2.9 C
İstanbul
Pazar, Ocak 12, 2025
Ana SayfaHaberlerGörsel SanatlarHayal gücünün ve yeteneğin sınırı yok; üstelik oturma odasına Harry Potter dünyasının...

Hayal gücünün ve yeteneğin sınırı yok; üstelik oturma odasına Harry Potter dünyasının maketini inşa edecek kadar!

Gerçek Hogwarts şatosunu ziyaret etmek imkansız olsa da büyücülük dünyasının bir babanın yarattığı minyatür versiyonu neredeyse onun kadar sihirli. 4 çocuk babası, Hagrid’in pembe şemsiyesi gibi detayları bile eserine dahil etti.

Utah, Bluffdale’den 4 çocuk babası Tony Rigby Harry Potter evrenini yeniden yaratmak istedi ve bunu evinin oturma odasında yaptı. Sonuç, Hagrid’in kulübesinden Hogsmeade’e ve Diagon Yolu’na kadar büyücülük dünyasının en sevilen mekanlarının 87’de 1 ölçeğinde yeniden yaratımıydı.

Rigby, proje üzerinde çalışmaya başladığından beri bir Quidditch sahası, Yasak Orman’ın bir kopyasını ve “aylar” süren bir çalışmanın ardından Weasleylerin evi Kovuk’un minyatür bir versiyonunu yarattı.

Rigby ayrıca Hızır Otobüs, Şamarcı Söğüt ve Gringotts Bankası gibi detayları da küçük dünyaya sığdırdı ve şu anda Hogwarts’ı tamamlama sürecinde. Bunun için bir 3-D yazıcıdan yardım alıyor. 47 yaşındaki kendi kendini yetiştirmiş sanatçı, gelecek sene boyunca Privet Drive 4 Numara’daki Dursleylerin evini ve Hogwarts öğrencilerinin okula gitmek için bindikleri trenin kalktığı yeri, Peron 9 ¾’i yaratmayı planlıyor.

Karakterlerin minik versiyonlarını eklediğinden de emin oluyor. 4 çocuk babası adam; Harry, Hermoine ve Ron dışında, Dobby’nin ve Şahgaga’nın minyatürlerini de üretti. Karakterler için genellikle (Noel dekorasyonu gibi) hazır bir figürü alıp çamur ve boyayla değiştirip karakterin boyuna göre de kısalttı.

Binaların bazıları kalın, karton iskeletlerden yapıldı. Pencere pervazları ve diğer ahşap özellikler için balsa ahşabı; taş ve tuğla ayrıntıları eklemek içinse havayla temas edince kuruyan kil kullanıldı. Malzemeler çoğunlukla geri dönüştürülmüş gündelik maddelerden üretildi. Bir kısmını da Rigby, yerel hobi dükkanlarından aldı.

Rigby, hobisinin belki de biraz “orta yaş krizi” olabileceğini kabul ederken, eserini bir gün bir hastanede veya huzurevinde sergileyerek insanları neşelendirebileceğini umuyor.

“Bu biraz da orta yaş krizi. Evi ele geçirmek için izin almanın tek yolu buydu” diyen Rigby, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yapmam gereken şeylerden biriydi bence. Harika bir ailem var. Hayatımda başka bir doyum kaynağı arıyordum. Bu, ailemle mutlu olmadığım anlamına gelmiyor çünkü mutluyum. Ama bu yaratıcı bir şey ve ben de hayatımdan aldığım keyfi artırabilmek için yaratıcı bir yol arıyordum.”

Rigby, büyücü dünyasındaki yolculuğuna başlamadan önce hayattan alması gerektiğini düşündüğü doyumu hissetmiyordu.

“Hayata dair o kadar da iyimser değildim. Herkesin iyi ve kötü günleri olur. Depresyonda olduğumu söyleyemem ama hayatta ulaşmak istediğim doyumu yakalayamıyordum” diyen Rigby, sözlerine şöyle devam etti: “Bazıları gidip bir Corvette satın alır, bazıları da sadece oturma odasında Harry Potter dünyası inşa eder. Ben ikinci türden biriyim.”

Rigby’nin aklına minyatürü yaratma fikri, ailesi için bir Noel kasabası inşa ederken geldi: “Küçük bir figürüm vardı ve ona baktığımda Hagrid’i görebiliyordum. Gidip biraz çamur aldım ve onu Hagrid figürüne çevirdim, sonra da kendimi tutamadım. İşte o zaman, ‘Şimdi hepsini yapmak zorundayım’ diye düşündüm.”

Rigby Hagrid’in kulübesinden sonra Yasak Orman’ı yarattı ve ardından her şey, çığ gibi büyüdü. O andan itibaren Harry Potter dünyası için yer açmak amacıyla oturma odasındaki koltuğu sattı ve evin ikinci yatak odasını da ele geçirdi.

Her şeyi doğru yaptığından ve hiçbir şeyi kaçırmadığından emin olmak için Rigby, bütün seriyi tekrar okudu. Gizli ayrıntılar, daha önce fark etmedikleri detayları arayarak vakit geçiren çocukları için de eğlence kaynağı oldu. Rigby en çok gurur duyduğu kısmınsa Diagon Yolu olduğunu çünkü onu yapmak için çok fazla çaba harcadığını söylüyor.

“Yapmayı en sevdiğim kısım Diagon Yolu’ydu çünkü her şeyden fazla çaba gerektirdi” diyen Rigby, sözlerini şöyle sürdürdü: “Büyük çaba genellikle büyük mükafat getirir.” / (Chelsea Ritschel)

İrem Oral / Independent Türkçe
Editör
Editörhttps://www.nouvart.net
Hayatın yapı taşı sanat ve temeli bilim arasında bir köprü, her türlü gündemi birleştirici bir haber ve yaşam portalı; NouvArt
RELATED ARTICLES
Abone Olun
Bildir
guest


0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments

Most Popular