans Etmek’, özellikle İngiliz edebiyatının kadınların hak ve eşitlik arayışlarına öncülük eden eserlerinden ilham alıyor. Sergide, British Council Koleksiyonu’ndan seçilen Batı sanat tarihi yazımında kadınların gizli rollerinin ve gizlenmiş, üstü örtülmüş izlerinin altını çizen eserlerle, Türkiye’den öne çıkan güncel sanatçıların işlerinin de bir arada yer aldığı bir yolculuğa davet ediliyor.

YılSergiKüratör
2017Geçen Gece Bir Rüya Gördüm Elif Kamışlı
2018Tanışıyor muyuz? Ulya Soley
2019Cadılarla Dans Etmek Mine Kaplangı
Editör
Editörhttps://www.nouvart.net
Hayatın yapı taşı sanat ve temeli bilim arasında bir köprü, her türlü gündemi birleştirici bir haber ve yaşam portalı; NouvArt
RELATED ARTICLES
Abone Olun
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments

Most Popular