17.9 C
İstanbul
Cumartesi, Kasım 23, 2024
Ana SayfaHaberlerGörsel Sanatlar6. Uluslararası Çanakkale Bienali: "Geçmişten Önce - Gelecekten Sonra"

6. Uluslararası Çanakkale Bienali: “Geçmişten Önce – Gelecekten Sonra”

Çanakkale Bienali bu yıl altıncı kez ‘Geçmişten Önce – Gelecekten Sonra’ başlığıyla düzenleniyor. Bienalde, uluslararası 37 sanatçının, geçmiş ve geleceğe dair kavram, imge ve = ekolojilerden esinlenen eserleri yer alıyor.

Bu yıl ‘Geçmişten Önce – Gelecekten Sonra’ başlığıyla düzenlenen 6. Uluslararası Çanakkale Bienali 11 Kasım’a kadar sürüyor. Eylül ayı sonunda başlayan ve Çanakkale Bienali İnisiyatifi (CABININ) tarafından gerçekleştirilen bienal, 37 uluslararası sanatçının, geçmiş ve geleceğe dair kavram, imge ve ekolojilerden beslenen eserlerini bir araya getiriyor. Yerel, ulusal ve uluslararası ölçeklerde işbirliklerinden destek alan katılımcı bir yaklaşımla hareket eden Çanakkale Bienali İnisiyatifi, etkinliğin sanat yönetmenliğini de üstleniyor.

Troya Müzesi

6. Uluslararası Çanakkale Bienali ana mekânlarından olan ve 2018 Troya Yılı’nda hizmete açılan Troya Müzesi’nde mitolojik ve tarihsel yönleriyle Troya’ya odaklanan eserler sergileniyor. ‘Tarihe Saygı Projesi’ kapsamında yenilenen ve arkeo-köy’e dönüştürülen Tevfikiye’de ise bienal sergilerinin yanı sıra film gösterimleri ve atölye çalışmaları yer alıyor. MAHAL, Korfmann Kütüphanesi, Bordo Bina, Sanatsever ve Stüdyo Mavinil ise diğer bienal mekânları arasında yer alıyor.

6. Uluslararası Çanakkale Bienali’nin kavramsal çerçevesi, zamanı tarihselleştirmede kullanılan birimlerden ilham alıyor. Bienal, belli milatlardan öncesi ve sonrası (MÖ/MS) ya da daha nesnel bir bakışla günümüze olan uzaklığı (GÖ-Günümüzden Önce) üzerinden tarif edilen tarihsel zamanın yatay (coğrafi) ve dikey (tarihsel) açılımlarına yönelen sanat üretimlerinden bir seçki sunuyor. Çağdaş sanatı desteklemek amacıyla faaliyetlerini sürdüren SAHA Derneği katılan sanatçılara destek veriyor. 

Bienalde kimler var?

Bienalde, Adrian Paci, Agnes-Meyer Brandis, Akın Aksu, Cem Demir, Hertog Nadler, Çınar Eslek, Deniz Sağdıç, Derviş Zaim, Emre Zeytinoğlu, Fani Zguro, Ferhat Özgür, Georgios Katsagelos, Guy Ben Ner’in yanı sıra, Hayri Esmer, Hülya Özdemir, Jakob Gautel, Janis Rafa, Jason Karaindros, Josephine Turalba, Katrin Korfmann & Jens Pfeifer, Krassimir Terziev, Larissa Sansour & Søren Lind, Mehmet Erim, Nancy Atakan, Nazlı Gürlek, Nuri Bilge Ceylan, Pınar Yolaçan, Serhat Kiraz, Servet Koçyiğit, Seydi Murat Koç, Seyhan Boztepe, Tufan Baltalar, Ugo La Pietra, Yeni Anıt’ın eserleri sergileniyor.

CABININ ne yapar?

 Çanakkale Bienali İnisiyatifi (CABININ) Çanakkale merkezli, kâr amacı gütmeyen, farklı alan ve meslek gruplarından katılımcıların birlikteliğinden oluşmuş bir inisiyatif olarak çalışıyor. Sanata, kültüre dair bir düşünce ve aktivite üretim platformu olarak, başta Uluslararası Çanakkale Bienali olmak üzere, sosyal fayda ve sorumluluğa dayalı, ulusal ve uluslararası katılımlı etkinlikler düzenliyor ya da destekliyor. 2008 yılında düzenlenen 1. Çanakkale Bienali’nden bu yana seçilen kavramsal çerçevelerin; ülke, bölge ve dünyaya ilişkin sosyal sorunları gözeten, irdeleyen ve sanat üretimleri yoluyla eleştiren bir çizgiye oturtulması hedefleniyor.

Milliyet Sanat
Editör
Editörhttps://www.nouvart.net
Hayatın yapı taşı sanat ve temeli bilim arasında bir köprü, her türlü gündemi birleştirici bir haber ve yaşam portalı; NouvArt
RELATED ARTICLES
Abone Olun
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments

Most Popular