11.2 C
İstanbul
Cuma, Kasım 22, 2024
Ana SayfaHaberlerSinema & TV26. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali jürisi açıklandı

26. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali jürisi açıklandı

Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ve bu yıl 23-29 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek olan 26. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nın jüri üyeleri açıklandı.

JÜRİ BAŞKANI: SERRA YILMAZ

JÜRİ ÜYELERİ: İLKSEN BAŞARIR, ÖYKÜ KARAYEL, EMİNE YILDIRIM, AYTEKİN ATAŞ, SOYKUT TURAN ve UĞUR VARDAN

Başkanlığını oyuncu Serra Yılmaz’ın üstlendiği jüride görev alacak diğer isimler; İlksen Başarır, Öykü Karayel, Emine Yıldırım, Aytekin Ataş, Soykut Turan ve Uğur Vardan.

26. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması jürisi belli oldu. Türk sinemasının önemli gündemlerinden birini yaratan festivalin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması jürisinde, alanında birbirinden değerli olan isimler yer alıyor. Başkanlığını oyuncu Serra Yılmaz’ın üstlendiği jüride; yönetmen İlksen Başarır, oyuncu Öykü Karayel, senarist ve yapımcı Emine Yıldırım, müzisyen Aytekin Ataş, görüntü yönetmeni Soykut Turan ve sinema yazarı Uğur Vardan yer alıyor.

Festivalin ön jürisi tarafından seçilen Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması finalisti filmler, geçtiğimiz hafta açıklandı. Jüri karşısına çıkmaya hak kazanan 12 film: Barış Atay’ın yönettiği “Aden”, Burak Çevik’in yönettiği “Aidiyet”, Semih Kaplanoğlu imzası taşıyan “Bağlılık-Aslı”, Serhat Karaaslan’ın yönettiği “Görülmüştür”, Nihat Durak’ın yönettiği “Kapı”, Eylem Kaftan’ın yönettiği “Kovan”, Pelin Esmer’in yönettiği “Kraliçe Lear”, Ali Aydın’ın yönettiği “Kronoloji”, Kıvanç Sezer’in yönettiği “Küçük Şeyler”, Cenk Ertürk’ün yönettiği “Nuh Tepesi”, Köken Ergün’ün yönettiği “Şehitler” ve Cihan Sağlam yönettiği “Uzun Zaman Önce”. Filmlerden üçünün dünya prömiyerini, dördünün Türkiye prömiyerini Adana’da yapacağı festivalde beş film ise, yönetmenlerin ilk filmi olmalarıyla dikkatleri çekiyor.

Festivalde bu yıl filmler; “Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması”, “Uluslararası Kısa Film Yarışması”, “Ulusal Öğrenci Kısa Film Yarışması” ve “Adana Kısa Film Yarışması” olmak üzere toplam 4 kategoride yarışacak. Yarışma kategorisi dışında Uluslararası Uzun Metraj Film gösterimleri de gerçekleştirilecek. Sinemaseverlerin merakla beklediği “Altın Koza Ödülleri” ise, 28 Eylül 2019 Cumartesi gecesi düzenlenecek törenle sahiplerini bulacak. “Altın Koza Yaşam Boyu Onur Ödülü” de aynı törende sahiplerine takdim edilecek.

26. ULUSLARARASI ADANA ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ HAKKINDA

Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen festivalin yeni yürütme kurulu, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar tarafından davet edilen usta isimlerden oluşuyor. Ağırlıklı olarak Adanalı sanatçıların yer aldığı yeni yürütme kurulunda; Menderes Samancılar, Timur Savcı, Nebil Özgentürk, Kadir Beycioğlu ve İsmail Timuçin yer alıyor. Festival direktörlüğünü ise, uzun yıllar Adana Altın Koza Film Festivali sinema bölümü direktörlüğünü yürütmüş olan Kadir Beycioğlu üstleniyor. İlk adım olarak; “Adana Film Festivali”ne, “Altın Koza” adını iade ederek “Adana Altın Koza Film Festivali” ismini geri kazandıran yürütme kurulu; temiz, şeffaf, hiçbir ayrım gözetmeyen, sansürsüz ve özgür bir festival hedeflediklerini belirtiyor.

Festivalde bu yıl ilk kez usta yazar Orhan Kemal’in anısına “Orhan Kemal Emek Ödülleri” verilecek. Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da düzenlenecek olan Sevgi Korteji’nde, festival konukları halkı selamlayacak ve ortaya yine renkli görüntüler çıkacak.

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ HAKKINDA

Çukurova’nın ürünü pamuğu simgeleyen “Altın Koza Film Festivali”, ilk kez 1969 yılında ‘Altın Koza Film Şenliği’ adıyla Adana Belediyesi ve Adana Sinema Kulübü öncülüğünde gerçekleştirildi. 1973 yılına kadar beş yıl aralıksız sinemaseverlerle buluşan şenlik, ekonomik olanaksızlıklar nedeniyle on sekiz yıl sürecek bir suskunluğa gömüldü. 1992 yılında Adana Belediyesi, Adanalılar ve sanat dünyasından gelen “Altın Koza yeniden canlansın” talebini sonuçsuz bırakmayarak şenliği, Türk sanat dünyasına yeniden armağan etti. Festival, “Öğrenci Filmleri Yarışması”nı da programına ekleyerek Türkiye’de ilk kez bu alanda yarışma düzenleyen festival oldu. 1998’de gerçekleşen Adana depreminin ardından o yıl Altın Koza, bütçesini depremzedeler için kullanarak festivali düzenlememe kararı aldı. Ardından 1999’da ise Marmara depremi nedeniyle ülkede ulusal yas ilan edilmesi sonucu festival gerçekleştirilemedi ve festival bütçesi o yıl da Marmara depreminden zarar gören depremzedelere aktarıldı.

7 yıllık aranın ardından 2005 yılından bu yana kesintisiz devam eden festival, programına eklediği “Dünya Sineması” ve “Akdeniz Filmleri Seçkisi” ile uluslararası kimliğe bürünmüş “Akdeniz Ülkeleri Uluslararası Kısa Film Yarışması”yla da bu kimliğini pekiştirdi. 1969 yılından itibaren Türk sinemasına verdiği ödüllerle destek olmayı amaçlayan festival günümüzde, sadece Çukurova Bölgesi’nin değil, ülkemizin en önemli kültür-sanat etkinliklerinden biri haline geldi.

Editör
Editörhttps://www.nouvart.net
Hayatın yapı taşı sanat ve temeli bilim arasında bir köprü, her türlü gündemi birleştirici bir haber ve yaşam portalı; NouvArt
RELATED ARTICLES
Abone Olun
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments

Most Popular