Pera Müzesi’nden yeni sergi: “Minyatür 2.0: Güncel Sanatta Minyatür”

"Bugün sahte bir geçmişe özlem duyan söylemler çoğalırken, daha iyi bir gelecek ve şimdi için belki de geçmişi sorunsallaştırmak gerekiyor."

0

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi pandemi döneminde yeni sergiye daha ev sahipliği yapıyor. Küratörlüğünü Azra Tüzünoğlu ve Gülce Özkara’nın yaptığı “Minyatür 2.0: Güncel Sanatta Minyatür” adlı sergi Türkiye, İran, Pakistan, Hindistan, Azerbaycan ve Suudi Arabistan gibi farklı coğrafyalardan 14 sanatçının 40’ı aşkın eserini bir araya getiriyor.

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Kültür ve Sanat İşletmesi Genel Müdürü M. Özalp Birol açılışta yaptığı konuşmada “Bu zor ve sıkıntılı günlerde insanımızın iyi olma hâline kültür ve sanat yoluyla katkıda bulunmaktan ötürü sevinçliyiz.” dedi.

Böyle bir dönemde yeni bir sergi açmaktan dolayı mutlu olduklarını belirten Birol, “Dünyanın ve ülkemizin art arda sorunlar yaşadığı bu süreçte yeni bir sergi açmak kolay değil, yeni tip koronavirüs salgını ile mücadele ederken, bu zor koşullarda hazırlanan serginin Pera Müzesi tarihinde özel bir yeri olacaktır.” diye devam etti.

Serginin sanatçıları arasında; Hamra Abbas, Rashad Alakbarov, Halil Altındere, Dana Awartani, Fereydoun Ave, CANAN, Noor Ali Chagani, Cansu Çakar, Hayv Kahraman, Imran Qureshi, Nilima Sheikh, Shahpour Pouyan, Shahzia Sikander ve Saira Wasim gibi günümüz sanat dünyasında kendine yer edinmiş isimler yer alıyor.

Değişime Ayak Uyduramayan Geleneğin Yeniden İnşası

Serginin küratörlerinden Azra Tüzünoğlu yaptığı konuşmada günümüzde minyatürün yeniden teorik olarak potansiyel kazandığına dikkat çekerek, serginin amacını “minyatürü yalnızca tarihsel bir nesne olarak görmekten çıkarmak, eşsiz bir sanat formu olarak ele almak ve teorik potansiyelini vurgulamak” şeklinde dile getiriyor.

Serginin diğer küratörü Gülce Özkara da konuşmasında “minyatürden hareketle eserleri yan yana getiren bu sergide, minyatüre farklı yaklaşımları açığa çıkarmayı” hedeflediklerini belirtti. Özkara konuşmasına şöyle devam etti: “Sergiye katılan sanatçıların ortak noktası dünyaya minyatür aracılığıyla bakmaları, sergide yer alan eserler, minyatürü zamanda donduran ve kültürel bağlamından koparan nostaljinin karşısında harekete geçmeyi savunuyor. Bugün sahte bir geçmişe özlem duyan söylemler çoğalırken, daha iyi bir gelecek ve şimdi için belki de geçmişi sorunsallaştırmak gerekiyor.”

Sergideki sanatçılar minyatürü güncel sorunlar, olaylar ya da eğilimler hakkında yorum yapmak için kullanırken; geçmiş-şimdi, geleneksel-çağdaş, yerel-küresel gibi karşıtlıkların ötesine geçmeye ve sınırları aşmaya çalıştıklarını gözlemliyoruz.

Sergi kataloğunda, Azra Tüzünoğlu ve Gülce Özkara’nın küratöryel metnine, minyatür sanatının tarihsel ve güncel uygulamalarına ilişkin yazıları ile küratör Hammad Nasar, akademisyen – minyatür sanatçısı Filiz Adıgüzel Toprak, akademisyen – kültür, politika ve kadın hakları uzmanı Vishakha N. Desai ve sanat tarihi profesörü Nada Shabout katkıda bulunuyor.

Sömürgecilik, oryantalizm, ekonomik eşitsizlik, toplumsal cinsiyet, kimlik politikaları, ayrımcılık, toplumsal şiddet, zorunlu göç, temsiliyet gibi konuları sorunsallaştırarak yeniden ele alan “Minyatür 2.0” sergisi, 11 Ağustos 2020 – 17 Ocak 2021 tarihleri arasında Pera Müzesi’nde ziyaret edilebilir.

Elif Hopyar
Önceki İçerikTürkiye’nin ilk yeşil festivali “17. Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali” 17 Ağustos’ta başlıyor
Sonraki İçerikBorusan Contemporary Blog’da 100 bin sanat okuru
Abone Olun
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments