Yunan keman virtüözü Leonidas Kavakos uzun süredir sadece Stradivarius kemanları çalıyor. İlk kez 24 yıl önce eline aldığı Willemotte model Stradivarius kemanı ise onda unutamadığı bir iz bırakmış. 1734 yılında imal edilen keman o zamanlar satılık değilmiş. Aklının bir köşesinde yer eden Willemotte bir yıl önce satılığa çıktığında keman virtüözü onu kimseye kaptırmamış.
“Kemanlar insanlar gibidir, ilginizi çekenleri asla unutmazsınız.” diyor Antonio Stradivari’nin 90 yaşında imal ettiği kemanın büyük bir hayranı olan Kavakos.
“Antonio Stradivari bu kemanı hayatının son dönemlerinde imal etti.” diye açıklamaya devam ediyor, “93 yaşında vefat etti ve hayatının son anlarına kadar keman imal etmeye devam etti. O yaşta bir adamın bunu yapabilmesi inanılmaz birşey. Bu bir mucize.”
“Yaşarken değeri bilinen tek keman ustası”
“O yaşarken ünlü olan sayılı keman zanaatkarından biri, hatta belki de tek keman ustası.” diyen Kavakos, Stradivari’nin o dönemlerde Medici ailesi de dahil olmak üzere pek çok soylu aile için keman imal ettiğini hatırlatıyor.
Antonio Stradivari, keman zanaatında ustalaşıp kendine belirli bir isim ve yer edindikten sonra oğullarını çırak olarak yanına almış ve bu zanaatı öğreterek köklü bir aile markasının temellerini atmış. “Ama etkileyici olan hayatının son dönemlerine kadar bazı enstrümanları tek başına yapmaya devam ediyor olması.” diye anlatan Kavakos, gururla kemanını gösterip, “Bu keman işte onlardan biri.” diyor.
Keman virtüözüne göre Stradivari’nin herkese örnek olması gereken özelliği kendine bir isim yaptıktan, dünyaca üne kavuştuktan sonra bile yeni şeyler denemeye devam etmesi:
“Her yeni modelde farklı şeyler deniyor, deneyimliyor. Her yeni modelde farklı bir şeyin arayışında. Tüm ününe ve şanına karşın, modellerini değiştirmekten, yeni arayışlardan vazgeçmiyor, asla aynı kemanı ikinci kez tasarlamaya çalışmıyor. Hayatının son anına kadar değişmeyi sürdürdü, hepimiz bundan bir ders çıkarabiliriz.”