Herkese tekrar merhaba. Her ay sizlere Türkiye’de pek bilinmeyen fakat yurt dışında iyi tanınan bir başka Sürrealist sanatçıyı tanıtıyorum. Bu ay her zamankinden farklı olarak benim de katıldığım uluslararası bir sergiden bahsedeceğim.
Organizasyonu yapan kişi aynı zamanda bir sanatçı, kendisini Sürrealist sanata tamamen adamış ve düzenlediği sergileri, sanatçılar üzerinden para kazanmak için yapmayan, işin masrafını sponsorlarla halleden, bu sebeple düzenlediği sergilerde katılım koşulu olarak ücret yerine, Sürrealizm ekolüne adanmışlık ve yetenek arayan bir insan olup aynı zamanda da dostum olur.
Bu organizasyonu 2010 yılından beri düzenli olarak yapan Santiago Ribeiro, “International Surrealism Now” adı altında dünyanın birçok şehrinde gezici sergiler düzenlemektedir. Sergiye katılan sanatçıların bir kısmını size geçtiğimiz aylarda tanıttık. Listede yer alan diğer isimler ise bu köşede henüz ismi geçmemiş sanatçılar olup gelecek aylarda sizlere tanıtmayı planladığım çok önemli ve yetenekli sanatçılar.
Bu kapsamda bu sene düzenlenen son sergimiz ise Portekiz’in Condeixa şehrinde Coimbra ilçesinde POROS Multimedya Müzesinde gerçekleşmektedir. Sergi kapsamında hiçbir sergide daha önce gerçekleştirilmemiş ciddi bir PR kampanyası yürütülmüş ve Amerika’nın New York şehrinde Times Square meydanında Nasdaq binası camları üzerindeki dijital reklam panolarında sergimizin reklamları haftalarca yer almıştır.
Sergiye Belçika’dan Erik Heyninck, Birleşik Krallık’tan Brigid Marlin, Fransa’dan Liba Waring Stambollion, Almanya’dan Leo Plaw, Avusturya’dan Otto Rapp, Amerika’dan Olga Spiegel ve birçok ülkeden 100’ü aşkın yetenekli ve tanınmış Sürrealist sanatçılar yanında Türkiye’den katılan tek Sürrealist sanatçı olarak bendeniz yer almaktayım.
Aşağıdaki fotoğrafta katılımcı sanatçılardan Otto Rapp‘in bir eserini görüyorsunuz.
Sürrealizm, her geçen zaman içerisinde daha çok tanınmakta ve bizler senelerdir bu akımın daha çok kitle tarafından beğenilir olup takdir edilmesini mutlulukla karşılamaktayız. Sürrealist sanatçılar bugün sadece yarattıkları eserlerle anılmamakta, aynı zamanda meydana getirdikleri sanat eserlerinin Hollywood filmlerine konu olduğuna şahit olmaktadırlar. Örnek olarak hocam demekten gurur duyduğum Oscar ödüllü sanatçı HR Giger’ın tasarladığı Alien (Yaratık) filmini ve John Howe’un tasarladığı The Lord of The Rings (Yüzüklerin Efendisi) filmlerini verebiliriz. Bunda ise genç kuşakların bu akımı sahiplenmesinin payı oldukça büyüktür. Aşağıdaki fotoğrafta benim Airbrush kullanarak yaptığım bir eserimi görüyorsunuz.
Açılışı geçtiğimiz hafta yapılan sergimiz halen Portekiz’de izleyicilerin ziyaretine açıktır. Aşağıda sergi açılışından bir grup fotoğraf görüyorsunuz.