İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) Yaratıcı Endüstriler Mali Destek Programı kapsamında Kadir Has Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanlığı tarafından kurulan DESIGNHUB-İST Tasarım, Eğitim ve Uygulama Merkezi, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katılımıyla 14 Nisan 2022 Perşembe günü açıldı.
Kadir Has Üniversitesi, İstanbul’da yaşam ve hizmet kalitesini artıracak, katma değeri yüksek projelerin, hizmetlerin ve uygulamaların geliştirilebileceği bir merkeze duyulan ihtiyaca, Sanat ve Tasarım Fakültesi’nin geliştirdiği önemli bir projeyle cevap veriyor: DESIGNHUB-İST Tasarım, Eğitim ve Uygulama Merkezi.
İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) Yaratıcı Endüstriler Mali Destek Programı tarafından desteklenen bu projenin lansmanı 14 Nisan 2022, Perşembe günü üniversitenin Cibali kampüsünde düzenlendi. Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mustafa Varank’ın teşrif ettiği törende, İstanbul Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Erkam Tüzgen, Kadir Has Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Can Has, Rektör Prof. Dr. Sondan Durukanoğlu Feyiz, Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Banu Manav ile akademisyenler, öğrenciler, basın mensupları ve davetliler hazır bulundu.
“Türk tasarımının küresel bir marka olmasını hefeliyoruz”
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mustafa Varank, açılış töreninde yapmış olduğu konuşmada, Bakanlığın tasarım stratejisi ve eylem planındaki vizyonunu “Türk tasarımının küresel bir marka olması” şeklinde belirlediklerini ve kalkınma planında küresel değer zincirlerine rekabetçi bir biçimde eklenebilmek için tasarım ve markalaşmayı önceliklendirdiklerini belirtti.
“İmparatorlukların merkezi olmuş, UNESCO’nun ‘Tasarım Şehirleri’ arasında yer alan İstanbul, Türkiye ekonomisindeki ağırlığı ve küresel ekonomiyle entegrasyonu açısından ülkemizin amiral gemisi. Bu doğrultuda şehirlerin ve markaların adeta dünyaya açılan penceresi olan yaratıcı endüstrilerin İstanbul’daki ağırlığını artırmak üzere ortak akılla kolları sıvadık,” diyen Bakan Varank, finansman, insan kaynağı ve fiziksel altyapı ihtiyaçlarını gidermek üzere Yaratıcı Endüstriler Mali Destek Programı’nı başlattıklarını dile getirdi.
Kalkınma Ajansları aracılığıyla gelenek ve yeniliği bir araya getirerek, zanaat ile özdeşleşen, teknolojinin sanatla buluşacağı “Yeni Tasarım Ekosistemini” inşa etmeyi hedeflediklerini söyleyen Bakan Varank, bu süreçte kamu, özel sektör, akademi, yerel yönetimler ve STK’ların işbirliği yapması gerektiğini vurguladı.
Kadir Has Üniversitesi’nin DESIGNHUB-IST Tasarım Eğitim ve Uygulama Merkezi projesiyle yaratıcı endüstriler alanında önemli bir merkez konumuna geleceğini belirten Bakan, merkezin eğitim-atölye-kuluçka modeliyle İstanbul’daki yaratıcı endüstriler ekosistemini besleyen önemli kaynaklardan biri olacağını söyledi.
“Sürdürülebilir bir tasarım kültürünün yaratılmasına destek”
İstanbul Kalkınma Ajansı’nın çok değerli bir katkı sağladığı bu proje ile iç mimarlık başta olmak üzere tasarım endüstrinin hemen hemen tüm alanlarında eşi görülmemiş bir model yaratıldığını söyleyen Kadir Has Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Can Has, törendeki konuşmasında şunları kaydetti:
“DESIGNHUB-IST Tasarım, Eğitim ve Uygulama Merkezi sayesinde tasarım alanında yüksek kalitede ürün geliştirilmesi konusunda akademi, kamu ve sektör arasında uluslararası bilgi ve teknoloji alışverişi kolaylaşacak. Ortak projelerin geliştirilmesi için aktif çalışan bir platform olacak.” Can Has, bu merkezin, Kadir Has Üniversitesi’nde uygulanan Yeni Eğitim Modeli’nin ve Proje Tabanlı Eğitim’in bir uzantısı olarak, üniversitenin öncelik verdiği “disiplinler arası çalışmaların yapılması” çabalarına da yeni bir katkı sağlayacağını belirtti.
Rektör Prof. Dr. Sondan Durukanoğlu Feyiz ise konuşmasında “Bir tasarım, eğitim ve uygulama merkezi olarak DESIGNHUB-İST’in ana hedefi, kamu, özel sektör ve akademik kurumları bir araya getirecek platformlar için bir model oluşturarak, kurumsal, teknolojik ve sürdürülebilir benzer yeni ekosistemlerin kurulmasına yardımcı olmaktır,” dedi
Günümüzde tasarım dünyasının en önemli gündem maddelerinden birinin, gezegenimizin sınırlı kaynaklarını en verimli şekilde kullanırken sürdürülebilir tasarımlara imza atmak olduğunu belirten Prof. Dr. Durukanoğlu Feyiz, yeni merkezin, eğitim faaliyetleri ve çalıştaylar aracılığıyla dünya çapında üretilen bilgi, teknoloji ve yenilikçi yaklaşımları paydaşlarımıza aktaracağını; proje geliştirme süreçlerinde de eko-tasarım ile malzemenin doğal yaşam döngüsüne uygun çalışmalar yapılması konusunda bir tasarım kültürü ve bilincinin yaratılmasına destek olacağını söyledi.
Açılış konuşmalarını takiben kurdele kesim töreni gerçekleştirildi ve Sayın Varank, DESIGNHUB-İST’i ziyaret etti. Bakan’ın ziyaretinin ardından proje tanıtımı ve çalıştaya geçildi.
Üniversite, kamu ve özel sektör işbirliğiyle katma değeri yüksek tasarımlar
Türkiye’deki yaratıcı endüstrilerin tasarım sektöründeki ağırlığının artırılmasını; üniversite, kamu ve özel sektör işbirliği ile somut projeler geliştirilmesini ve bilgi transferini sağlayacak ortak kullanım alanlarını işlevsel hale getirmeyi planlayan DESIGNHUB-İST Tasarım, Eğitim ve Uygulama Merkezi, ayrıca İstanbul’da tasarım faaliyeti gösteren ve tasarım merkezi olmuş işletmelerde iç mimarlık tasarımı genel çerçevesi altında, aydınlatma-akustik-kanıta dayalı tasarım özel uzmanlık alanlarında, katma değeri yüksek tasarım geliştirilmesine katkı sağlamayı amaçlıyor.
Tasarım merkezleri ekosistemi için hem fiziki hem de dijital olacak şekilde özgün bir arayüz modeli sunan DESIGNHUB-İST’in hedef grupları arasında, İstanbul’da faaliyet gösteren tasarım merkezleri, mimarlık, içmimarlık ve endüstriyel ürün tasarım hizmeti veren firmalar, inşaat firmaları, insan odaklı tasarım hizmeti almak isteyen yatırımcılar, üniversiteler ve bünyelerindeki araştırma merkezleri bulunuyor.
Kadir Has Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi’nin geliştirdiği projenin genel koordinatörlüğünü fakülte dekanı Prof. Dr. Banu Manav üstlenirken danışman ekibinde Doç. Dr. Konca Şaher (Akustik), Dr. Öğr. Üyesi Ayhan Enşici (Endüstriyel Tasarım) ve Dr. Öğr. Üyesi Sabri Gökmen (Mimari Sayısal Tasarım); yönetim ekibinde ise Hazal Boy ve Zeynep Acırlı bulunuyor.
Projenin iştirakçileri arasındaysa TMMOB İçmimarlar Odası Genel Merkezi, Aydınlatma Gereçleri İmalatçıları Derneği (AGİD), Aydınlatma Türk Milli Komitesi (ATMK), Endüstriyel Tasarımcılar Derneği (ENTA) ve Türk Akustik Derneği (TAKDER) yer alıyor.