11.2 C
İstanbul
Perşembe, Aralık 19, 2024
Ana SayfaHaberlerMüzikReggae müzik UNESCO Dünya Mirası listesine girdi: "Get Up, Stand Up!"

Reggae müzik UNESCO Dünya Mirası listesine girdi: “Get Up, Stand Up!”

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Jamaika’da doğan Reggae müzik türünü Dünya Mirası listesine eklediğini açıkladı.

Fransa’nın başkenti Paris merkezli UNESCO’dan yapılan açıklamada “Reggae’nin adaletsizlik, direniş, aşk ve insanlık gibi konulardaki uluslararası söylemlere yaptığı katkı” sebebiyle koruma altına alındığı belirtildi.

Reggae müziği nerede, nasıl doğdu ?

Reggae 1960 yılların sonunda Jamaika adasının Kingston şehrindeki fakir mahallelerde doğdu. Ancak reggae için ‘Karayip Adalarından gelen bir müzik kokteyli’ demek belki de daha doğru.

Reggae, yine Jamaika menşeili bir müzik türü olan ska, rocksteady ve Trinidad ve Tobago’nun müzik geleneğinde bulunan calypsodan etkiler taşır. Bu müzik kokteylinin içinde jazz ve blues ezgileri de vardır.

Reggae’nin en önemli enstürmanları arasında davul ve bas gitar gösterilebilir. Reggae, İkinci Dünya Savaşı sonrası dönemde Jamaikalı göçmenler sayesinde dünyanın diğer ülkelerine yayılmaya başladı.

İkiz kardeşler: Rastafaryarizm ve Reggae

Reggae müziği bir din olan Rastafaryarizm’den ayrı düşünülemez. Toplumsal ve mistik yanları olan bu hareket, reggae ile ayrılamaz ikiz kardeşler gibi.

Rastafaryarizm, reggaeden önce, 1930’lu yıllarda doğdu. Bu kültür, Etiyopya’nın son imparatoru Haile Selassie’yi kutsal sayar. 1975 yılında hayatını kaybeden imparator, “yer yüzünün meşru yöneticisi” olarak kabul edilir. Rastafaryarizme göre Selassie sonsuz barış, doğruluk ve refahın olacağı gelecekteki altın çağa önderlik edecek, gelmesi beklenen Mesih’tir. Reggae ise adeta Rastafaryarizm’in ilahileridir. Rastafaryarizm mensupları saçlarını rastalayıp taramazlarken sigara içmez bunun yerine marihuana kullanır.

Reggae’nin ilk dünya yıldızı: Bob Marley

Reggae deyince akla ilk gelen rastalı saçlarıyla Jamaikalı efsanevi sanatçı Bob Marley. Marley ve grubu the Wailers bu müzik dalında birbirinden değerli eserler ortaya koydu. Özellikle Marley’le birlikte reggae dünyada direniş, adaletsizlik ve sosyal eşitsizlikle savaşma, aşk ve insanlık sembolü haline geldi.

36 yaşında kansere yenik düşüp 1981 yılında ölen Marley, arkasında yüzlerce sevilen şarkı bıraktı. “I Shot The Sheriff”, “Get Up, Stand Up”, “Is This Love”, “No Woman, No Cry”, “Redemption Song” en sevilen şarkılarından sadece bir kaçı. Bob Marley, 75 milyondan fazla albüm satarak dünyanın en çok dinlenen sanatçıları arasında yerini aldı.

Marley’in yanı sıra Jimmy Cliff, Toots Hibbert ve grubu Maytals önemli reggea müzik sanatçılarıdır.

Editör
Editörhttps://www.nouvart.net
Hayatın yapı taşı sanat ve temeli bilim arasında bir köprü, her türlü gündemi birleştirici bir haber ve yaşam portalı; NouvArt
RELATED ARTICLES
Abone Olun
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments

Most Popular