17.5 C
İstanbul
Cuma, Kasım 22, 2024
Ana SayfaHaberlerMüzik15. Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali

15. Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali

Bodrum Klasik Müzik Derneği tarafından düzenlenen Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali, 15. yılında müzikseverlerin karşısına yine dopdolu bir programla çıkmaya hazırlanıyor.

Bodrum’un son yıllarda öne çıkan eşsiz güzellikteki koyu Gümüşlük’te festival başlıyor. 1 Ağustos – 4 Eylül tarihleri arasında kapılarını müzikseverler için açacak olan 15. Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali, bu yıl da klasik müzikseverleri, “Taşta” başlığı altında, 25 asırlık Antik Taş Ocağında gerçekleşecek konserlere davet ediyor. Festival kapsamında gerçekleşecek “Suda” başlıklı konserlere ise yurt dışından birbirinden değerli caz ve etnik müzik sanatçıları davet edildi. “Kumda” serisi ise bu yıl festivalin genç yeteneklerine ayrıldı. Ayrıca festival bünyesinde her yıl düzenlenen Gümüşlük Festival Akademisinin eğitim sponsorluğunu Sistem A.Ş. üstlenecek.

Festival yıldızları konuk edecek

Piyanist Gülsin Onay’ın sanat danışmanlığını ve Piyanist Eren Levendoğlu’nun sanat yönetmenliğini yaptığı 15. Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali kapsamında bu yıl ülkemizin yanı sıra Rusya, ABD/İsrail, Zimbabve, İtalya, Kıbrıs, Singapur ve Almanya’dan gelecek müzisyen konuklar, 4 hafta sürecek etkinlikler çerçevesinde 8 ana konser verecek. 5 enstrüman için düzenlenecek GFA masterclassları çerçevesinde ayrıca 5 de konser gerçekleşecek.

Tarihi mekanda klasik müzik

Klasik müzik konserleri önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da “Taşta” başlığı altında 25 asırlık tarihi taş ocağında gerçekleşecek. Tarihi mekandaki ilk konser, 10 Ağustos Cuma akşamı Rus asıllı ABD’li kemancı Alexander Markov ve dünyaca ünlü piyanistimiz Gülsin Onay’ın Liba Laboratuarları sponsorluğunda verecekleri konserle başlayacak.

12 Ağustos Pazar akşamı Fransız-Kıbrıs asıllı piyanist ve besteci Cyprien Katsaris, festivalde Koçtaş sponsorluğunda bir resital verecek. Katsaris, seçkin bir yorumcu olmasının yanı sıra, tüm dünyada önde gelen bir pedagog olarak tanınıyor.

Gümüşlük’te klasik müzik 15 Ağustos Çarşamba akşamı Singapur’lu piyanist Shaun Choo ile devam edecek. Festival bünyesinde düzenlenen 4. Ahmed Adnan Saygun Piyano Yarışması ve Uluslararası İstanbul Orchestra ’Sion Piyano Yarışması işbirliği çerçevesindeki ödüllerden biri olan resitalinde Choo, kendi bestelerine de yer verecek. Ardından 20 Ağustos Pazar akşamı, eğitimci ve yorumcu olarak çok saygın bir yere sahip olan Alman piyanist Konrad Richter, klasik müzikseverlerle Antik Taş Ocağında buluşacak.

Bu mekandaki konserler, 4 Eylül Salı akşamı “440 Tuş” başlıklı özel etkinlikle son bulacak. Bu konserde, Gümüşlük Festival Akademisinde eğitim almış olan ve şu an dünya sahnelerinde isimlerini duyuran dört piyanist ile devlet sanatçımız Gülsin Onay aynı sahnede, festivalin 15. yılını kutlayan bir konser verecekler. 5 pianist ve 5 piyano ile 440 tuşun hayat bulacağı konser, 15 yıl önce küçük çaplı bir piyano festivali olarak başlayan festivalin ilk yılına atıf da yapıyor.

Günbatımında Caz

Festivalde konserler 28 Ağustos Salı akşamı deniz kenarına inecek. Gümüşlük’ün eşsiz günbatımında gerçekleşecek “Suda” başlığı altındaki etnik müzik ve caz konserlerinin ilkine Blessing “Bled” Chimanga & Dreams Band konuk olacak. Dünya turnesi kapsamında Zimbabve’den başlayan yolculuğunda Gümüşlük’e de uğrayacak olan grup, enerjik ve tutkulu performansıyla izleyiciyi bir Afrika yolculuğuna çıkaracak. Suda konserlerinde diğer iki konser İsrail Konsolosluğunun sponsorluğunda 1 ve 2 Eylül tarihlerinde gerçekleşecek. New York Times’ın “büyük klarinetçi ve mükemmel bir doğaçlamacı” olarak tanımlandığı Oran Etkin ilk akşam Timbalooloo ile ‘Çocukça Bir Gün’ başlıklı projesi kapsamında çocuklarla ve cazseverlerle buluşacak. Sanatçı bir sonraki akşam, “Reimagining Benny Goodman” adlı projesiyle yine Gümüşlük sahilinde olacak.

Genç yeteneklerden konserler serisi

Festivalin “Kumda” başlıklı konseptini, bu yıl Gümüşlük Festival Akademisi (GFA) öğrencileri dolduracak. Gümüşlük sahilindeki festival merkezinde yer alan Toprak Ev’de gerçekleşecek konserler, 1 Ağustos’ta Kontrabasla başlayacak, 7 Ağustos’ta Viyolonsel; 9 Ağustos’ta Keman; 23 Ağustos’ta Piyano ile devam edecek ve 31 Ağustos akşamı Flüt konseri ile son bulacak.

GFA, dinleyenleri yalnız müzikle değil, gurme lezzetlerle de doyuracak

7 ve 31 Ağustos tarihlerindeki GFA konserleri öncesinde Foodrum tarafından düzenlenecek olan mutfak atölyeleri için biletler Biletix’ten temin edilebilir. Diğer GFA konserleri öncesinde de Bitat, Slowfood ve Karnas Bağları ile işbirliği içinde, özel etkinlikler düzenleniyor.

5 dalda masterclass düzenlenecek

Kumda serisinde konser verecek olan öğrenciler, konserler öncesinde masterclasslara katılacak. Gümüşlük Festival Akademisi, Sistem A.Ş.’nin sponsorluğu ile gerçekleşecek. Festival süresince devam edecek olan 5 masterclass programına bu yıl 70 civarında öğrencinin katılımı bekleniyor. Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali kapsamında konserler veren virtüözlerden ustalık dersleri alan genç müzisyenlerin ufuklarını ve tecrübelerini geliştiren okul, bugüne kadar 1200 civarında yeteneğe sertifika verdi. Bu yıl 28 Temmuz – 2 Ağustos tarihleri arasında düzenlenecek GFA Kontrbas Masterclassını Fora Baltacıgil; 1 – 7 Ağustos’ta düzenlenecek Viyolonsel Masterclassını Dilbağ Tokay; 04 – 10 Ağustos tarihlerinde düzenlenecek Keman Masterclassını Alexander Markov ve Erkin Onay; 13 – 23 Ağustos tarihleri arasında genç yeteneklerle buluşacak olan Piyano Masterclassını Konrad Richter, Cyprien Katsaris ve Gülsin Onay gerçekleştirecek. 26 – 31 Ağustos tarihlerinde gerçekleşecek olan Flüt Masterclasına ise Bülent Evcil ve Raffaele Trevisani eğitmen olarak katılacaklar.

GFA ve Bodrum Festivali İşbirliği

Öğrencilerine yeni sahne olanakları yaratmak için her zaman büyük çaba sarfeden GFA 15. yılında, Bodrum Müzik Festivali ile işbirliği gerçekleştirdi. GFA öğrencileri 5 ve 6 Ağustos’ta 14.Bodrum Müzik Festivali çerçevesinde Gündoğumu Konserleri verecekler. Festival süresince 15. yıl şerefine düzenlenecek pop-up etkinlikler için festivalin sosyal medya hesapları ve web sitesi takip edilebilecek.

Festivalde ilk konser genç yeteneklerden

15. Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali, bu yıl Gümüşlük Festival Akademisi bünyesinde düzenlenen kontrbas masterclassına katılan genç yeteneklerin konseriyle başlıyor. 28 Temmuz’da başlayan ve ülkemizin önde gelen kontrbas sanatçılarından Fora Baltacıgil tarafından düzenlenen masterclassa katılan 8 öğrenci 1 Ağustos Çarşamba akşamı saat 20.30’da Gümüşlük sahilindeki festival merkezinde yer alan Toprak Ev’de izleyici karşısına çıkacak.

Kontrbas için yazılmış klasik eserleri, piyano eşliğinde seslendirecek olan genç müzisyenler, bu konserin ardından festivalin sanat danışmanlığını yapan Devlet Sanatçısı Gülsin Onay’ın da bulunacağı törende, sertifikalarını Fora Baltacıgil’in elinden alacaklar.

Festivalin sponsorları

15. Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivaline bu yıl da Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Bodrum Belediyesi kurumsal sponsor olarak destek verirken, Sistem A.Ş, GFA Eğitim Sponsoru olarak festivale katkı sağlayacak. Bu yıl festivalin etkinlik sponsorları arasında Liba Laboratuarları A.Ş, Koçtaş ve İsrail Konsolosluğu yer alacak. Yıllardır festivalin resmi ulaşım sponsoruluğunu üstlenen Türk Hava Yolları, bu yıl da müzisyen konukları Gümüşlük’e taşıyacak. Festivalde ayrıca Tepta Aydınlatma, aydınlatma sponsoru; Bodrum Yarımadası Kültür ve Çevresini Koruma Derneği, Çağdaş Holding, Mozse Doğal Taş, Koçtes Elektrik ve Hancı İnşaat, mekan sponsorluğu; Vodafone, iletişim sponsoru; Misket Dijital, dijital iletişim sponsoru; Kind People PR, servis sponsoru ve Julius Meinl, kahve sponsoru olarak yer alacak.

Antik Taş Ocağında gerçekleşecek Taşta konserlerinin başlama saati 21:15; diğer konserler 20:30’da başlayacaktır.

Biletler, Etkinlik olmayan günlerde 10.00-18.00 arasında Festival Merkezinden, etkinlik günlerinde saat 19.00’dan itibaren etkinlik mekanındaki Biletix gişesinden temin edilebilir.

www.gumuslukfestival.org

[email protected]

www.facebook.com/gumuslukfest

14. Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali 2017 Programı

TAŞTA

Antik Taş Ocağı, Konserlerin Başlama Saati: 21:15

  • 10 Ağustos Alexander Markov, Keman & Gülsin Onay, Piyano
  • 12 Ağustos Cyprien Katsaris – Piyano
  • 15 Ağustos Shaun Choo, Piyano
  • 20 Ağustos Konrad Richter, Piyano
  • 04 Eylül 440 Tuş

SUDA

Festival Merkezi, konserlerin Başlama Saati: 20:30

  • 28 Ağustos Blessing „Bled“ Chimanga & Dreams Band
  • 1 Eylül Oran Etkin & Timbalooloo ‘Çocukça Bir Gün’
  • 2 Eylül Oran Etkin „Reimagining Benny Goodman Project“

KUMDA

Toprak Ev, konserlerin Başlama Saati: 20:30

  • GFA Kontrbas 01 Ağustos
  • GFA Viyolonsel 07 Ağustos
  • GFA Keman 09 Ağustos
  • GFA Piyano 23 Ağustos
  • GFA Flüt 31 Ağustos

Sanatçı Biyografileri

Alexander Markov

Uluslararası üne sahip kemancı Alexander Markov dünyanın en büyüleyici ve çok yönlü müzisyenleri arasında

gösterilmektedir. İster dünyanın en büyük konser salonlarında ve uluslararası prestije sahip orkestraları eşliğinde solist olarak sahne alsın, ister bir NBA maçı devre arasında altın renkli elektro kemanı ile 25 bin kişiye çalsın, Alexander Markov her zaman dinleyicileri ile anında iletişim kurabilmeyi başarabilen bir sanatçıdır.

Sir Yehudi Menuhin, yazılarında Markov’dan bahsederken şu cümleleri kullanmıştır, “Şüphesiz ki kendisi dünyanın en görkemli ve ahenkli kemancılardan biri… Alexander Markov kesinlikle müzik severlerin hafızalarında ve viyolin virtüözleri arasında izini bırakacaktır.”

New York’da ilk resitalini 1983 yılında Carnegie Hall’da veren Markov, 1987 yılında prestijli Avery Fisher kariyer bursunu kazandı. Paganini Uluslararası Keman Yarışmasında altın madalya kazanmasının ardından Philadelphia Orkestrası, BBC Filar-moni Orkestrası, Paris Orkestrası, Montreal Senfoni Orkestrası, Budapeşte Festival Orkestrası ve Çoğunlukla Mozart Festival Orkestrası gibi dünyaca ünlü orkestralar eşliğinde solist olarak sahne aldı. Kariyeri boyunca Lorin Maazel, Charles Dutoit, Christoph Eschenbach, Franz Welser-Möst ve Ivan Fischer gibi şeflerle birlikte sahne alan Markov, Martha Argerich ve daha nice müzik dehalarıyla da aynı sahneyi paylaşmıştır.

Gülsin Onay

Gülsin Onay’ın uluslararası müzik kariyeri Arjantin’den Japonya’ya uzanan bir coğrafyada 5 kıta 80 ülkeyi kapsar. Bugüne kadar dünyanın belli başlı tüm müzik merkezlerinde dinleyicilerle buluşan sanatçının birlikte çaldığı şefler arasında Vladimir Ashkenazy, Erich Bergel, Michael Boder, Andrey Boreyko, Jorg Faerber, Vladimir Fedoseyev, Edward Gardner, Neeme Jarvi, Emmanuel Krivine, Ingo Metzmacher, Esa-Pekka Salonen, Jose Serebrier, Vassily Sinaisky, Stanislaw Wislocki ve Lothar Zagrosek sayılabilir.

Rachmaninov yorumlarıyla müzik otoritelerinden büyük övgüler alan Gülsin Onay ayrıca, uluslararası alanda istisnai bir Chopin icracısı kabul edilmektedir. Polonya Hükümeti Gülsin Onay’ı Chopin yorumları nedeniyle Polonya Devlet Nişanı ile onurlandırmıştır. Kendisine 2.piyano konçertosunu ithaf eden hocası Saygun’un, dünya çapında en güçlü yorumcusu olarak tanımlanan Onay bestecinin eserlerini önemli orkestralar eşliğinde sayısız ülkede seslendirmiştir. Gülsin Onay’ın 20’yi aşkın albüm kaydı, yorum gücü yanında repertuar zenginliğini de yansıtır. 2004 yılından bu yana, Gümüşlük Klasik Müzik Festivalinin Sanat Danışmanlığını yapmaktadır.

Cyprien Katsaris

Fransız-Kıbrıs asıllı piyanist ve besteci Cyprien Katsaris, Marsilya’da doğdu. Piyano çalmaya dört yaşındayken Kamerun’da başladı. Paris Konservatuvarını her iki branşta da birincilikle tamamladı. Etkileyici kariyeri boyunca L. Bernstein, M. Rostropovich, Sir N.Marriner, Sir S.Rattle, M. W. Chung, C. von Dohnányi, C. Dutoit, A. Doráti, I.Fischer, N.Harnoncourt, K.Nagano, J. Conlon, Sir C. Mackerras, R. Barshai, S. Végh, V. Fedoseyev, J.-P. Saraste, L.Segerstam, D.Kitajenko, A.Boreyko, C. W.-Green, Z. Mácal, X. Zhang, P. Mann, M. Papadopoulos gibi dünyaca ünlü şefler ile birlikte sahne aldı. Sanatçı, solist olarak gösterdiği performanslara ek olarak Amerika, Avrupa ve Japonya’da verdikleri konserlerde hem dinleyicilerden hem de eleştirmenlerden çok olumlu yorumlar alan Katsaris Piyano Quintet’in de kurucusudur. Katsaris’in kayıtları kariyeri boyunca Teldec, Sony Classical, EMI, Deutsche Grammophon, BMG-RCA, Decca, Pavane firmaları tarafından yayımlanmış olup, artık tüm kayıtları, kendi plak şirketi olan PIANO 21 tarafından yayımlanmaktadır.

Konrad Richter

Konrad Richter 1935’te Yukarı Lusatia’da doğdu. Daha 20 gibi genç bir yaşta, kilise müziği için yapılan devlet sınavıyla Detmold Konservatuvarı’ndan mezun olmuştu. Bunu takiben piyano performansı eğitimi aldı.

Konrad Richter uluslararası kariyerine erkenden başladı. Solist, oda müzisyeni ve “Lied” piyanisti olarak en önemli Avrupa müzik merkezlerinde, Japonya’da ve “Salzburg Festivali”, “Wiener Festwochen” ve “Moskova Aralık” gibi büyük müzik festivallerinde misafir oldu. Radyo ve televizyon için sayısız kayıtların yanı sıra tanınmış plak şirketleri için de kayıt yaptı.

Sanat kariyerine paralel olarak Konrad Richter kariyerini öğretmen olarak yaptı. 1968’de Hamburg Musikhochschule’de profesör olarak atandı. İki yıl sonra, piyano sınıfının yanı sıra şarkıcılar ve piyanistler için Lied yorumunun birinci sınıfını kurduğu Stuttgart Müzik ve Sahne Sanatları Üniversitesi, Stuttgart Müzik ve Sahne Sanatları Bölümünden bir telefon aldı. Konrad Richter, 2004’e kadar Stuttgart’ta ders verdi.

1986’dan 1990’a kadar Musikhochschule Stuttgart’ın Rektörü olarak Konrad Richter, iki dünya savaşında ve toplama kamplarında öldürülen bestecilerin eserlerinin keşfine ve yayılmasına önemli bir katkı sağlayan “Şiddet kurbanları” projesini başlattı. Özellikle besteci Viktor Ullmann’ın eserleri ile ilgilendi. Piyano konçertosunu prömiyerini yaptı ve bu çalışmanın kaydı “Alman Plak Ödülü” aldı.

Shaun Choo

Singapur doğumlu Shaun Choo, piyano eğitimine 7 yaşında başladı. 14 yaşında Lena Ching’in sınıfından mezun oldu ve çalışmalarına Avusturya’da ünlü pedagog Karl-Heinz Kämmerling ve Prof.Andreas Weber ile Mozarteum Salzburg’da devam etti.

Avrupa ve Asya’da konser verdiği salonlar arasında Pekin Ulusal Konser Salonu, Bregenzer Festspielhaus, Leipziger Gewandhaus ve Chopin’in doğum yeri Zelazowa Wola sayılabilir. Schwetzinger Festspiele, Duszniki Chopin Piyano Festivali ve Klavierfrühling Deutschlandsberg gibi festivallerden davet alan Shaun Choo, çok sayıda uluslararası kongre ve etkinliklerde de konser verdi. Südwestdeutsche Philharmonie Konstanz, Mozarteum Symphony Orchestra, Daegu Philharmonic ve Leipzig Academic Orchestra, solist olarak konser verdiği orkestralardan bazılarıdır.

10’dan fazla uluslararası ödülün sahibi olan Choo, 3.Uluslararası Orchestra’Sion Piyano Yarışması’nın birincilik ödüllerinden biri olarak festivalimizde bir konser verme hakkı kazandı. Shaun Choo ayrıca Macaristan, Fransa, Çin Halk Cumhuriyeti, Güney Kore ve Avustralya’da düzenlenen uluslararası Chopin yarışmalarında 5 kez birincilik kazandı. Hevesli ve çok başarılı bir besteci olan Shaun Choo, resitallerinde kendi eserlerini de seslendirmektedir. Piyanist halen Mozarteum’da, Prof. Jacques Rouvier’nın master programına devam ediyor ve piyanist Dang Thai Son ile çalışıyor.

Fora Baltacıgil

Fora Baltacıgil Philadelphia’daki Curtis Enstitüsü’nden 2006 yılında mezun olduktan sonra Minnesota Orkestrası’nda birinci kontrabasçı olarak çalıştı. Yo-Yo Ma ile Silk Road Oda Orkestrası’yla Tanglewood’da konserler verdi. 2009 yılında Berlin Filarmoni Orkestrası’nı kazandı. IKSV’nin 40. Yıl Festivali’nde Berlin Filarmoni Orkestrası ile Sir Simon Rattle yönetiminde konser verdi. Bu konserde Efe Baltacıgil ile solist olarak İstanbul ve Efes Antik Tiyatrosu’nda Bottesini Grand Duo’yu seslendirdi. 2012 yılında New York Filarmoni Orkestrası’nın birinci kontrabasçısı olarak göreve başladı. Juilliard, New York Üniversitesi ve Curtis Enstitüsü’nde masterclass’lar verdi. Birlikte çalıştığı şefler arasında Sir Simon Rattle, Claudio Abbado, Kurt Mazur, Lorin Maazel, Zubin Mehta, Daniel Baremboim, Valery Gergiev gibi isimler yer almaktadır. Kazandığı birincilik ödülleri: McKnight Artist Fellowship, Riverside Symphony ve Delaware Symphony. Baltacıgil 2014 Eylül ayı itibariyle Münih Filarmoni Orkestrası’nın birinci kontrabasçısı olarak çalışmaktadır.

Blessing “Bled” Chimanga & Dreams Band

The 2018 Tose (Together) world album Tour

Blessing „Bled“ Chimanga- marimba & lead vocals

Elisha Zimbeva -keys & mbira

Igiel Njolomah -bass

Tulani Kuwani -sax & guitar

Blessing Muparutsa – drums & perc

Enerjik ve tutkulu performansıyla izleyici bir Afrika yolculuğuna çıkartan Dreams Band, Afrika enstrümanlarıyla Batı enstrümanlarını birleştiren tipik Afrika cazı tınısına sahiptir.

Zimbabve’nin parlayan yıldızı BLESSING ‘BLED’ CHIMANGA’nın önderliğinde 5 yıl önce kurulan grup, son 4 yıldır tüm dünyayı kapsayan turneler gerçekleştirmiştir. Birlikte çalmaktan duydukları hazzı Afrika’ya özgü enerjiyle buluşturan şovları tüm dünyada yankı uyandırmıştır. Şarkılarının sözleri İngilizce ve Zimbabve’nin yerel dili Shona’cadır. İkinci CD’lerinin 2018 turnesi kapsamında festivalimize katılan Dream Band, Türkiye’den önce Endonezya, Tayland, Tanzanya, Güney Afrika, Zambiya, Hindistan, Botswana ve Arjantin’de konser verdi. Blessing Chimanga dünyaca tanınan bir marimba sanatçısı, şarkıcı, besteci ve vurmalıçalgılarcıdır. Zimbabve’nin müzik elçisi olarak tüm dünyada (Asya, Avrupa, Kuzey ve Güney Amerika) farklı gruplarıyla ve kültürlerarası projelerle (örneğin Zimboita, Kunzwana #1 or Mama Africa) turneler gerçekleştirmektedir.

Oran Etkin

Oran Ektin, New York Times müzik eleştirmeni Ben Ratliff tarafından “büyük klarinetçi” ve “mükemmel bir doğaçlamacı” olarak tanımlanmıştır. Öğretmeni olan efsane Yusef Lateef ise “üstün özgünlüğe sahip bir besteci” olarak tanımlar. Oran Etkin aralarında Grammy Ödülü kazanan derleme CD’si de dahil olmak üzere birçok albüm kaydetmiştir. Etkin’in saksofon, klarinet ve bas-klarinet üzerindeki eşsiz hakimiyeti ve tınısı, dünyayı, kendini ve müziği keşfetmeye açıklığından kaynaklanan bir derinliğe sahiptir.

Irish Times, “Oran Etkin kulakları Batıya Afrika’ya, Uzak Doğu’ya ve Avrupa’ya açık, bir müzisyen olduğunu, yaptığı müziğin sıradan bir karışımdan öte, kendine özgü gerçek bir dünya müziği” olduğunu yazar. Bunun da farklı müzikal geleneklere duyduyğu saygıdan kaynaklandığını ekler.

Oran piyano eğitimine 5, keman eğitimine 8, saksofon eğitimine 9 ve clarinet eğitimine 13 yaşında başlamıştır. 14 yaşında tanınmış saksofoncu George Garzone ile çalışmaya başlamıştır. Daha sonra da Yusef Lateef’in öğrencisi olur. Manhattan School of Music’te Dave Liebman ve Dave Krakauer gibi hocalarla klasik klarinet ve kompozisyon çalışmıştır. Çığır açan bir müzik eğitim sistemi oluşturan Oran Etkin buna Timbalooloo adını vermiştir. Bu metodun popülaritesi kısa sürede artmış ve Harvey Keitel, Naomi Watts, Liev Schreiber, Edie Falco ve Ken Burns gibi ünlü isimler tarafından desteklenmiştir. Bu isimlerin tamamı çocuklarını Oran Etkin’in Timbalooloo Müzik Sınıfları’na kaydettirmişlerdir.

Erkin Onay

Keman eğitimine, büyükbabası Joachim Reusch ile başlayan Erkin Onay 1989-94 yılları arasında Almanya’da Hannover Hochschule für Musik Profesörlerinden Prof. Atilla Aydıntan ile çalıştı. Bu dönemde Türkiye, Almanya, Yunanistan ve Fransa’da resitaller verdi ve genç müzisyenler festivallerine katıldı. Hannover’de 1990 ”Genç Müzisyenler” yarışmasında ikincilik ödülü aldı. 1994’te Almanya’da, Freiburg Üniversitesi’ne özel yetenek sınavı ile dört yıl erken kabul edildi ve eğitimine Prof. Jörg Hoffman ile devam etti. 1996’da İsviçre Winterthur Müzik Yüksek Okulu’nda Gyorgy Pauk’un sınıfına kabul edildi. 1998 yılından itibaren aynı okulda Heifetz’in son yıldız öğrencilerinden Prof. Rudolf Koelman ile çalıştı. Bu okuldan 2001 yılında “Konzertreife” (Konser Piyanisti) Diplomasını en iyi dereceyle aldı.

Yurt içinde ve yurt dışında pek çok etkinliği bulunan Erkin Onay, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, İstanbul, İzmir, Antalya, Çukurova, Bursa Devlet Senfoni Orkestraları, Eskişehir Senfoni Orkestrası, DESSO ve BASSO ile Gürer Aykal, Rengim Gökmen, İbrahim Yazıcı, Antonio Pirolli, Naci Özgüç, Vladimir Altschuler ve Emil Tabakov tarafından yönetilen konserlere solist olarak katıldı. Türkiye, Ukrayna, Brazilya: Japonya, Hindistan, İngiltere ve Almanya’da çeşitli resital ve oda müziği konserleri verdi. 2016 yılından bu yana BEGOA Ensemble’ın “E” harfini temsil etmektedir.

Dilbağ Tokay

Viyolonsele Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) Devlet Konservatuvarı’nda Reşit Erzin’le başlayan Dilbağ Tokay, yurt içinde ve yurtdışında da İsveç, Almanya, Fransa, İtalya, Bulgaristan, Suriye, Pakistan; KKTC, Belçika, Sırbistan, Avusturya, Hindistan, Brezilya’da konserler verdi. Ayrıca Brezilya, Sırbistan, Suriye, Bodrum, Adana ve Eskişehir ve İstanbul’da masterclass’lar verdi. Türkiye’nin yanı sıra, Bulgaristan ve İtalya’daki önemli yarışmalara jüri üyesi olarak davet edilen sanatçı, 1998 yılından itibaren piyanist Emine Serdaroğlu ile CelloPianoDuo olarak konserler vermekte ve MSGSÜ Devlet Konservatuvarı’nda öğretim üyesi olarak görev almaktadır. Dilbağ Tokay’ın aldığı ödüller arasında, Hırvatistan’da Uluslararası Antonio Janigro Viyolonsel Yarışması “En Başarılı Hoca Ödülü”, Bulgaristan’da Uluslararası Alman ve Avusturya Müziği Yarışması “Yüksek Eğitmen Ödülü”, Italya’da Uluslararası Genç Müzisyenler Yarışması “Hocalık Erdem Ödülü”, Turkiye’de ise Andante Dergisi Klasik Müzik Ödülleri’nde “Yılın Müzik Eğitmeni” ve CelloPianoDuo ile Türk bestecilerinin eserlerinden oluşan “Turkish Music for Cello and Piano” isimli, dünya devi NAXOS’dan çıkmış CD ile 2016 Donizetti Klasik Müzik Ödülleri’nde “Yılın Kayıt Ödülü” yer almaktadır.

Bülent Evcil

Dünyaca ünlü flüt virtüözü Sir James Galway tarafından jenerasyonunun en iyi flütçüsü olarak tanımlanan Bülent Evcil; 1980 yılında MSÜ Devlet Konservatuarında başladığı flüt eğitimini Brüksel Kraliyet Konservatuarı ve Heidelberg-Mannheim Müzik Yüksek okuluyla tamamladı. 1992 yılında Sir James Galway’in Dublin’de düzenlediği flüt seminerindeki “en iyi yorumcu” yarışmasında kazandığı 2.lik ödülü ona ünlü virtüozün öğrencisi olma fırsatını sağladı.

2000-2005 yılları arasında Istanbul Devlet Opera ve Balesinde flüt Grup Şefi olarak çalışan sanatçı, halen İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası’nda Flüt Grup Şef Yardımcısı, Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nda Solo Flütçüdür. Sanatcının “Tango zamanı” adlı Kalan müzik ve “Ortadoğu Minyatürleri” adlı A.K müzik tarafından iki adet CD’si yayınlanmıştır. 2013 yılında Fazıl Say’ın Mezopotamya Senfonisinde solist olarak yer almış “imaj” tarafından piyasaya çıkmış olan CD ve DVD kayıtları gerçekleştirmiştir. 2015 yılında sanatçı 3. albümünü dünyaca ünlü eşlik pianisti Phillip Moll ile birlikte kayıt etmiş ve “Virtüoz flüt” adı ile A.K müzik tarafından piyasaya çıkmıştır.

Flütün Türkiye’deki popülerliğini arttırmayı ve sanatıyla Türkiye’yi dünyada en iyi şekilde temsil etmeyi kendine amaç edinmiş olan Sanatçı, Belçika Kraliyet Sanat Teşvik Madalyası sahibidir. Andante Müzik Dergisi tarafından 2010 yılının en başarılı nefesli sazlar sanatçısı olarak seçilerek ödüllendirilmiştir.

Raffaele Trevisani

Flüt virtüözü Raffaele Trevisani dinleyiciler ve eleştirmenlerden sürekli olarak stili ve müzikalitesi hakkında övgüler almaktadır. Sir James Galway’in çok az sayıdaki öğrencilerinden biri olmuş ve yıllarca onunla çalışmış, Jean Pierre Rampal, Julius Baker ve Maxence Larrieu’nun takdirlerini kazanmıştır.

Sir James Galway onun hakkındaki düşüncelerini “Raffaele güzel tonu, mükemmel tekniği ve kendini müziğe adamış kişiliğiyle günümüzün en iyi flütçülerinden biridir” diyerek ifade etmiştir. Milan’lı olan Trevisani solistlik kari-yerine Veneti Solistleri’yle İtalya ve dünya çapında verdikleri çok sayıdaki konser serisiyle başlamıştır.

Veneto ve Padova Oda Orkestrası, Milano I Pomeriggi Musicali, Scala Solistleri Oda Orkestrası, Stuttgart Arcata Oda Orkestrası, Bielefelder Filarmoni Orkestrası, Sao Paulo Oda Orkestrası do Estado Orkestrası, Santo Andre Sen-foni Orkestrası, Cantelli Orkestrası, İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası ve Moskova Oda Orkestrası gibi pek çok orkestrayla solist olarak konserler vermiştir.

Maxence Larrieu ve İtalyan Televizyonu için Sir James Galway’le çalmak için davet edilmiştir. Sanatçı halen Milan Uluslararası Müzik Akademisi’nde flüt öğretmenidir ve her ikisi de 14 karat altın olan Muramatsu ve Powell marka flütlerle çalmaktadır.

Bodrum Pusula
Editör
Editörhttps://www.nouvart.net
Hayatın yapı taşı sanat ve temeli bilim arasında bir köprü, her türlü gündemi birleştirici bir haber ve yaşam portalı; NouvArt
RELATED ARTICLES
Abone Olun
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments

Most Popular