12.5 C
İstanbul
Pazartesi, Kasım 18, 2024
Ana SayfaHaberlerBilim & Teknoloji2019'a damgasını vuracak 19 teknoloji

2019’a damgasını vuracak 19 teknoloji

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli teknoloji danışmanlık şirketi Lux Research, 2019 yılına damga vurması beklenen 19 dijital teknolojiyi sıraladı.

Uzay teknolojilerinden sağlığa, arttırılmış gerçeklikten gıda teknolojilerine; dünyayı dönüştürme potansiyeline sahip teknolojileri açıklayan firmanın araştırmasının tepesinde yapay zeka yer alıyor.

Listenin ilk beşi şöyle sıralanıyor:

  1. Yapay zeka ve makine öğrenimi: Son bir yıl içinde 10 bin zeka patenti başvurusu yapıldı
  2. Giyilebilir teknolojiler: Risk sermayesi ile sektöre son 5 yılda toplam 2 milyar dolar aktarıldı
  3. 3 boyutlu yazıcılar: Sektörde patent alımları 2014 yılından bu yana yüzde 60 arttı
  4. Gen mühendisliği: 5 yıl içinde genomlar üzerinde çalışmalar 7 kat arttı
  5. Arttırılmış gerçeklik (AR) ve sanal gerçeklik (VR): Risk sermayesi her yıl 2 milyar dolar aktarıyor

Listeye ‘yeni’ giren teknolojiler

19 teknoloji arasında, araştırmanın ‘yeni’ olarak işaret ettiği, yani 2018 yılı listesine dahil olmayan ancak önümüzdeki 12 ay boyunca özellikle izlemeye değer bulunan teknolojilerin bazıları ise şunlar:

  • Hızlı akü şarj teknolojisi (#6): Listedeki yer alan birçok ‘temiz’ enerji teknolojisinden biri, elektrikli araç pazarının büyümesinde kilit bir faktör olarak kabul ediliyor.
  • Grafen ve 2D malzemeler (#9): Basılabilir elektronik mürekkepler, kompozit malzemeler, fosil yakıt hücrelerinde kullanılan elektrotlar, lityum-iyon piller ve süperkondansatörler gibi diğer teknolojilerin gelişmesini sağlayacak
  • Dronlar (#10): Güvenlikten hava haritalamasına kadar çeşitli alanlarda artan bir rol oynayan dronların daha fütüristik uygulamaları arasında zirai hastalıkların tanımlanması, denizaltı boru hatlarının bakımı ve çevresel gözleme bulunuyor.
  • Hassas tıp (#12): Belirli problemleri hedef alan ve bireyler için kişiselleştirilmiş ilaçların gelişimi.
  • Perovskit kullanılan güneş panelleri (#15): Güneş panellerini daha verimli hale getirme potansiyeline sahip olan perovskit teknolojisi, son yıllarda çok konuşulmasa da 2019’da bu alanda büyük gelişmeler bekleniyor.
  • Doğal dil işleme (#16): Bilgisayarların insan dilini anlamalarına, yorumlamalarına ve manipüle etmelerine yardımcı olan yapay zeka dalı. Örneğin, Siri, Alexa ve diğer sanal asistanlar kullanıcılarla etkileşim kurararak kullanımın kolaylaştırmasını sağlar.
  • Üretken tasarım (#17): Ürün tasarımındaki tüm olası seçenekleri göz önünde bulundurarak, “doğanın evrimsel tasarıma yaklaşımını taklit etmek” için yapay zeka kullanır.
  • Adrese teslim hizmetleri (# 18). Eve teslim sektöründe hangi araçların daha uygun olduğu artışması hala açık (seçenekler arasında bisikletler, motorlu bisikletler, scooterlar var, tabii hepsi kesinlikle elektrikle çalışıyor).
  • Blockchain (#19): Para transferini kolaylaştırdığı için yeniden rüzgarı arkasına alabilir.

Listede bulunan diğer alanlar ise mikrobiyom, solid-state aküler, Iot güvenlik (internete bağlı cihalar ve ağların güvenliği), 5G ağlar ve malzeme teknolojileri olarak sıralandı.

Samsung ve IBM tüm 19 alanda da aktif, Huawei düşük vizyonlu

Lux Research, 2019 teknolojik gelişmeler raporunda bu alanlarda faaliyet gösteren teknoloji devlerini de masaya yatırdı.2019’a damgasını vurması beklenen 19 teknoloji alanının 19’unda da faaliyet gösteren iki firmanın IBM ve Samsung olduğu ortaya çıktı.

Raporda Google, Siemens, Qualcomm ve Intel odak liderleri; yani diğer firmalar kadar çok alanda etkinliğe sahip olmayan ancak doğru inovasyonlara odaklanma konusunda güçlü bir vizyona sahip firmalar, olarak değerlendirildi.

Yüksek aktiviteye sahip olan Toyota, Panasonic, LG Electronics ve Huawei gibi muhafazakar devler, yenilikçiliği sadece ana sektörlerine odakladıkları için düşük vizyon puanıyla değerlendirildiler.

Euronews
Editör
Editörhttps://www.nouvart.net
Hayatın yapı taşı sanat ve temeli bilim arasında bir köprü, her türlü gündemi birleştirici bir haber ve yaşam portalı; NouvArt
RELATED ARTICLES
Abone Olun
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments

Most Popular